I slutet av december, bara en dryg månad efter det att Filippa Reinfeldt lämnat landstingspolitiken i Stockholm, kom nyheten att hon fått nytt jobb inom den Investor-ägda vårdkoncernen Aleris. Där kommer hon från och med nästa vecka att ansvara för bland annat affärsutveckling och offentliga upphandlingar.
Det före detta moderata sjukvårdslandstingsrådet kommer också att ingå i koncernledningen för den privata vårdjätten, uppger Aleris i ett pressmeddelande. Kritiken har dock inte låtit vänta på sig.
– Det blir väldigt geggigt gentemot medborgarna när hon just suttit vid förhandlingsbordet och plötsligt bara byter stol, säger
Håkan Jörnehed, Vänsterpartiets landstingsråd i Stockholm, till Arbetaren.
Håkan Jörnehed menar också att det borde finnas en karantänstid på minst två år innan politiker och höga tjänstemän hoppar över till liknande uppdrag. Han påpekar att Filippa Reinfeldt sitter inne på massor av information om sjukvården i Stockholms läns landsting som hon nu tar med till sin nya post i det privata bolaget.
– Det är anmärkningsvärt att det kan gå till så här. Filippa Reinfeldt är en av de mest insatta i sjukvårdspolitiken och vet exakt hur alliansen tänker och hur det fungerar inom landstinget, säger han.
I det får Håkan Jörnehed medhåll av sjuksköterskan Ulrika Blumfelds som själv jobbar inom Stockholms läns landsting. Hon säger till Arbetaren att hon tycker att agerandet är oansvarigt.
– Det känns ju verkligen som att det inte är något rent spel där i maktens korridorer. Något som också förvånar mig är Filippa Reinfeldts omdöme, att hon inte verkar förstå att det här faktiskt sticker i ögonen på folk.
Du är själv sjuksköterska. Vad tyckte du om henne som sjukvårdslandstingsråd?
– Vi som arbetar inom vården i Stockholm har varit väldigt tydliga med vad som inte fungerat men hon tog inte till sig något av det. Man kan minst sagt säga att det fanns mer att önska av henne.
I samband med beskedet att Filippa Reinfeldt värvats till Aleris kallade civilminister Ardalan Shekarabi till presskonferens. Där påpekade han bland annat att den då nytillträdda regeringen skulle utvidga den utredning som ser över övergångsreglerna för ministrar och statssekreterare.
Liknande regler finns i de flesta andra OECD-länder, men i Sverige finns än så länge ingen karantänstid. Det är något som tidigare kritiserats av bland andra Europarådets organ för korruptionsövervakning, GRECO, som uppmanat till tydligare regler för att undvika intressekonflikter där offentlighetsanställda övergår till den privata sektorn. Även Institutet mot mutor är starkt kritiska till bristen på lagstiftning i Sverige.
– I nästan alla andra länder finns det en lagstiftning som förhindrar sådant här. Vi tycker att det vore rimligt och det gällde också i Sverige. Minst ett halvår, tycker jag, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, till Arbetaren.
Helena Sundén tror att allmänhetens förtroende för politiker riskerar att försvagas utan någon lagstiftning kring övergångar från det offentliga till det privata. Liknande slutsatser drar Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed.
– Vi har motionerat om det i landstinget sedan en högt uppsatt chef på Karolinska sjukhuset gick över till just Aleris, säger han.
En annan som är kritisk till hur systemet fungerar och till Filippa Reinfeldts snabba övergång från Stockholms högst uppsatta sjukvårdspolitiker till anställd inom Aleris är Socialdemokraternas vice ordförande i riksdagens socialutskott, Veronica Palm.
– Att så tydligt gå till en bransch som man ansvarat för och samtidigt varit en privatiseringsprinsessa ger skäl till att se över lagstiftningen, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.
Arbetaren har utan resultat sökt såväl Aleris kommunikationschef Henrik Kennedy som koncernchefen Liselott Kilaas och vd-assistenten Kristina Persson för att få en kommentar kring eller av Filippa Reinfeldt.