En 22-årig man från Fagersta avled i förra veckan efter en misstänkt överdos av drogen spice. Samtidigt utreder polisen i Västerbotten ett liknande fall där en 37-årig man hittats död i en lägenhet i Vindeln strax utanför Umeå under helgen och från både Gävle och Gotland har det de senaste veckorna strömmat in rapporter om överdoser av samma typ av preparat.
Ofta rör det sig om personer som redan tidigare brukar andra typer av droger men som ser spice som ett alternativ då preparatet inte ger några utslag vid exempelvis urin- eller blodprov. Det gör nämligen att opiatmissbrukare som är under behandling med hjälp av bland annat Subutex inte riskerar att fråntas rätten till läkemedlet. Något de skulle riskera att göra om spår av betydligt ofarligare, men narkotikaklassade, droger hittades i kroppen.
– Det ligger jävligt mycket i det. Eftersom man kan bli av med sin behandling måste man använda sig av något annat som inte syns i testerna.
Det säger Mikael Eriksson på Svenska Brukarföreningen till Arbetaren. Han beskriver sig själv som blandmissbrukare och berättar om en av de gångerna han rökt spice.
– Det var jävligt skärrande och även om han jag fick det av sagt att det var starka grejer var det absolut inget jag var beredd på.
Mikael Eriksson säger att han vanligtvis inte använder spice utan föredrar hasch och marijuana. Han ser det som ett stort problem att den svenska missbruksvården kan avbryta pågående behandlingar om någon ertappas med att ha rökt exempelvis cannabis. Det gör, enligt honom, att fler vänder sig till preparat som inte ger utslag i testerna. Ofta okända preparat som ännu hunnit narkotikaklassats av svensk lagstiftning.
Detta får också stöd av Björn Johnson som är docent i socialt arbete vid Malmö Högskola.
– Det är det motivet som jag har noterat i min forskning. Många av de här människorna skulle hellre använda cannabis men det ger ju utslag i urinproven, säger Björn Johnson.
Han säger också att nya så kallade nätdroger dyker upp hela tiden och att så snart ett preparat förbjuds kommer ett annat in på marknaden.
Spice, som egentligen är ett samlingsnamn på olika blandningar, är enkelt att beställa över nätet och är dessutom betydligt billigare än cannabis, men vad drogen egentligen innehåller är svårt att veta för den som handlat, vilket gör den förrädisk både för vana brukare och för de som provar för första gången.
Björn Gröndal är chef på ungdomsenheten inom polisen i södra Gävleborgs län och han har de senaste veckorna träffat många unga som regelbundet röker spice. Även han säger att en av anledningarna till att spice blivit populärt, trots de stora riskerna, är att bruket inte ger några utslag i polisens eller socialtjänstens tester.
– Vi hör ju hela tiden av dem som går på behandling att de kör på spice när de blir tvungna att ha något. Och risken ligger i att just den drogen är så svårdoserad.
Spice är nämligen betydligt starkare och mer beroendeframkallande än cannabis, och också farligt på ett helt annat vis. Preparatet är dessutom ungefär fyra gånger billigare och samma mängd räcker till fler doser.
Björn Gröndal efterlyser nu ett mer effektivt myndighetsarbete för att komma tillrätta med problemen.
– Det behövs en gemensam handlingsplan där vi inom polisen kan vara en del tillsammans med bland annat skolor och landsting. Vi måste fråga oss varför unga hamnar i ett destruktiv beteende och försöka fånga upp de här personerna tidigt. Dessutom måste vi se över påföljderna. Vi kan inte bara straffa ungdomarna, vi måste ge dem något också. Det enda som hjälper i det långa loppet är att ta reda på varför de mår dåligt och sätta in åtgärder där, säger Björn Gröndal.
Mikael Eriksson på Svenska Brukarföreningen menar att mycket av problemet kring nya droger som spice handlar om politik. Den svenska narkotikapolitiken har länge varit kritiserad och väldigt likriktad. Cannabis, som nyligen legaliserats i bland annat Uruguay och i de amerikanska delstaterna Colorado och Washington, har utmålats som en livsfarlig drog. Därför säger Mikael Eriksson att varningarna om spice nu kan vara lönlösa.
– Det blir ett viktlöst argument eftersom de hela tiden sagt samma sak om cannabis som man nu hör när det verkligen kommer hit riktigt dåliga grejer.