Ledaren för Venezuelas oppositionskoalition Mesa de Unidad Democrátcia, MUD, Henrique Capriles krävde snabbt efter valet förra söndagen att samtliga röster skulle räknas om. Fortfarande erkänner varken han, eller många av de övriga ledarna ur den allt mer splittrade oppositionen, valresultatet.
Tidigt i förra veckan manade Capriles folk att gå ut på gatorna för att protestera mot valresultatet. Något som ledde till att upprörda demonstranter dödade minst nio anhängare av regeringspartiet PSUV, Venezuelas förenade socialistparti. Ytterligare drygt 60 personer ska ha skadats och 135 personer ska ha gripits, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Flera attacker har ägt rum mot vårdcentraler, där delar av oppositionsmedia i landet skrivit att det funnits kubaner med falska röstsedlar. Uppgifter som inte bekräftats någonstans, men som piskat upp stämningen inom de olika oppositionsgrupperna. Även anhängare till PSUV har varit inblandade i våldsamheter, dock har ingen från oppositionen dödats.
Samtidigt höjs nu kritiska röster från president Nicolás Maduros anhängare. Flera av dem menar att den nyvalde presidenten inte gjort tillräckligt för att stoppa våldsamheterna från oppositionens sida.
– Vissa tycker att militären borde kallats ut på gatorna för att stoppa våldet. Men jag tror att regeringen varit noga med att inte framställa sig som auktoritär och militariserad, säger Francisco Contreras, ordförande för Latinamerikagrupperna, till Arbetaren.
Från oppositionens sida finns det även de som tycker att valresultatet ska erkännas, för att på så sätt underlätta det egna politiska arbetet i parlamentet framöver. Talmannen i nationalförsamlingen har nämligen gått ut med ett krav till oppositionspolitikerna att de ska erkänna resultatet och Nicolás Maduro som landets nye president om de i sin tur ska erkännas som oppositionspolitiker i parlamentet.
Samtliga latinamerikanska länder, bland dem högerstyrda Colombia, godkände tidigt valresultatet och PSUV som vinnare med 50,8 procent av rösterna. USA har dock än så länge valt att inte erkänna resultatet som giltigt.
Valdeltagandet uppgick till 80 procent och landets valmyndighet har nu sagt att de inom de närmsta veckorna kommer att kontrollera samtliga vallokaler i landet för att bevisa att valet gått rätt till. Enligt Francisco Contreras handlar misstron från oppositionens sida om politisk taktik. Bland annat drog Henrique Capriles tillbaka sin uppmaning om protester utanför valmyndighetens huvudkontor i Caracas bara något dygn innan demonstrationen skulle ägt rum. Ändå samlades människor på gatorna och våldsamheter utbröt. Capriles gick då ut och fördömde våldet, men samtidigt har han och oppositionskoalitionen också sagt att de kämpar för att göra Venezuela så svårstyrt som möjligt för den nytillträdde presidenten.
– Jag tror tyvärr inte vi har sett det sista av våldsamheterna, även om det varit väldigt lugnt några dagar nu. Oppositionen erkänner fortfarande inte valresultatet och det pågår en intensiv debatt hur de ska göra den närmaste tiden, säger Francisco Contreras.
Enligt honom kan våldet och den politiska turbulensen inom oppositionsgrupperna spela Nicolás Maduro i händerna.
Finns det någon risk för ett inbördeskrig som du ser det?
– Nej, det tror jag inte. Det skulle vara om folk inom armén skulle gå i strid med varandra, men hittills har det inte skett även om Capriles flera gånger sagt att det finns flera högt uppsatta militärer som står på oppositionens sida. Men officiellt har ju de högsta generalerna sagt att de respekterar valresultatet och armén har visat på stor disciplin.
Landets polis däremot, som styrs på kommunal nivå, står inte alltid på regeringens sida. I en välbärgad kommun utanför huvudstaden Caracas tillhör borgmästaren landets politiska högeropposition. Han har flera gånger uppmärksammats för sitt nära samarbete med polisledningen i staden.
Landets justitieminister Nestor Reverol har meddelat att polisen hittills gripit och arresterat två oppositionella för mord på två regeringsanhängare i städerna Sucre och Tachira i början av förra veckan, enligt flera latinamerikanska medier.