En ny lagrådsremiss från regeringen föreslår att facken ska få rätt att vidta stridsåtgärder mot bemanningsföretag som använder så kallade utstationerade uthyrda arbetstagare. Med andra ord utländska bemanningsanställda. På så sätt ska dessa arbetare kunna få samma rättigheter som svenska kollegor.
Den statliga utredning som ligger till grund för lagrådsremissen föreslår dock att utländska bemanningsanställda ska täckas av likabehandlingsprincipen. Det skulle innebära att de per automatik har rätt till samma lön och rättigheter. Det förslaget slopades dock av regeringen.
– Regeringens förslag bygger på att facken har både resurser att agera, och kunskaper om var det finns utstationerade uthyrda arbetare. Hade regeringen i stället gått på utredningens förslag hade dessa arbetare fått samma skydd som sina svenska kollegor, säger arbetsrättsprofessor Birgitta Nyström som genomfört utredningen.
Hon menar också att det framför allt är de utländska bemanningsanställda som behöver skyddet bäst.
– 90 procent av alla bemanningsanställda har kollektivavtal, vilket är minst likvärdigt med likabehandlingsprincipen. Det är en liten grupp som behöver extra skydd, och där ingår de utstationerade, säger hon.
Håkan Löfgren, ombudsman på Arbetslivsenheten på LO, tycker det är bra att facken får rätt att vidta stridsåtgärder. Han är dock kritisk till att dessa arbetare inte jämställs med sina svenska kollegor, och han bekräftar Birgitta Nyströms bild av att ansvaret är för stort för att lägga på facken.
– Det är oerhört svårt att nå de här människorna, bland annat eftersom många av dem är rädda och inte vågar prata med facket. Det är inte en omöjlig uppgift, men vi vet hur svårt det är, säger han.
Även Anders Knutsson, informationssamordnare för SAC Syndikalisterna är starkt kritisk till att utstationerade uthyrda arbetare inte omfattas av likabehandlingsprincipen.
– Det strider mot idén om en kollektiv arbetarklass med gemensamma krav, säger han.
Han tror inte heller att facken på egen hand kommer kunna lösa problemen för dessa arbetare i dagsläget. Han menar att LO äts upp av topparnas höga löner, vilket gör att de inte längre delar arbetarklassens intressen.
– SAC å sin sida är inte organiserat så att vi kan gå ut och agera i SAC:s namn. Allt hänger på att vi får kontakt med de här arbetarna på våra arbetsplatser och får dem att dela den syndikalistiska grundtanken, så att de organiserar sig, säger han.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms pressekreterare Cherine Khalil menar att det vore tveksamt att låta likabehandlingsprincipen gälla för dessa arbetare eftersom den svenska modellen bygger på att villkoren regleras i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter.
Hon uppger även att regeringen snart kommer med ett förslag om att företag som använder utstationerad uthyrd personal ska anmäla utstationeringen och en kontaktperson till Arbetsmiljöverket, vilket ska underlätta fackens kontroll.
Fotnot: Lagrådsremissen föreslås träda i kraft 1 januari 2013.