Kritiken haglar när förhållandena på hemtjänsten i Hässelby-Vällingby kommer på tal på den syndikalistiska sektionens medlemsmöte. Många av de runt femton deltagarna berättar om ett klimat av stress och osäkerhet – och de flesta föredrar att inte skylta med sin identitet.
– Cheferna kommer hela tiden med saker som är till för att skrämma oss. De som är timanställda oroar sig hela tiden för att inte bli uppringda mer, men även många fast anställda är rädda. Vi får höra saker som att vi kan bli förflyttade till Rinkeby. Och härom dagen var det plötsligt en säkerhetsvakt i vår lokal, ”för att se till att inga obehöriga kommer in”. Det är en allmän stämning av rädsla, berättar en av medlemmarna.
Situationen för vikarier och timanställda är ett stort samtalsämne.
– Ibland ringer de med så kort varsel att man måste ta taxi för att hinna dit. Jag har blivit inringd för att jobba i bara en timme. Då har jag mer än en halvtimmes resväg till jobbet. Enligt lagen ska man alltid skriva upp minst tre timmar, men om man kräver det, ringer de någon annan. Det är kaos, det går ut över vårdtagarna också att det sköts på det sättet, säger en annan.
– De vill ha många tillfälligt anställda av två anledningar, för att folk skall vara rädda och inte protestera, och för att sköta verksamheten med så lite folk som det bara går och spara pengar, kommenterar Ruben Tastas-Duque, Skärholmens LS.
Av personallistan från Hässelby-Vällingbys hemtjänst framgår att av de anställda har 138 personer fast tjänst. 33 har vikariat – och 104 är timanställda.
– Tillfälliga anställningar har vi för att täcka upp när den ordinarie personalen är frånvarande på grund av sjukdom eller annan anledning, eller i yttersta undantagsfall av någon annan anledning som att en tjänst inte tillsatts än. Det kan se ut som att det är många timvikarier, men en del arbetar bara kväll, en del bara helg, en del väldigt få timmar per månad och så vidare, säger Mukkades Cilgin, enhetschef för hemtjänsten.
– Nej, det händer ofta att de lägger upp nya rundor och sätter in timanställda direkt. På kvällspasset i Hässelby, exempelvis, är vi 18 personer varje kväll, av dem är nästan hälften tillfälligt anställda, säger Maryam Torkaman, syndikalist och skyddsombud på arbetsplatsen.
Anställningsförhållandena är emellertid inte det enda sektionens medlemmar är missnöjda med.
– Tiden räcker inte till. Man kan ha ett ärende klockan 16.05 och nästa 16.10. Man vill kunna prata en liten stund med varje vårdtagare, inte stressa dem, men det går inte. Det finns inga utrymmen för rast på schemat, säger en annan av de anställda.
– Biståndshandläggarna gör en bedömning och den tiden som de avsätter räcker till för att göra arbetet, säger Mukkades Cilgin.
I tisdags trädde sektionens varsel i kraft, men de har ännu inte påbörjat någon strejk eftersom förhandlingar fortfarande pågår. Däremot har den redan infört övertids- och nyanställningsblockad.
– Cheferna har sagt till personalen att om syndikalisterna går ut i strejk måste alla arbeta övertid för att täcka upp, säger Maryam Torkaman.
– Det kan jag inte svara på vad som sagts. Vi kommer att hantera det som varje annan konflikt, våra personalkonsulter får bedöma vilka arbetsuppgifter som man får utföra, säger Mukkades Cilgin.
Benjamin Emparam är styrelsledamot i Kommunals sektion
28, som organiserar Hässelby-
Vällingby.
Hur ställer ni er till konflikten?
– Vi anser inte att det finns någon blockad, eftersom vi äger avtalsområdet. Vi ställer oss likgiltiga till konflikten.
Kommer ni att uppmana era medlemmar att inte ta smittat arbete vid en strejk?
– Nej, vi kommer inte att uppmana våra medlemmar till något sådant. Arbetsgivarna får sätta in folk där de behöver, sedan är det upp till våra medlemmar om de vill ta jobbet eller inte.
– Självklart finns det en blockad, vi har rätt att införa en sådan stridsåtgärd oavsett vem som har kollektivavtalet på arbetsplatsen. Det här innebär i klartext att Kommunal accepterar strejk- och blockadbryteri utan att ens kritisera det, kommenterar Ruben Tastas-Duque.