Systembolagets koscher-vin från Golanhöjderna i Syrien som Israel ockuperar sedan 1967 ursprungsmärktes tills för några veckor sedan ”Israel”. Efter kritik mot märkningen tillfrågades Utrikesdepartementet om en korrekt benämning på vinets ursprung. Svaret blev: ”Israel-ockuperat syriskt område” som vinet märktes med fram till i fredags.
Kritiken från proisraeler lät nämligen inte vänta på sig, bland annat uttalade sig flera borgerliga riksdagsledamöter mot att märkningen nämnde ordet ockupation.
Systembolagets presschef Björn Rydberg förklarar ändringen med att de människor som kan antas vilja köpa vinerna upplevde den nya ursprungsangivelsen som väldigt politisk och provokativ.
– Oavsett var man står i Palestinafrågan måste man förstå de kunder som är presumtiva köpare av de här vinerna. Vi vill inte kränka dem. Vi hade en diskussion, och valde att inte uppge ursprungsland.
Men märkningen stämde väl, ni vände er ju till UD för att få den korrekta benämningen?
– Jo, men vi kan inte vara någon uppslagsbok i folkrätt. Det är inte vår sak att lösa Mellanösternfrågan, som är oerhört infekterad. Vi tycker att alla borde vara någorlunda nöjda nu – märkningen är korrekt så tillvida att det inte står ”Israel” som ursprungsland.
Hur ska de som bojkottar israeliska varor kunna veta var vinerna kommer ifrån?
–I praktiken framgår det av producenternas namn att vinerna kommer från Golanhöjderna. Man måste inte ursprungsmärka, säger Björn Rydberg.
Han påpekar att varor från det erkända Israel fortfarande har ”Israel” som ursprungsbeteckning.
Varor producerade i Israel behandlas i dag extra förmånligt när det gäller handel med EU, i motsats till varor från ockuperade områden. Men för att detta ska kunna efterlevas måste varorna vara tydligt märkta.
Ammar Makboul, aktiv i Palestinarörelsen och Nätverket Bojkotta Israel, säger att Systembolagets beslut är absurt och visar på Systembolagets okunnighet.
– Att inte ursprungsmärka vin som producerats på ockuperat område är att normalisera Israels illegala ockupation. Det om något är ett politiskt, och djupt oetiskt, ställningstagande.
Det hela är inte alls komplicerat, menar Ammar Makboul: att sälja viner från ockuperade områden är en överträdelse mot
EU:s direktiv, och att inte märka dem korrekt är ett brott mot livsmedelslagen.
Samtidigt menar Ammar Makboul att ursprungsbeteckningen inte är det viktigaste, även om det är bra att frågan kommer upp på dagordningen.
– Jag efterlyser en debatt i kommun och riksdag om huruvida handeln med ockupationsmakten Israel ska finansieras genom våra skattemedel. Tiden är mogen för en sådan debatt.