– Vi är trötta på att våra fall bedöms av inkompetenta domare som tar år på sig att döma, säger Sar Mora från den oberoende fackföreningen C.CAWDU, Coalition Cambodian Apparel Workers Democratic Union, till Arbetaren. Dessutom är domstolarna korrupta, om vi inte betalar rör de inte ett finger. Ett av våra fall är ännu inte […]
– Vi är trötta på att våra fall bedöms av inkompetenta domare som tar år på sig att döma, säger Sar Mora från den oberoende fackföreningen C.CAWDU, Coalition Cambodian Apparel Workers Democratic Union, till Arbetaren. Dessutom är domstolarna korrupta, om vi inte betalar rör de inte ett finger. Ett av våra fall är ännu inte avgjort efter sju år!
De 80 fackföreningsledarna representerade nio federationer, mest bestående av klädarbetare men även turist- och kommunanställda. Trots att en stor majoritet av arbetarna är kvinnor var dock alla utom 15 av konferensdeltagarna män.
Många vittnade om en tuff facklig vardag där arbetsgivarna allt oftare använder korrupta domstolar för att driva fall mot fackliga ledare på fabrikerna. Ett exempel är tre fackföreningsaktivister från Genuine garments, som exporterar till Tyskland De sitter sedan den 4 juli fängslade, anklagade för att ha stängt in en grupp anställda kineser under några timmar under en strejk i slutet av juni.
– Vi hoppas att en arbetsdomstol blir rättvist uppbyggd där lika många domare tillsätts av arbetarna som av arbetsgivarna, säger Sar Mora.
Kravet fick stöd både av Seng Sakda från den kambodjanska arbetsmarknadsministeriet och So Chanthy från justitieministeriet.
– Vi har redan utarbetat ett preliminärt lagförslag till en arbetsdomstol, sa So Chanthy. Vi anser att det behövs specialiserade domstolar med experter på arbetsrätt för att få snabba och effektiva lösningar på arbetsmarknadskonflikter.
Flera av de församlade fackföreningsrepresentanterna krävde att få insyn i processen att utarbeta den nya lagen. Men So Chanthy sade nej.
– Det är ett internt dokument som vi arbetar på tillsammans med utländska experter från Japan och Australien. Det är för komplicerat för arbetare att förstå. När det är färdigt ska vi presentera det för alla intresserade.
Människorättsorganisationen LICADO protesterade mot detta och hävade att konstitutionen garanterar alla medborgare rätt att delta i processen när nya lagar skapas i landet.
Många uttryckte pessimism om den politiska viljan att skapa en arbetsdomstol.
– I det här landet beror allt på vad premiärminister Hun Senh vill, sa Tieng Sophorn från StarKampuchea. Om han anser att en arbetsdomstol behövs kommer det att gå fort. Men jag tror inte han tycker det är bråttom, så det tar nog tre till fem år till.