– Hela konflikten handlar om att jag har varit drivande fackligt. Men de kan ju inte avskeda mig för det, så därför greppar de efter halmstrån. Det var så den här historien med skämtteckningen kom upp, säger badvakten Per Hellgren, aktiv i Kommunsektionen av Strängnäs LS.
Som Arbetaren tidigare berättat (nr 20/2007) stängdes Per Hellgren av från sitt arbete på Thomasbadet i maj i år efter att en seriestripp som han ritat om två chefer sattes upp på en facklig anslagstavla i ett personalutrymme på badhuset. Avstängningen var kulmen på en rad konflikter mellan syndikalisterna och Strängnäs kommun, som haft en skakig relation sedan kommunsektionen startades i januari 2006.
Hösten 2006 stämde sektionen Strängnäs kommun i Arbetsdomstolen för förhandlingsvägran och föreningsrättskränkning i samband med att löneförhandlingarna strandade. Det ledde till en förlikning där kommunen betalade ut ett skadestånd, och förband sig att förhandla om lön och betala ut lönehöjningar retroaktivt till sektionens medlemmar.
Strax därefter uppstod en konflikt i samband med att en annan anställd på badhuset kom tillbaka från sin föräldraledighet och fann att hans arbetsschema förändrats. Arbetsgivaren var till en början ovillig att bevilja ändrad arbetstid, trots att den anställde är ensamstående förälder och barnpassning inte finns att tillgå på kvällar och helger. Efter stridsåtgärder och förhandlingar backade kommunen, och sektionsmedlemmens arbetstider förbättrades.
Kommunen backar nu även i fallet med seriestrippen, sedan åklagaren ogillat polisanmälan om förtal och ärekränkning. I fredags fick Per Hellgren besked från sin chef att han skulle arbeta följande dag, utan någon förklaring om vad som hänt.
När Arbetaren i måndags träffar honom utanför hans arbetsplats är han lättad över att varslet om avsked dragits tillbaka. Han är också tacksam för allt stöd han fått från andra fackliga aktivister runt om i landet, vilket hjälpt honom att hålla modet uppe. Han menar att det just är syndikalisternas hot om nationella sympatiåtgärder och mobiliseringen lokalt som gjort att han nu är tillbaka på jobbet.
– Utan allt stöd hade jag säkert tagit de två årslöner som jag erbjöds mot att jag sade upp mig. Men nu blev jag peppad när det rasslade in så många mejl från hela landet med budskapet: kör hårt!
De första dagarna på jobbet efter avstängningen har inte varit lätta. Enligt Per Hellgren är stämningen mycket tryckt, och en person har lämnat sektionen i samband med konflikten, vilket gör att medlemsantalet nu är nere i fyra.
– En kollega sade rätt ut till mig att de inte vill ha mig tillbaka på jobbet. Det känns tungt när man har varit avstängd en månad, och mått skit eftersom man inte vet om man har ett jobb längre eller inte. Men vi är fortfarande två sektionsmedlemmar på min arbetsplats, så jag tror att det kommer fungera, säger han.
När det gäller relationen till Strängnäs kommun, så kommer syndikalisterna att fortsätta dialogen om skadestånd för vad man menar är lagbrott från arbetsgivarens sida.
Kommunsektionen hävdar att arbetsgivaren gjort sig skyldig till utebliven primärförhandling innan avstängningen verkställdes, till felaktig avstängning och föreningsrättskränkning.
Kommundirektör Jan Heimdahl håller fast vid att seriestrippen ”grovt kränkt” två högre tjänstemän på kommunen, men accepterar åklagarens beslut att inte väcka åtal. Han hävdar att kommunen följt lagen i samband med suspenderingen av Per Hellgren, men kan inte bekräfta att en förhandling med facket verkligen ägt rum.
– Exakt hur det gått till kan jag inte svara på, men vår uppfattning är att vi hanterat ärendet enligt arbetsrättens reglering, säger han.