Den 18 september, dagen för riksdagens öppnande, planeras demonstrationer på flera håll i landet. I Stockholm har förberedelserna pågått en längre tid, bakom de övergripande parollerna: ”Ett år räcker!”, ”Mot högerpolitiken – för rättvisa och solidaritet!” och ”För gemensam välfärd!”. Inom Septemberalliansen finns samtidigt ett fackligt upprop som 17 olika klubbar, sektioner och avdelningar av skilda LO-förbund står bakom och som förutom uppslutning i demonstrationen, bland annat kräver ”att LO utreder och tar ställning till möjligheten att utlysa en politisk strejk”.
– Det finns en poäng i att bunta ihop protesterna mot regeringens olika beslut bakom några enkla paroller. Då kan många olika organisationer gå samman och samtidigt fokusera på sin egen specifika kritik. Regeringen agerar inte i ett vakuum, om väldigt många människor samlas på gatorna måste den ta hänsyn till det, säger Peter Boström, ordförande för Kommunal klubb 14 vid Södertälje buss.
När förberedelserna för demonstrationen i Stockholm startade talade arrangörerna om en massdemonstration, med minst 100000 deltagare. Sedan dess har fler än 50 organisationer ställt sig bakom – men ingen tror egentligen längre att det blir en massdemonstration i klass med förebilden: Demonstrationen mot Bildtregeringen 1991, som samlade totalt 200000 personer.
– Jag hoppas på 10000 säger Jennifer Hillblom, en av arrangörerna.
Både Jennifer Hillblom och Peter Boström är aktiva medlemmar i LO-förbundet Kommunal och vittnar om att demonstrationen väckt heta känslor i Stockholmsavdelningen. Ordföranden för Kommunal i Stockholms län, Elisabeth Hammarstedt säger i senaste numret av medlemstidningen MT, som når 77000 läsare, att Kommunal Stockholms län inte har något att göra med de planerade protestaktionerna mot regeringens politik: ”De som ligger bakom de här aktionerna klär sig i lånta fjädrar”.
Peter Boström säger till Arbetaren att diskussionerna har varit heta och att det finns strömningar i avdelningsstyrelsen som vill förbjuda klubbar och sektioner att ställa sig bakom demonstrationen:
– Vår sektionsordförande blev uppringd och ombedd att inte använda Kommunals logga när vi deltar i demonstrationen. Vi vill inte tokdriva rätten att använda Kommunals namn, så vi har gått med på det för att undvika att driva fram ett förbudsbeslut. Vi vill ägna vår tid åt sakfrågan och att få med oss alla arbetskamrater ut i demonstrationen, säger han.
Elisabeth Hammarstedt säger till Arbetaren att kritiken mot demonstrationen från avdelningen framför allt bottnar i att inte samtliga grupper som står bakom demonstrationen tar avstånd från våld, men har inget konkret exempel på vilken grupp. Dessutom menar hon att det är effektivare att protestera mot regeringens olika sakfrågor:
– Man ska alltid protestera, särskilt mot den här regeringen. Men det är lättare att få folk att sluta upp bakom kritik mot sjukförsäkringsförslaget än i en kritik av hela regeringspolitiken, säger hon.
Även i Umeå, Piteå, Göteborg och Luleå planeras demonstrationer mot regeringspolitiken den 18 september. Sonja Viklund från Umeå LS är en av arrangörerna i sin stad.
– Vi är 6–7 organisationer som står bakom demonstrationen. Vi räknar med en uppslutning på ett par hundra personer, säger hon.
I Stockholm är Syndikalistiska ungdomsförbundet en av arrangörerna men inget LS är det.
– Vi blev inbjudna väldigt sent, initiativtagarna vände sig i första hand till LO-folk. Det är en del av förklaringen till att ingen av oss kände någon entusiasm. En annan är att det ganska snart utbröt en pajkastningsdiskussion mellan stalinister och trotskister på socalism.nu om demonstrationen. Det kändes inte så fräscht, men det fanns inga ideologiska invändningar mot demonstrationen, säger Lukas Granberg från Stockholms LS Styrelse.