Den 18 september demonstrerade upp emot 5000 människor med nätverket Septemberalliansen mot den borgerliga regeringen bara i Stockholm. Detta antal, liksom bredden i mobiliseringen (flera arbetargrupper anslöt sig, mycket ungdomar, invandrare och flyktingar, kvinnokampsgrupper med flera), visade tveklöst att det finns många som är beredda att protestera och kämpa mot den borgerliga regeringens offensiv.
Framgången som demonstrationen åtminstone i Stockholm innebar framstår som än klarare med tanke på att mobiliseringen ägde rum utan mycket förhandsreklam i media samtidigt som stora delar av den etablerade vänstern och huvudparten av fackföreningsrörelsen (märkligt nog även SAC) valde att stå vid sidan om.
LO-ledningen har bland annat använt sig av argumentet att man vill undvika ”inflation i protester” och hänvisat till nästa års LO-kongress och första maj-firandet som ”lämpliga protestdagar”. Man har därtill på olika sätt aktivt motarbetat Septemberalliansen, såsom i Kommunal där man nu aktivt försöker förhindra informationsspridning via organisationens intranät (och därmed inkräktar på medlemsdemokratin). Agerandet är i linje med en ”opposition” som inte vill göra mer än att i ord fördöma den borgerliga regeringens angrepp fram tills nästa val. Då ser man sig dessutom tvungen att agera mot framväxten av verklig opposition!
Diskussionen om framtiden för Septemberalliansen och för den begynnande rörelsen har redan under mobiliseringen varit uppe på bordet, men arbetet med demonstrationen har givetvis upptagit merparten av all tid. Därför planeras en mer ordentlig diskussion om vad vi ska göra härnäst på offentligt möte onsdagen den 3 oktober. En sådan diskussion är avgörande för alla som vill bekämpa borgarna. Hur ska vi gå vidare och bygga på framgången i en situation där arbetarrörelsens ledning motverkar framväxten av en rörelse?
Vi i Arbetarmakt, en av Septemberalliansens medlemsorganisationer, tror att det är avgörande att fortsätta gå på offensiven. Samtidigt anser vi att nätverkandet mellan olika grupper har sina begränsningar. Det blir främst en fråga om vad ledningar för olika organisationer kan komma överens om. Vi kan förvisso mobilisera och demonstrera tillsammans kring krav som ”Ett år räcker”, men för att ta vår kamp till en högre nivå tror vi att ytterligare ett steg måste tas. Vi måste försöka samla alla som vill bekämpa borgarna för en gemensam diskussion. Ska det bli möjligt måste vi bygga nya strukturer – organisationsformer som både är demokratiska och kan agera effektivt. Därför har vi rest förslaget om att Septemberalliansen och dess anhängare borde utlysa vad vi skulle vilja kalla ett ”aktionsforum”.
Förslaget försöker ta tillvara på framgångsrika erfarenheter av organisering som utvecklats på olika frontavsnitt i kamp mot nyliberalismen världen över. Det syftar till att skapa just ett forum för diskussion och debatt där vi försöker delaktiggöra alla som vill vara med i de avgörande frågorna: Hur kan vi bygga en facklig opposition för att utmana LO-ledningens passivitet? Hur kan vi dra in arbetarkvinnorna i kampen? Hur ser vi till att flyktingars och invandrares intressen tillvaratas av vår rörelse? Hur bygger vi upp en ungdomsrörelse mot borgarna? Hur kan vår kamp bli en del av det globala motståndet mot nyliberalismen?
För att inte skapa ytterligare ett forum av ändlösa diskussioner understryker vi vikten av att ett sådant forum är demokratiskt – att alla deltagare ska kunna komma med konkreta förslag som vi röstar om, samt att aktionsforumet väljer en inför forumet direkt ansvarig ledning som ansvarar för att tagna beslut genomförs.
Ett sådant forum skulle kunna lägga grunden för ett mer permanent motstånd där rörelsen får möjlighet att utvecklas genom gjorda erfarenheter. Sist men inte minst skulle ett aktionsforum i Stockholm (eller flera i olika städer!) kunna spela en viktig roll i att mobilisera för det kommande europeiska sociala forumet i Malmö 2008!
Vi uppmanar alla, särskilt ni som tror att det här kan vara en väg framåt, att sluta upp och delta i diskussionen.
Gunnar Westin är medlem i Arbetarmakt, svensk sektion av Förbundet för Femte Internationalen