Förra söndagen lade textilarbetarna på fabriken Misr Spinning and Weaving Company spontant ner arbetet under sitt kvällsskifte. På måndagen anslöt sig morgonskiftets personal, däribland tusentals kvinnor som tog med sig sina barn. Innanför grindarna beslöt stormöten med upp till 27000 arbetare (samtliga anställda, inklusive ingenjörer och kontorspersonal, deltog i strejken) att ockupera det gigantiska fabrikskomplexet. En tältstad uppfördes på de öppna ytorna. Inom kort omringades fabriken av armén, rustad med jeepar och pansarfordon. De strejkande svarade med att barrikadera fabriken, bilda en säkerhetsstyrka och hota med att även ockupera företagets administrativa högkvarter. ”Vi tar hit våra barn, hela våra familjer. Vi ska äta och dricka och sova här och visa dem att vi inte tänker ge oss av”, förklarade Gehad Taman, en av de 27000 arbetarna, till den egyptiska tidningen Daily News.
Ironiskt nog utbröt strejken veckan efter att Världsbanken utnämnt Egypten till den ekonomi som bäst förbättrat sitt investeringsklimat hittills under 2007. Den egyptiska ekonomin går för högtryck, med 7 procents tillväxt sedan 2004 – dubbelt så högt som under tidigare år. I centrum för miraklet står just Misr Spinning and Weaving Company, landets största fabrik, kronjuvelen i dess industri sedan grundandet 1927.
Misr har dragit till sig generation efter generation av bönder från byarna i Nildeltat och gjort dem till proletärer med uppgift att förädla landets främsta råvara – bomull – till textilprodukter som exporteras världen över. Liksom stora delar av övrig industri nationaliserades Misr-fabriken under Nassers era av ”arabisk socialism” på 1960-talet. Men under senare decennier, i synnerhet efter Egyptens deltagande i Gulfkriget 1991, har ekonomin underordnats Världsbankens diktat, som bland annat inbegripit privatisering av just textilindustrin. Sedan år 2004 har utländska aktörer kunnat köpa in sig i företag som Misr.
Samtidigt har förhållandena bland Egyptens arbetare försämrats drastiskt. Lönerna för landets textilarbetare hör till de lägsta i världen – 85 procent av lönerna i Pakistan, 60 procent av dem i Indien. Inflationen har varit rekordhög under 2007; hittills har priset på basvaror stigit med 48 procent. Ihållande torka har medfört brist på vatten, samtidigt som de höga matpriserna slagit särskilt hårt under ramadan, då stora måltider lagas till kvällsvarden iftar.
Efter en strejk vid Misr-fabriken i december förra året utlovades arbetarna höjda bonusar om företagets vinst skulle stiga till 60 miljoner egyptiska pund. I september beräknades vinsten ligga någonstans mellan 170 och 217 miljoner – men den utlovade bonushöjningen hade ännu setts till. Många av arbetarna tjänade då fortfarande mindre än motsvarande 350 svenska kronor i månaden. Stort missnöje riktades mot vd:ns extravaganta vanor och en påkostad fotbollsplan för företagets lag, liksom mot det statligt kontrollerade facket, som konsekvent tagit företagsledningens parti mot arbetarnas krav och stött privatiseringen. Ockupationen av fabriken blev därmed den mest spektakulära aktionen i den våg av arbetarprotester som sköljt över Egypten sedan 2004.
Mubarak-regimens första reaktion var att belägra fabriken och anklaga arbetarna för att låta sig styras av oppositionella Muslimska brödraskapet. Alla sådana anklagelser har tillbakavisats häftigt.
”Det här är en arbetarstyrd aktion. Vi kommer inte att låta oss nyttjas som politiskt redskap för någon”, sade en arbetare till den egyptiska tidningen Al-Ahram. Strejkledarna visade vid flera tillfällen upp sina medlemsböcker i det statsbärande partiet NDP, men ändå greps åtta av dem. Därmed ställdes de strejkande i direkt konfronation med den egyptiska statsapparaten, och till kraven på höjd bonus lades nu bland annat åtal mot det statliga fackets företrädare på fabriken. Den högste av dessa kidnappades och misshandlades av arbetare; han fördes till sjukhus och avsade sig senare sin post.
Middle East Report uppger att slagorden inne på fabriken mot slutet av förra veckan var ”Vi låter oss inte styras av Världsbanken! Vi låter oss inte styras av kolionialismen!” och citerar en arbetare: ”Hitta ett annat samhälle åt oss att leva i. Eller hitta andra regenter att regera oss. Eller hitta åtminstone våra rättigheter.”
Till Voice of America uppgav strejkledaren Sayid Habib frankt: ”Vi utmanar regimen”.
Mot slutet av förra veckan varslade också flera egyptiska arbetargrupper om sympatiaktioner, samtidigt som solidaritetsuttalanden inkom först från sydafrikanska och italienska fackföreningar och sedan från fackföreningsinternationalen IFS. Efter nya förhandlingar på lördagen fick sedan arbetarna igenom samtliga krav. En bonus motsvarande 130 dagars lön betalades genast ut, grundlönen ska höjas med 7 procent varje år, vd:n avskedas, strejkveckan klassas som avlönad semester, strejkledare får bilda ett företagsfinansierat kooperativ för transport av arbetarna och en kommitté har satts samman för att förbättra säkerheten på fabriken.
Misr-arbetarnas seger har redan skakat den egyptiska diktaturen. Alla oberoende tidningar har följt exemplet och utlyst gemensam strejk till den 7 oktober, i protest mot regimens gripanden av flera journalister de senaste veckorna; de står nu åtalade för brott som ”kränkning av det statsbärande partiet” och ”falska uppgifter om presidenten”. Flera nya arbetsnedläggelser och ockupationer rapporterades från Nildeltats industriområden på måndagen.
Hittills i år har 386 industriella aktioner registrerats i Egypten, mot 200 för hela 2006. Sådana siffror är ett tecken på att den fria arbetarrörelsen nu totalt dominerar motståndskampen i landet, med ett gräsrotsstöd och en militans som varken Brödraskapet eller de mer liberala, intellektuella dissidentgrupperna i Kairo kan uppvisa. Middle East Report skriver att rörelsen är särskilt farlig för regimen i kraft av sin utmaning mot den fackliga byråkratin, som hittills varit vital för att upprätthålla någon form av folklig maktbas för Mubarak, exempelvis genom att betala fattiga arbetare för att delta i arrangerade ”demonstrationer”.
Situationen i Egypten påminner därmed starkt om den i Iran. Sedan år 2004 har Mellanösterns två mest folkrika och politiskt tongivande nationer allt mer präglats av militanta, fritt organiserade arbetarrörelser som ställt sig i spetsen för de oppositionella krafterna. Den främsta skillnaden är att Iran hotas av invasion, medan den egyptiska diktaturen bärs upp och finanserias av USA, Världsbanken och den övriga västvärlden.