Varje gång vi får en blankett hem från den kommunala förskolan där vi ska fylla i sonens tider för kommande veckor, eventuella födoämnesallergier med mera finns också en rad där vi ombeds fylla i vilken religion han tillhör (han är två år). Vi brukar skriva något i stil med: ”Han kan ju inte prata så mycket än, så vi har inte diskuterat eventuell religionstillhörighet”. Ingen reaktion. Frågan återkommer på nästa blankett.
Den enda information personalen behöver ha är, rent konkret, om barnen inte tillåts äta viss mat, med hänsyn till religion eller andra skäl (vilket ju ryms på födoämnesraden), så varför?
Barn ska väl ändå inte behandlas olika i förskolan på grund av föräldrarnas eventuella trosuppfattning?
Religionsfriheten är grundlagsskyddad i Sverige, men föräldrar anses ändå ha rätt att inlemma sina barn i den ena eller andra religionen.
Är det egentligen inte ganska självklart att en frihet måste innebära friheten att själv få välja, som vuxen? Att tillhöra/bekänna sig till en religion, eller att inte göra det.
I dag är det möjligt för föräldrar att inte bara välja religion åt sina barn, utan dessutom sätta dem i offentligt finansierade religiösa friskolor. Varken regeringen eller Skolverket har någon juridisk möjlighet att ingripa mot förekomsten av de religiösa friskolorna, de måste med hänsyn till internationell rätt få finnas. Men det finns därmed ingen anledning att finansiera dem med skattemedel.
En del invänder att om inte staten finansierar dessa skolor förlorar de kontroll och insynsmöjligheter, vilket kan vara negativt för barnen. Men det finns ingen automatik i ett sådant påstående. Skollagen omfattar alla skolor oavsett finansiering.
I veckan kom regeringen med ett utspel för att förtydliga riktlinjerna för de religiösa friskolorna samt att skärpa kontrollen. Det är högst välkommet att det nu förtydligas att all undervisning ska vara fri från konfessionella beståndsdelar. Det innebär att en biologilärare till exempel inte kommer att få presentera Bibelns skapelseberättelse som en teori vid sidan om evolutionsläran. Trosfrågor hänvisas till religionsundervisning och får inte sammanblandas med vetenskap. De skolor som inte följer dessa eller andra uppställda krav ska kunna bötfällas. De ska dessutom kunna stängas av Skolverket med två veckors varsel, i väntan på utredning, till skillnad från i dag då en skola som överklagat ett indraget tillstånd får fortsätta undervisningen under tiden, trots att ett beslut kan ta upp till fem år.
Det är välkommet att förhållningsreglerna för de religiösa friskolorna skärps, men varför inte ta nästa steg direkt och slopa den offentliga finansieringen av dem?
Författaren och journalisten Lena Ringqvist som skrivit boken Som en tjuv om natten (Langenskiöld) hävdar att hon upplevde den kommunala skolan som ett ”andrum” från den religiösa indoktrinering hon prackades på av sina föräldrar som barn. Hon efterlyser andrum åt alla barn som lever i religiösa familjer så att de slipper tvingas in i osjälvständiga religiösa förställningsvärldar och där har hon en viktig poäng.
Ghetton där barn från olika religioner inte tillåts mötas är knappast för barnens bästa.
Att låta barn slippa indoktrinering – är sann religionsfrihet.