– Vi har gjort upp ett schema så att vi ska kunna hålla öppet för barnen. De har varit oroliga och rädda sedan skolledningen stängde fritidshemmet i förra veckan, säger Maria Söderqvist som strejkat sedan i slutet av augusti (se Arbetaren 36/07).
Men nyligen beslutade skolledningen att fritidshemmet från och med den 10 oktober skulle stängas. Enligt Maria Söderqvist har skolledningen hänvisat till strejken när man motiverat stängningen. Sedan i måndags är strejkvarslet delvis tillbakadraget och nu håller hon fritidshemmet öppet tre timmar om dagen. Till hjälp har hon andra syndikalister från framför allt Social- och Vårdsektionen i Lunds kommun.
– Barnen känner de flesta nu eftersom de varit strejkvakter. Innan har vi stått utanför men nu flyttar vi in, säger hon.
Romano Trajo betyder romskt liv och grundades för snart 18 år sedan. Initiativet togs av romska föräldrar som ville skapa en plats där deras barn kunde få hjälp med läxläsning. Sedan 1991 har verksamheten drivits kommunalt och Romano Trajo började så småningom också ta emot barn från andra minoriteter och språkgrupper.
På fritidshemmet får barnen mellanmål och personalen hjälper barnen med läxläsning vilket haft stor betydelse för barn vars föräldrar inte behärskar svenska. Resultatet är att barnen går ut skolan med fullständiga betyg. Fritidshemmets personal har fått en viktig social roll även utanför fritidshemmet. Vid behov har de följt med barn och föräldrar vid sjukbesök eller på möten med socialförvaltning eller arbetsförmedling.
Arbetsmetoderna och resultaten har lett till att Romano Trajo blivit känt långt utanför Sveriges gränser och studiebesök har gjorts av folk från länder som Paraguay, Colombia, USA och Irland.
För tre år sedan blev fritidshemmet också de första att motta Lunds kommuns integrationspris. I motiveringen skrev Lunds kommun bland annat att: ”Romano Trajos personal visar genom en stark medvetenhet och ett personligt engagemang utöver det vanliga, vilken roll den enskilda individen och arbetsplatsen kan spela för integration och ökad förståelse mellan människor”.
Trots det har skolledningen alltså beslutat om att dra in en tjänst från fritidshemmet. Skolledningen hävdar att det egentliga tjänsteutrymmet hela tiden har legat på 1,25 men under de fyra år Maria Söderqvist jobbat på fritidshemmet har det legat på 2,0 fördelat på tre tjänster.
– Vi kräver inget nytt, vi kräver bara att få ha kvar den självständighet vi hade innan och att skolledningen inte urholkar verksamheten genom indragningar.
Maria Söderqvist säger att neddragningen får stora konsekvenser för verksamheten.
– Med bara två personer kan vi inte ta alla barn till badhuset till exempel.
Dagligen besöks fritidshemmet av minst 18 barn, de flesta går i årskurs två till sju.
Maria Söderqvists kollega tillhör Kommunal och har sedan strejken utbröt varit omplacerad.
Arbetaren har utan framgång försökt nå skolledningen för en kommentar.
Bakgrund / Kamp för självständighet
Konflikten mellan syndikalisterna och skolledningen rör enligt Social-och Vårdsektionen å ena sidan en neddragning av personalstyrkan från 2,0 till 1,25 tjänster, å andra sidan att fritidshemmet förlorat sin självständighet i en rad frågor. Efter sommaren drogs föreståndartjänsten in och en administrativt ansvarig på Svenshögskolan fick i uppgift att fatta beslut i frågor som fritidshemmet tidigare själv kunde besluta om.