Palestinierna kallar det ”belägringen” – den israeliska stängningen av gränserna till de ockuperade områdena, de ekonomiska och politiska sanktionerna. Framför allt Gaza har effektivt isolerats från omvärlden och effekterna har varit förödande. Arbetslösheten är skyhög. Inhemska företag klappar ihop och att jobba i Israel är inte längre en möjlighet. Fayez el Omary från Beit Lahia i norra Gaza jobbar med den oberoende fackföreningen Independent Labour Committees Union, ILCU, som bland annat organiserar arbetare som tidigare jobbade inne i Israel. Av dem är det många som inte får sina israeliska pensioner utbetalda, trots att många har jobbat där i ett, två eller tre decennier. I samarbete med organisationen Democracy for workers rights kan arbetarna få hjälp med att driva rättsfall i israeliska domstolar.
ILCU trycker hårt på sitt politiska oberoende. En markering mot och ett alternativ till den traditionella fackliga rörelsen som står Fatahrörelsen nära och mot det islamska fack som för några år sedan bildades av Hamas.
Fackföreningen började ta form i maj för fem år sedan. Missnöjet med den egna regeringen, då under ledning av Fatahrörelsen, i kombination med frustrationen och ilskan mot Israels nedstängningspolitik ledde till spontana protester. De spreds snabbt från Beit Hanoun i norr till Rafah i söder. Möten hölls i tält runtom i Gaza, protesterna systematiserades och arbetare demonstrerade utanför regeringsbyggnader, FN-organet UNWRA:s kontor och vid gränsövergångarna till Israel.
Varför bildade ni en oberoende fackförening?
– För det första på grund av ockupationen och Israels kollektiva bestraffningspolitik gentemot palestinierna. Alla drabbas av de stängda gränserna, av förbudet av import och export, förstörelsen av hus och jordbruk. Många människor har förlorat sin försörjning, många har blivit arbetslösa.
– För det andra för att det inte fanns någon oberoende fackförening. PGFTU (Palestinian general federation of trade unions), står för nära Fatahrörelsen som fortfarande leder den palestinska myndigheten på Västbanken. De fackliga ledarna har ofta samtidigt varit medlemmar i den palestinska myndigheten. De har snarare arbetat för politiska intressen än tagit den fackliga kampen för arbetares rättigheter på allvar.
– För det tredje på grund av att den palestinska myndigheten har struntat i arbetarna. Arbetsrätt saknas inom flera områden och är otillräcklig inom andra. Lagar som finns följs inte och myndigheten har ignorerat de här problemen.
– Många arbetare jobbar tolv timmar om dagen utan övertidsersättning och behandlas dåligt på arbetsplatsen. Vi bildade fackföreningen på grund av allt det här, för att bekämpa fattigdom och arbetslöshet.
Hur gick ni tillväga?
– I samband med protesterna växte kommittéer fram i kvarter och grannskap. Vi var snabba med att ordna en demokratisk representation och valde representanter från varje region. Vi fick små bidrag från olika organisationer för transport och för utbildning. I dag har vi 8000 medlemmar, både män och kvinnor och vi har ett kvoteringssystem till alla fackliga poster där minst 30 procent ska utgöras av kvinnor.
Varför söker sig arbetare till er?
– Vår styrka ligger i att vi alla är arbetare och att vi är oberoende från alla politiska partier.
Hur ser ert arbete ut?
– Som palestinska arbetare ser vår situation annorlunda ut än den gör för arbetare på andra ställen. Vi kämpar mot ockupationen och för rättigheter gentemot den palestinska myndigheten på samma gång.
– Vi försöker också påverka det internationella samfundet att ta ansvar gentemot palestinierna genom att sätta press på den israeliska regeringen, att öppna gränserna bland annat.
Vad kräver ni av den palestinska myndigheten?
– Vårt främsta krav är att myndigheten ska förbättra situationen för arbetare, respektera arbetares rättigheter och anta en ekonomisk politik som eliminerar fattigdom och arbetslöshet.
– Att utbildning ska vara helt gratis. Studenter ska inte behöva betala några avgifter. Utbildning är enligt palestinsk lag gratis men i praktiken har det inte varit så.
– Vi kräver hälso- och socialförsäkring och en förbättrad arbetsrätt.
Hur har arbetares situation i Gaza förändrats under de senaste åren?
– Från och med år 2000 började situationen förvärras i och med att Israel stängde ner hela Gaza. Människors liv försvårades ytterligare. Folk förlorade allt de ägde, allt de jobbat för och utifrån det började protesterna att växa.
– För att folk ska kunna återhämta sig räcker det inte med att folk får arbete någon månad här och där, det krävs flera år av kontinuerligt arbete.
Hur har situationen ändrats i och med att Hamas vann parlamentsvalet 2006?
– Innan valet var Gaza stängt och under belägring. Efter valet är Gaza stängt och under belägring. Skillnaden är bara att det är ännu hårdare nu. Att vi nu har en myndighet på Västbanken och en i Gaza är en fruktansvärd situation och försvårar vårt arbete mycket.
Hamas har gjort sig kända för sitt gräsrotsarbete och det var en av förklaringarna till att de vann valet 2006. Men både Fatah och Hamas är väldigt impopulära bland många arbetare…
– De jobbar på samma sätt. Även Hamas har bildat en fackförening, en islamisk. Också de hjälper framför allt sina egna, på samma sätt som Fatah framför allt hjälper sina egna. Pengar, jobb – allt går till de egna leden. Skillnaden är bara den att isoleringen av Gaza har stärkts sedan Hamas kom till makten.
– Hamas var borgare från början. Fatah blev borgare när de kom till makten.
Hamas har delat ut mat, visst, men i politiskt syfte. De tar mer än vad de ger.
Vad vill ni att folk utanför Gaza ska göra?
– Ni måste sätta press på ockupationsmakten för att få Israel att öppna gränserna och frige oss från vårt fängelse. Starta projekt med oss och med andra palestinier, bidra med kurser och hjälp för att minska fattigdom och arbetslöshet.
– Bjud in arbetare från Gaza till Europa så att vi kan förklara hur det ser ut här. Kom hit. Kom hit och se situationen här med egna ögon. Se hur folk kämpar och anslut er till vår kamp.