Den väldiga regnskogen i nationalparken Yasuni i Ecuador är inte bara vacker. Här finns en rikedom på djur- och växtliv som slår det mesta – på blott en hektar av dess mark finns fler arter än i hela USA och Kanada tillsammans. I Yasuni lever dessutom flera ursprungsfolk i en självvald isolation från civilisationen.
Och under detta lurar det klibbiga flytande ämne som har kraften att radera inte bara regnskogen i Yasuni utan även stora delar av resten av Amazonas. Om blott två decennier räknar Världsnaturfonden med att 60 procent av regnskogen i Latinamerika är borta om vi fortsätter att bränna olja och kol i nuvarande takt.
Oljereserverna som ligger gömda under Yasuni uppskattas till en miljard fat. Skulle dessa brännas skickas 450 miljoner ton koldioxid ut i atmosfären, lika mycket som Sveriges totala utsläpp under sex år.
Ivonne Yánez från Oilwatch i Latinamerika är entusiastisk. Och frustrerad. Det förslag hon har i väskan är ju så klockrent – det skulle göra att de där koldioxidtonnen aldrig nådde atmosfären. Ändå verkar det svårt att få världen att intressera sig för förslaget: att skapa en fond som kompenserar Ecuador ekonomiskt för att inte exploatera oljan.
– Det är det enda sättet att hålla oljan i marken och låta skogen stå kvar, säger Ivonne Yánez.
Idén är inte hennes egen utan kommer från de lokalsamhällen som lever i nationalparken. Redan i dag utvinns olja vilket bland annat lett till att vattnet förorenats på flera ställen. Nu är befolkningen oroad över vad de omfattande planer som oljebolagen har för Yasuni kommer att leda till.
– De här människorna kämpar för sina rättigheter: rätten till land att leva på, rätten till mat och vatten – rätten till överlevnad. Men samtidigt kämpar de mot klimatförändringarna. De borde få kompensation för detta!
Eftersom regeringen skulle spara mycket pengar på att inte sätta igång det omfattande arbete som exploateringen kräver, räknar Oilwatch med att det skulle räcka med att samla in hälften av de fem miljarder kronor som oljevinsterna förväntas ge. Pengarna skulle både gå till staten, men också direkt till lokalsamhället. Där finns redan nu idéer på hur pengarna skulle kunna användas för att utveckla förnyelsebar energi och lokala strategier för en hållbar utveckling.
– Det är ett maktskifte! Från oljebolagen till lokalbefolkningen.
Tänkta bidragsgivare till kompensationsfonden är framför allt rika länder (Spanien, Italien och Norge har redan visat sig intresserade), organisationer, företag och enskilda bidragsgivare.
Ivonne Yánez tror att Yasuni kan bli en förebild, både för andra oljeländer, men också för folk i de länder som är de största oljeköparna – i Nord.
– Vi hoppas att folk i Nord – när de ser hur vi kämpar i Ecuador – också kommer att känna att de måste anstränga sig för att få ner utsläppen. Det borde stå klart att vi måste ändra utvecklingsmodell. Vi kan inte fortsätta med en ekonomi som bygger på exploatering av naturen och obegränsad tillväxt genom användandet av fossila bränslen.
Att låta oljan stanna i marken är det enda sättet att stoppa klimatförändringarna, menar Ivonne Yánez.
– Om man tittar på vad FN:s klimatpanel skriver så kan vi inte fortsätta bränna olja och gas. Det är redan för mycket koldioxid i atmosfären, vi måste ta bort koldioxid.
Då måste man också rädda skogarna och det gör man bäst genom att stödja lokalbefolkningen.
Världens kända oljereserver uppgår i dag till omkring 800 miljarder fat. Om all denna olja skulle brännas fylls atmosfären på av 320 miljarder ton koldioxid. Det är omkring tio gånger mer än världens totala koldioxidutsläpp per år.
Nu har visserligen Ecuadors regering nappat på idén och lanserat en liknande kampanj för att inte exploatera oljan, men hur ska de resterande 799 miljarder faten olja hållas kvar i marken? Särskilt de som ligger i öknen i Mellanöstern?
Ivonne Yánez har inget bra svar på det, men Ecuador försökte faktiskt nyligen lägga fram Yasuni-förslaget på ett möte med oljekartellen Opec.
– Det blev helt tyst, ingen sade någonting alls.
Däremot finns det områden liknande Yasuni i Brasilien och Bolivia där man börjat titta på den modell som utvecklats i Ecuador.
– President Lula i Brasilien säger att han vill investera pengar i oljeutvinning för att kunna satsa oljevinsterna på utveckling av landet. Men vi behöver inte gå omvägen via oljan – vi kan satsa pengarna på utveckling direkt, säger Ivonne Yánez.