RAFAH/KAIRO. I lördags strömmmade hundratusentals Gazabor fortfarande obehindrat fram och tillbaka över gränsen till Egypten, där de köpte allt de kunde komma över – från mat, bensin och kläder till motorcyklar, getter och kor. Trots att priserna ökade dag för dag avtog inte köpviljan. Efter den långa isoleringen var behoven ändlösa.
– Jag har köpt filtar och kläder. Det är en ovanligt kall vinter och i Gaza finns ingenting, säger 30-årige Nizam, som korsat gränsen för fjärde dagen i rad.
– Det är första gången jag varit i Egypten. Visst är det märkligt? I Europa talar ni olika språk men har inga gränser, här talar vi samma språk men skiljs åt av betong och taggtråd.
FN:s organ för de palestinska flyktingarna, UNRWA, uppskattar att halva befolkningen utnyttjat den sällsynta möjligheten att korsa gränsen. Men alla kom inte för att handla.
– Jag har inga pengar att köpa något för. Jag kom hit bara för att se världen och andas lite frihet, säger 60-årige Mohammed.
Känslor av frihet och lättnad blandades med oro för hur länge den nyfunna friheten skulle vara. Överallt upprepades den ständiga frågan: ”När stänger gränsen?”
Svaret kom under lördagseftermiddagen. Efter att flera försök att stänga gränsen handgripligen stoppats av Gazaborna och Hamas bytte den egyptiska staten taktik. I stället för att försöka kontrollera gränsen lade man hela Sinai under belägring. Dussintals vägkontroller upprättades, palestinska bilar hindrades från att färdas längre in i landet, och egyptiska chaufförer förbjöds att ge skjuts åt palestinier. Ändå trotsade tusentals avspärrningarna under natten och fortsatte mot el-Arish, den närmaste större staden, till fots genom öknen.
Dagen därpå beordrades alla butiksägare i området att stänga, och gatuföräljare som fortsatte att bjuda ut sina varor arresterades. Mängder av fullastade fordon, inklusive konvojer med förnödenheter som samlats in av egyptiska NGO:er, oppositionsgrupper och fackföreningar stoppades vid Suezkanalen och tvingades vända om.
Åtgärderna gav resultat. Varubrist och skyhöga priser ledde till tilltagande spänningar mellan palestinier och lokalbefolkningen i Sinai, och i måndags samarbetade Hamas med egyptisk polis för att förmå Gazaborna att återvända hem. Samtidigt inledde säkerhetspolisen en klappjakt i hela Sinai och städerna längs Suezkanalen, med nattliga räder på hotell och i lägenheter där palestinier misstänktes bo.
Den egyptiska regimen har stått under hård press från USA och Israel att kontrollera situationen, och Mubarak själv gillar inte tanken på en öppen gräns och fria kontakter mellan Hamas och den inhemska islamistiska oppositionen. Men Mubarak står också under massiv kritik från det egna folket för sin medverkan i Israels blockad.
Förra onsdagen slogs en stor protest, arrangerad av det muslimska brödraskapet och mindre socialistiska grupper, brutalt ned av kravallpolis och hundratals aktivister arresterades. Men solidaritetsyttringar med Gaza kommer inte bara från den islamistiska oppositionen, utan från alla segment av samhället – och även när den inte är uttalad bär de alla på en implicit kritik av regimen.
En av de starkaste symbolhandlingarna till stöd för Gaza kom under lördagskvällen när Egypten mötte Sudan i de afrikanska fotbollsmästerskapen, en match som följdes av miljoner. Efter sitt andra mål lyfte den omåttligt populäre mittfältaren Mohammed abu Treika matchtröjan och visade en t-shirt med texten ”sympatisera med Gaza”. Han fick en varning från det afrikanska fotbollsförbundet för tilltaget.
Stöduttalanden kom även från radikala textilarbetare i Ghazl el-Mahalla, som under det senaste året genomfört två av de största strejkerna i landets historia.
– Som arbetare i Mahalla uttalar vi vårt motstånd mot blockaden av Gaza och uppmanar Egyptens regering och alla arabstater att agera för att hjälpa våra palestinska bröder, säger strejkledaren Gihad Taman i en intervju med Mahalla-aktivisten och bloggaren Kareem el-Beheiry.
Enligt Beheiry ska en solidaritetskonvoj med förnödenheter till befolkningen i Gaza lämna Mahalla på torsdag, men det är osäkert om den kommer att släppas fram till gränsen. På måndagen stoppade egyptiska säkerhetsstyrkor en konvoj med medicinsk utrustning till sjukhus i Gaza, som samlats in av socialistiska och nationalistiska oppositionsgrupper.
Öppningen av gränsen gav bara tillfällig lindring för befolkningen i Gaza, men har definitivt placerat Egyptens ansvar i fokus för den politiska debatten. Mubaraks regim, som redan fruktar en social explosion på grund av stigande matpriser och växande klyftor, pressas nu av en sällsynt enad opposition. Onsdagens planerade möte mellan representanter för Hamas och Fatah i Kario är redan det en stor eftergift från Mubarak, som vägrat samtala med Hamas sedan rörelsen tog kontrollen över Gaza-remsan i somras.