Redan när blockaddeltagarna anlände till restaurang Lilla Karachi vid 11.30-tiden fanns en polispiket på plats. Polisen meddelades att det rörde sig om en facklig aktion och blockaddeltagarna ställde sig utanför restaurangens ingång men försökte inte stoppa lunchgäster från att ta sig in eller ut. Polis och blockaddeltagare förhandlade om förutsättningarna för blockaden och nådde kompromissen att en öppning skulle lämnas vid ingången.
– Vi är mycket nöjda och kommer att fortsätta på onsdag, torsdag och lördag, sade Björn Hedlund, fackligt ombud från Papperslösagruppen, efteråt.
Enligt Papperslösagruppen har ägaren till restaurangen inte betalat ut lön till deras medlem och de hävdar att att en stor del av medlemmens lön har betalats ut svart, trots att medlemmen har velat jobba vitt. Papperslösagruppen kräver att 80000 kronor ska betalas ut till medlemmen, samt att arbetsgivaren ska betala skatt för summan.
– Vår medlem har tvingats lämna luckor i loggboken. Sedan har arbetsgivaren fyllt i kortare tid, så att det ser ut som att han har jobbat mycket mindre än vad han faktiskt gjort, säger Björn Hedlund.
– Arbetsgivaren har ordnat pappren så att det ser ut som att vår medlem har fått både ob-tillägg och semesterersättning men detta har han sedan dragit av från den övriga lönen.
– Jag har kollat vår medlems kontoutdrag och han har ofta bara fått mellan 5000–6000 kronor i månaden trots att han har jobbat upp till 12–14 timmar om dagen. Vi har dessutom vittnen som har sett honom jobba långa dagar, säger Björn Hedlund.
Under blockaden lät en av poliserna meddela att hon talat med restaurangägaren och förmedlade att denne gärna gick med på ett möte dagen därpå.
– Det säger han för att vi har vidtagit de här stridsåtgärderna. Den här mannen behöver påtryckningar och vi kommer att stå här som planerat. Men visst kan vi prata med honom igen, det är bara för honom att komma ut, svarade Lars-Erik Morin från Stockholms LS.
Polisen lät också meddela att arbetsgivaren vill lösa saken ”på laglig väg, i tingsrätten”. Flera från Papperslösagruppen ifrågasatte polisens agerande:
– Det är konstigt att de agerar som ombud för den här brottslingen, sade Lotta Holmberg.
Vissa personer passerade blockaden och in i restaurangen, men många valde att inte gå in och enligt flygbladsutdelarna var det många som uttalade sin sympati för aktionen. Bland annat förklarade en kvinna att hon inte ville gå in om det fanns en facklig konflikt på stället vilket blockaddeltagarna applåderade.
Advokat Fredrik Nordlöf som representerar Lilla Karachi i tvisten säger att företaget bestrider alla anklagelser.
– De här kraven är oriktiga, den tid han har arbetat har han fått betalt för. Revisorn har visat att det inte förekommer några svarta pengar.
Facket hävdar att arbetsgivaren har fyllt i loggböckerna så att det ser ut som deras medlem jobbat kortare tid än han faktiskt gjort…
– Företaget tillbakavisar att så har skett. Om den här killen anser sig ha ett berättigat krav är det mer renhårigt att gå till domstol, nu bedrivs det en slags indrivning genom gatuaktiviteter.
Men arbetskonflikter brukar ju lösas genom förhandling och om man inte kommer överens vidtas stridsåtgärder.
– Skillnaden är att andra fackförbund lever under fredsplikt och är det rättstvister som det är fråga om här går man till tingsrätten och i nästa instans arbetsdomstolen för att få det prövat och ägnar sig inte åt sådant här.