När svensk politik nagelfars av FN:s Cedaw-kommitté är listan med kritiska synpunkter lång. Cedaw-kommittén har till uppgift att granska huruvida länder lever upp till FN:s deklaration om att avskaffa diskriminering av kvinnor.
Kommittén konstaterar att kvinnor fortsätter att yrkesarbeta i hög utsträckning men att det finns ett fortsatt lönegap mellan män och kvinnor, att kvinnor inte har tillgång till heltidsarbete i samma utsträckning som män och att arbetsmarknaden i hög grad är könsuppdelad. Dessutom menar Cedaw att staten borde göra mer för att uppmuntra till jämn arbetsfördelning mellan män och kvinnor av det obetalda hemarbetet och påpekar att det är bekymmersamt att män bara tar ut knappt 20 procent av föräldraledigheten.
Kritik riktas också mot att våldet mot kvinnor, särskilt i hemmet, är så pass utbrett och att frekvensen dömda för våld mot kvinnor och våldtäkt är förhållandevis låg. Att inte samtliga kommuner har kvinnojourer noteras också i rapporten.
Den beslutade sammanslagningen av de olika diskrimineringsombudsmännen, som ännu inte genomförts, uttrycker Cedaw en viss farhåga inför:
– Diskriminering av kvinnor, inklusive av gränsöverskridande natur, kan mista något av sin synlighet och därigenom riskera att uppmärksammas mindre.
Andra områden Sverige kritiseras för är bland annat att kvinnor och män skildras på stereotypa sätt i media och att gränsen för vad som är pornografi luckrats upp i takt med att ”sexualiseringen” av det offentliga rummet. Detta uppmanas regeringen att åtgärda.
Dessutom vill kommittén se åtgärder för att förändra den starka mansdominansen på höga poster i Sverige, och då allra särskilt inom den akademiska världen.
Att det finns stora problem med könsbalans på chefs- och andra inflytelserika maktpositioner bekräftas av den nyligen publicerade statliga utredningen ”Kön, makt och statistik. Den konstaterar också att män dominerar mycket kraftigt i vetenskapliga samfund”, inte minst sådana som delar ut prestigefyllda pris och sammanfattar: ”De symboliska värdena bestäms alltså av män”.
Politiken är det område som kommit längst vad gäller könsbalans bland makthavare, medan media ligger långt efter.
– Dagspressen är mansdominerad på ett närmast chckerande massivt sätt, hävdar den statliga utredningen som nu överlämnats till ansvarig minister, Nyamko Sabuni.
Fakta / FN-granskning sedan 1981
FN:s Cedaw-kommittén har till uppgift att granska huruvida länder lever upp till FN:s deklaration om att avskaffa diskriminering av kvinnor.
Deklarationen antogs 1967 och den konvention som utformades utifrån deklarationen trädde i kraft 1981.
Underlaget för sin granskning får Cedaw-kommitten genom en rapport från regeringen, från en rad skuggrapporter som lämnas in från framför allt kvinnorättsorganisationer samt från en utfrågning av regeringen. Den 25 januari hördes företrädare för den svenska regeringen.