Ett par dagar innan den febriga ”supertisdagen” i veckan analyserar Liza Marklund i Expressen Hillary Clintons förutsättningar att som kvinna arbeta för sin kandidatur som demokratisk kandidat och USA:s nästa president. Enligt Marklund kräver chansen för en kvinnlig ledare att lyckas en nästan omöjlig balansgång mellan förväntad (och föraktad) mjukhet och nödvändig (och föraktad) fasthet, empati och informationsvillighet. Clinton verkar dock inte ha några behov av dessa råd, de fyller nog mer sin funktion som information till oss andra om hur svåra dessa egenskaper är att praktisera även om man, som hon, uppenbart somnar och vaknar i medvetande om dem.
Clinton har aldrig blottat någon önskan om att representera en förväntad kvinnlighet i karriärklättring eller vunnet ledarskap, dock har hon, alltid i sista minuten, kämpat fram en roll som hustru och supporter med nedtonad egen agenda. Att hon lyckats få metamorfoserna trovärdiga säger mer om hennes kritikers svaga argument än om något annat, för oftast verkar det handla om ”make over” – klippning, kläder, ett fat med kakor som ursäkt till dem som eventuellt känt sig trampade på tårna när hon deklarerat att hon inte är intresserad av de traditionella hemmafruplikterna. Och efter sju års hårdnackat motstånd: byte till makens efternamn (1982).
När det kommit till kritik eller uppskattning av Hillary Clintons juridiska eller politiska karriär har diskussioner kring hennes förutsättningar som kvinna knappast dominerat. Själv har hon i princip aldrig diskuterat sina förutsättningar ur ett kvinnopolitiskt perspektiv. I de två stora biografier över henne som nyligen utkommit, Carl Bernsteins Hillary Clinton – en kvinna med makt (Hillary Clinton – A Woman in Charge), som kom i höstas, och i år Hillary Rodham Clinton – en politisk biografi av den svenske statsvetaren Erik Åsard, är det den senare som berör ämnet – dock med lätt hand. Det är en underlig tanke att hennes könstillhörighet inte skulle ha betydelse här; skulle böckerna i stället beröra hennes väljare fick nog frågan en annan tyngd. I rapporteringen inför valet framskymtar vissa grupper som inte precis känns marginella, som uttrycker att de tycker det är tid för ”en kvinna” som p
resident. Men att Clinton tonar ner denna fråga är förstås självklart – hon vill vinna alla, hon behöver kvinnopresidentmotståndarna också, och kan knappast satsa allt på ett kort.
Hillary Rodham, med det i den anglosaxiska språkvärlden könsneutrala förnamnet, är äldsta barnet av tre, och behövde inte kämpa i familjen för sin utbildningsrätt. Uppbackad av en starkt högerrepublikansk far och en i smyg demokratisk mor gick hon under studietiden från aktivitet för den förres politiska hemvist till att stödja moderns. Politik var tidigt ett starkt intresse, själva spelet i fokus, pragmatismen inget problem utan snarast en tidig livshållning. När hon i tjugoårsåldern började arbeta för demokraterna drog hon sig inte för att följa med gamla medarbetare och vänner på republikanernas konvent för att lära sig det politiska spelet. Ordförande i elevkåren, talare (som första elev) vid skolans examenshögtidligheter där hon till och med, tidigare otänkbart, polemiserade emot den inbjudne politikern vilket gav rubriker i lokala såväl som i nationella medier.
Carl Bernstein, mest känd som en av journalisterna bakom avslöjandet av Watergateskandalen, där Richard Nixon inblandning och försök till mörkläggning av inbrottet i demokraternas högkvarter ledde till presidentens avgång, har skrivit en biografi som är tjock och tvärsäker. Boken är inte på minsta vis intresserad av att stötta sin läsare; faktaspäckad till tradighetsnivå. Är man inte extremt intresserad blir detaljerna om det amerikanska politiska spelet tröttande, är man fullkomligt påläst blir de antagligen något överflödiga (och Erik Åsard mer än antyder i sin bok att Bernstein rentav slarvat i sin källforskning). Boken ger intryck av att ha mer med författarens egen karriär att göra än med den kvinna som i skrivande stund forfarande är en stark kandidat till presidentposten.
Hillary Clinton var en av de högsta juristerna som 1973–74 förberedde åtalet mot Nixon, ett förlopp som Bernstein förstås kan på sina fem fingrar. Denna process utgör således ett viktigt fokus i boken och får bilda fond till författarens analys av paret Clintons agerande i samband med deras eget ”Lewinskigate”, som ju också handlade om offentliga lögner om sunkiga och olagliga affärer i kulissen (Lewinskyaffären handlade ursprungligen bland annat om ifall Clinton försökt köpa Vita hus-praktikantens tystnad genom att ordna ett jobb till henne).
Bernstein beskriver också lite för ofta Hillary Clinton som en halva av det par hon utgör med maken. Visst är deras karriärer intimt sammanbundna sedan över 30 år, och deras relation ger också relief till hennes egen identitet. Ett exempel är deras liknande uppväxt i dysfunktionella familjer, där rätt mycket energi krävts av alla inblandade att mörka missbruk, våld och psykologiska övergrepp. Bill Clinton hade dock en betydligt tuffare uppförsbacke av de två.
Att det är hon som tar tag i saker och ting, och löser krisen när han vill springa och gömma sig, står alldeles klart. Det gäller inte bara det uppenbara fallet Monica Lewinsky, där Bill ljög privat och offentligt i sju månader, och Hillary, lika bedragen som resten av det amerikanska folket, på ett par veckor lyckades vända opinionens misstro och förakt till respekt och (försiktig) tilltro.
Men intressantare är ändå den egna identiteten, som Erik Åsard med noggrann men lätt hand mejslar fram i sin bok.
Åsard kallar alltså sin biografi för politisk, men lyckas ganska bra med sin berättelse även om den ”privata” Hillary Rodham Clinton, om hennes liv och – inte minst – tid. Han sätter in den engagerade och intensiva karriäristen i en miljö där hon brottades tillsammans med – och emot – starka politiska viljor. 1960-talet var knappast diplomatins tid i USA, kampen fördes på alla fronter; den svarta medborgarrättsrörelsen, Vietnamkrigets motståndare, kvinnorörelsen; det fanns många radikala röster – och en stark statlig repression. Mitt i ett starkt politiskt engagemang lyckades Hillary Rodham med konststycket att balansera så att det än idag knappast finns något verkligt farligt att gräva upp – annat än för republikanska prickskyttar förstås, där en kritisk skoluppsats om Saul Alinsky, radikal systemkritiker och gräsrotsorganisatör, i efterhand kan beskrivas som stöd till ”alltf
En ful fläck som skulle kunna pekas ut från vänster är däremot uppdraget som styrelseledamet för USA:s största företag, stormarknadskedjan Wal-Mart under sex års tid. Åsard hävdar att Hillary Clinton stillatigande accepterat usla anställningsförhållanden och fackliga förföljelser.
Sjukvårds- och skolreformer, dödsstraff och Irakkrig. Få har som hon erfarenhet av hur intimt spelrummet i Vita huset är förknippat med motstånd och konjunkturer.
Som pragmatiker unikt begåvad, spelare – och vinnare? Att döma av biografierna kan man ibland spekulera i om det är av underordnat intresse för Hillary Clinton.