I konflikten kring restaurang Lilla Karachi har ord stått mot ord. Den papperslöse Muhammad Riaz hävdar att hans tidigare arbetsgivare är skyldig honom 80 000 kronor i obetald lön och menar också att han med arbetsgivarens goda minne blivit utsatt för hot. Dessa uppgifter förnekas av ägaren Morshed Alam Chowdury, som också fått stöd och uppmärksamhet av borgerliga debattörer och politiker. Efter en granskning av företagets redovisning ser dock ekvationen Lilla Karachi inte ut att gå ihop. Uppgifter från bland annat Bolagsverket visar att restaurangen antingen måste ha betalat sina anställda orimligt låga löner eller redovisat för få arbetade timmar.
Bakom Lilla Karachi står aktiebolaget Ever New som för 2006 redovisar en omsättning på drygt tre miljoner kronor. Enligt Bolagsverket betalade företaget detta år ut löner till ett belopp av 1,5 miljoner kronor, men det var bara hälften av dessa pengar som utgjordes av lön till så kallade ”övriga anställda”, som alltså inte själva var delägare i restaurangen. Lilla Karachis ägare har i sin årsredovisning uppgett att restaurangen under 2006 hade sex anställda, som alltså i genomsnitt ska ha tjänat strax över 10 000 kronor i månaden. Det framgår inte av årsredovisningen i vilken omfattning dessa anställda har arbetat, men vid eventuella heltider handlar det om löner långt under branschens kollektivavtal.
Enligt Hotell- och restaurangfacket är avtalets lägstalön för en heltid 15856 kronor för okvalificerat arbete som utförs av exempelvis restaurangbiträden och 17091 kronor för kockar. Eftersom Lilla Karachi inte har tecknat något kollektivavtal kan arbetsgivaren dock betala vilka löner han vill. Om det är som arbetsgivaren har hävdat att samtliga sex personer arbetat deltid uppstår i stället frågetecken kring hur restaurangen har kunnat drivas på ett så litet tjänsteutrymme. Lilla Karachi har mer än 60 sittplatser i två plan och har öppet 82 timmar per vecka. Detta innebär, om de sex anställda arbetar halvtid, att restaurangen ska ha varit bemannad med i snitt 1,5 anställd under sina öppettider.
Om vi i stället utgår från Muhammad Riaz lönespecifikationer som anger en timlön på 75 kronor plus semesterersättning och visst tillägg för obekväm arbetstid och antar att alla har samma låga lön, är bemanningen i snitt två anställda per öppen timme.
– Jag tycker att det låter i princip omöjligt att driva en så stor restaurang med så stor omsättning med hjälp av så få anställda, säger Sandra Viktor på Hotell- och restaurangfacket till Arbetaren. Men det beror väl på hur mycket personalen sliter.
Enligt de vittnen från Stockholms LS av SAC som genomfört blockader utanför restaurangen är det uteslutet att så få personer har varit i tjänst.
– Det har handlat om ett ganska stort antal anställda, alltid minst fyra personer utöver ägaren, säger förhandlaren Björn Hedlund från Stockholms LS Papperslösagrupp.
– Det här stärker Muhammed Riaz uppgifter om att de anställda får ut delar av lönen svart, fortsätter han.
När Lilla Karachis ägare Morshed Alam Chowdury konfronteras med uppgifterna känner han inte igen de siffror han själv har uppgett i företagets årsredovisning. Han menar att det låter som en alldeles för låg siffra vad gäller löneutbetalningar och säger sig inte vara säker på hur många som var anställda under 2006. Han svarar svävande på hur han lyckas driva en så pass stor rörelse med så få anställda.
– Vi har folk på heltid, deltid och folk på oregelbundna tider – jag har inte allt i huvudet, säger han till Arbetaren. Men jag och min fru som är delägare jobbar ju också, poängterar Chowdury.
Den papperslöse Muhammad Riaz hävdar att han under sin tid på Lilla Karachi arbetade 8–13 timmar om dagen, sju dagar i veckan, en uppgift som bestämt avvisas av ägaren.
– Det stämmer inte! Ingen har jobbat sju dagar i veckan på Lilla Karachi. Allt finns i papperna, vi har redovisat allt till skatteverket, säger han och hänvisar till företagets revisor Hans Swaling.
Men Hans Swaling, som i olika sammanhang har framhållits som revisor för Lilla Karachi, har inte alls den positionen. Till Arbetaren förnekar Swaling att han ska ha utgett sig för att vara något han inte är, en uppfattning som dock inte delas av restaurangens juridiska ombud.
– Jag fick precis veta att han snarare är redovisningskonsult och det var en nyhet för mig, säger advokat Fredrik Nordlöf som representerar Lilla Karachi och som tidigare hänvisat till ”revisorn” Swaling som garant för att det inte förekommit svarta pengar på restaurangen.
Under tisdagen hölls förhandlingar mellan parterna i konflikten, vilket inte ledde till något konkret resultat. Lilla Karachi planerar att försöka få till stånd en fastställandetalan mot Muhammad Riaz, där det rättsligt slås fast att restaurangen inte är skyldig honom några pengar. De fackliga blockaderna mot Lilla Karachi kommer tills vidare att fortsätta.
Uppdaterad 20080305