– Ni kommer inte att ordna det forum ni drömmer om, säger Jannis Almpanis, grekisk veteranorganisatör från ESF i Aten 2006.
Allvaret vilar för ett ögonblick tungt i matsalen på Kvarnby folkhögskola där mötet äger rum. Lång tystnad.
– Ni kommer att organisera något mycket bättre.
Förtjusta, lättade skratt, fyller rummet.
20000 besökare väntas komma till evenemanget som kräver omfattande organisering och förberedelsearbete. Sedan beslutet förra sommaren att Malmö ska stå som värd för European Social Forum har ett åttiotal organisationer anslutit sig till arrangörsgruppen ESF Norden 2008. Förutom skapandet av ett kansli med fyra anställda, har arbetet fördelats i arbetsgrupper. De är i sin tur i många fall ytterligare uppdelade i åtskilliga undergrupper.
Det handlar ofta om stora arbetsuppgifter: Tolkningsgruppen ska ordna fram 600 tolkar. Logistikgruppen ska skaffa lokaler och teknisk utrustning för drygt 200 seminarier samt ordna boende åt forumets gäster samt förmå Skånetrafiken att utöka kollektivtrafiken under forumet. Demonstrationsgruppen planerar en demonstration som för ett scenarie med mellan 10000 och 30000 deltagare.
Volontärgruppen ska värva 1000 volontärer som vill hjälpa till och arbeta under själva forumet. Och så vidare. Gemensamt för alla arbetsgrupper är att de behöver mer folk.
Även finansiering ska ordnas. Malmö stad har gått in med två och en halv miljon kronor. Men det behövs mycket mer.
– Hittills har vi 8,5 miljoner ”hemma”, men vi behöver ytterligare 7 miljoner, säger kassören Mikael Persson och uppmanar alla att göra sitt yttersta.
Jannis Almpanis från ESF Aten berättar under föreberedelsemötet om de grekiska erfarenheterna av forumet, om problem och utmaningar samt om misstag som bör undvikas. Han talar även entusiastiskt om ett politiskt uppsving i Grekland som han menar kommit i forumets efterdyningar.
– Det finns en trend åt vänster och en ny radikalisering, speciellt hos ungdomar. Många projekt på lokal nivå har kopierat de sociala forumets horisontella organisation. Det har varit framgångsrika strejker på universiteten och Vänsterpartiet har ökat sina valsiffror till runt 25 procent vilket är de högsta sedan 1958.
Under mötet träffas och jobbar arbetsgrupperna, för sig själva, och med varandra.
– Många gruppers uppgifter överlappar varandra. Då är det betydligt lättare att ta allt direkt, säger Malin Arvidsson från logistikgruppen.
Kulturgruppen inser under dagen behovet av organiserad barnpassning under forumet. Frågan om vilka som ska fixa det, kulturgruppen eller logistikgruppen eller någon annan, diskuteras.
Bland de närvarande finns personer från Attac, Miljöförbundet Jordens Vänner, Kvarnby folkhögskola, Vänsterns studentförbund, UBV och Hotell- och restaurangfacket. LO centralt är än så länge inte officiellt med i arrangörsföreningen men bidrar med pengar. Det är däremot LO Skåne och LO-förbundet Transport.
– Det är viktigt att etablera en bild av fackföreningsrörelsen som att vi engagerar oss i något mer än bara försäkringar för medlemmarna. Vi behöver bli en kamporganisation igen och ta upp frågor som intresserar vanligt folk, som sociala frågor, välfärdsfrågor och ekonomisk demokrati, säger Anna Hellström på Transport.
Än så länge är innehållet för forumet ganska oklart, men planeringen pågår för fullt. Miljöförbundet Jordens Vänner, MJV, berättar att de tillsammans med bland andra bondeorganisationen Via Campesina kommer att bjuda in zapatisterna från Mexiko.
– Zapatisterna är en del av den globala rättviserörelsen, som har splittrats i och med zapatisternas utestängande från de sociala forumen. Vi vill få in mer civil olydnad och direkt aktion i rörelsen. Zapatisterna är en symbol för det, säger Tord Björk från MJV.