Totalt 22400 medlemmar lämnade LO-förbundet under årets första kvartal. Värst drabbade är IF Metall, Kommunal, Hotell- och Restaurangfacket (HRF) och Handels.
De lokala ombud som Arbetaren talat med är alla bekymrade över utvecklingen. Ytterst är det kollektivavtalen som oroar. Möjligheten att sluta avtal med arbetsgivarsidan förutsätter en hög facklig organisationsgrad.
– Kollektivavtal är det vi bygger vår verksamhet på, säger Jan Törnström, Kommunal Väst. Att skapa schyssta arbetsplatser och vettiga minimilöner som det går att leva på.
Många av dem som går ur tillhör åldersgruppen 50 plus.
– De känner sig trygga eftersom de har jobbat länge. Förr var det ju så att en tillsvidareanställning inom kommun eller landsting varade så länge man själv ville jobba kvar. Så är det inte längre, säger Raul Holmgren på Kommunals förbundskontor.
För landstings- och kommunanställda dras fackavgiften direkt från lönen. Det gör det lätt för arbetsgivarna att kontrollera vilka av de anställda som är med i facket.
– Jag vet inte om det görs, säger Raul Holmgren. Men möjligheten finns för arbetsgivarna att välja ut dem som inte är anslutna när det blir nedskärningar
Det är ganska vanligt att före detta medlemmar hör av sig till facket när de behöver hjälp.
– Många förstår inte konsekvenserna av att gå ur facket, säger Gunilla Johansson på Handels i Malmö. Varken vad det betyder för egen del eller för fackets styrka på arbetsplatsen.
Anders Lodén på Handels i Luleå har samma erfarenhet.
– Många ungdomar förstår inte riktigt vad facket står för, de tror att kollektivavtal på en arbetsplats är någon sorts naturlag. En del tror också att de kan få hjälp av facket för att de är med i a-kassan. Det största problemet med medlemsraset är förhandlingssituationen inför kollektivavtal. Att varsla om konflikt när bara hälften av arbetarna på en arbetsplats är anslutna är svårt.
Susanne Blom på HRF Region Syd tror att svårigheten i att rekrytera medlemmar inom deras organisation till stor del beror på att hotell och restaurang är en så rörlig bransch.
– Det är många korta anställningar och mycket ungdomar. Man ser till det individuella intresset och förstår inte den kollektiva idén med facket – att det bygger på att vi är många.
De flesta är överens om att de stora konsekvenserna av medlemstappet kommer att märkas mest i avtalsrörelsen 2010. Men redan nu tycker sig flera ombud se en förändrad attityd hos arbetsgivarna.
– Arbetsgivarna tror att det är julafton nu när det är borgerlig regering, säger Peggy Nyholm på HRF Region Väst. Det är ganska vanligt på små arbetsplatser att man inte ger arbetstagaren anställningsbevis och lönebesked. Har man inget lönebesked saknar man bevis för att arbetsgivaren betalat in skatt och då är det du som löntagare som blir personligt ansvarig.
Det märks också en förändrad inställning till fackligt arbete på många arbetsplatser.
– Arbetsgivarna känner vind i seglen, säger Maria Patriksson på Handels i Stockholm. Det är större press på de förtroendevalda, det fackliga arbetet ifrågasätts mycket mer, även på arbetsplatser som är väl etablerade.
Men det finns även klubbar som ser att medlemsraset väckt intresse för fackligt arbete. På vissa arbetsplatser är arbetsgivarsidan positiv till att arbetstagarna är med i facket.
– Vi har ett bra samarbete och det känns som vår arbetsgivare är väldigt mån om att vi ska fortsätta med det, säger Margareta Granda, HRF:s klubbordförande på Fazer Amica.
– De har insett att det är i deras intresse att ha en stark motpart, det kommer inte att fungera annars.