Varje dag kommer olika uppskattningar om hur många som hittills dött av den cyklon som drabbat Burma. Oxfam bedömer att antalet döda uppgår till minst 100000 och att dödstalen kan komma att stiga till 1,5 miljoner döda, bland annat på grund av att militärdiktaturen inte tar emot den hjälp landet så väl behöver.
Det är cyniskt och det är sorgligt.
Och det allra mest cyniska – och sorgliga – är att cyklonerna kommer att bli ännu fler de närmaste åren. Vi vet varför, men trots att all världens medier nu riktar sitt strålkastarljus mot Burma skrivs väldigt lite om den bakomliggande orsaken: de pågående klimatförändringarna.
Kraftiga cykloner har alltid funnits men mönstret är tydligt: De blir fler och de blir kraftigare. Den tendensen är ”helt klar” konstaterar professor Erland Källén i – en notis! – i Dagens nyheter.
2005 publicerade tidskriften Nature en artikel där professor Kerry Emanuel visar att antalet tropiska cykloner nästan har fördubblats de senaste 30 åren och att det hänger nära samman med den stigande yttemperaturen i de tropiska vattnen. Han hävdar att kraften i cyklonerna har ökat med 70 procent under samma tid.
Ännu tyngre väger förstås att FN:s klimatpanel konstaterade i sin rapport från 2007 att det föreligger bevis för att antalet kraftiga cykloner ökat sedan 1970 och att det hänger samman med yttemperaturen.
Nu har vattnet i Torneälven börjat sjunka. Men inte heller denna översvämning, som är den värsta på 30 år, är en slump. Forskarna har länge hävdat att en effekt av klimatförändringarna är att områden med mycket nederbörd kommer att drabbas av ännu mer.
Dagens översvämning beror på att snötäcket var ovanligt djupt – vilket i sin tur kan relateras till klimatförändringarna. Exemplen finns just nu i Burma och de finns i norra Sverige.
Klimatförändringarna är här och i korthet är receptet för att åtminstone inte det ”värsta” scenariot ska slå in enkelt: utsläppen av växthusgaser måste minska och det bör ske omedelbart.
I en ännu inte utgiven rapport från tankesmedjan Cogito, skriver min kollega Rikard Warlenius att den nivå av koldioxid som Nicolas Stern utgick ifrån när han räknade ut vad det skulle kosta att stabilisera koldioxidhalten ”med säkerhet” ligger för högt. Enligt Stern kommer kostnaderna att landa på omkring 1 procent av världens BNP – och 20 gånger mer om inget görs för att hejda klimatförändringarna. Ännu finns inte några uträkningar på vad det kostar att stabilisera på en ”säkrare” nivå men att det måste till en enorm internationell kraftsamling är uppenbart. Warlenius går i sin rapport igenom de olika modeller som faktiskt finns för att åstadkomma en klimatregim som klarar detta.
Det är kanske det allra viktigaste att hålla i minnet just nu: Människan har visserligen åstadkommit klimatförändringarna och det kommer att krävas mycket för att hejda dem – men – det är inte omöjligt.
Kommande helg, den 18 maj, lanseras Klimataktion, en ny folkrörelse som kommer att sätta press på politikerna för snabba minskningar av utsläppen. Lanseringen sker först i Stockholm men lokala grupper är på väg att konstitueras över hela landet.
Det finns hopp!