Målsättningarna och förhoppningarna inför det Europeiska Sociala Forumet i Malmö (ESF) den 17–21 september är stora bland de svenska och europeiska folkrörelserna. Ribban är högt satt. Forumet ska bli årets viktigaste europeiska samling mot nyliberalismen, tjugo tusen deltagare förväntas dyka upp. Det kommer att bli en mötesplats för stora och små organisationer från hela Europa, ja hela världen. Nya spännande samarbeten och nätverk kommer att skapas, har redan skapats. De 800 seminarier och workshops som var anmälda i maj har blivit 220 nu i augusti. Mitt under industrisemester och europeisk högsommar har aktivister över hela Europa tagit små pauser från hängmattan för att i en anda av tolerans och ödmjukhet samordna sig och slå ihop sina aktivitetsförslag. Mejl och samtal har korsat kontinenten och synpunkter har inhämtats från alla fem kontinenterna, seminarieförslag har reviderats, talarlistor jämkats.
Många europeiska organisationer har alltså redan funnit nya partners och systerorganisationer i andra länder, 600 organisationer har redan anmält sig till årets europeiska happening.
ESF kommer att bli en gigantisk tummelplats för aktivister. Förutom de dryga 200 seminarierna och workshopen kommer deltagarna kunna botanisera bland 300 bokbord och montrar och 400 kulturaktiviteter (allt från musik till utställningar till teater). Ett särskilt latinamerikanskt tält kommer att finnas i Jesusparken med ett stort antal föreningar engagerade i Latinamerika. Där kommer man bland annat att kunna träffa några av världens verkliga massrörelser såsom de jordlösas rörelse MST från Brasilien och det globala småbrukar- och lantarbetarnätverkets Via Campesinas medlemsorganisationer, eller varför inte ursprungsfolksrörelsen Ecuarunari från Ecuador och urfolksnätverket Coordinadora Andina. Det kommer inte heller att saknas globala dragplåster under ESF; Vandana Shiva, Ignacio Ramonet, Blanca Chancosa, Antonio Negri, Bernard Cassen är bara några av namnkunniga personer. Lite mindre namnkunniga men inte mindre intressanta är till exempel Emma Dowling, Dissent! network of recistance against the G8, och Nina Sankari, feminist från Polen.
Det kommer att ordnas ett ungdomsläger med tema matsuveränitet och klimat, av Via Campesina och Young Friends of the Earth Europe, och mobiliseringen inför klimattoppmötena i Poznan 2008 och Köpenhamn 2009 engagerar många på alla möjliga plan, från malmöitisk klimatkrock till klassiskt tretimmars seminarium.
Den som tror att världen kan förändras och den som tror att det är värt att engagera sig kommer att bli lycklig i Malmö. Forumet kommer att kunna erbjuda diskussioner, analyser och lösningsförslag på allt från klimatförändringarna och globala fördelningskriser till papperslösas situation och nyliberalismens chockdoktriner. Dagens globala kriser – växthuseffekten och de rikas överkonsumtion, de eskalerande matpriserna och ytterligare 100 miljoner människor som tvingats in i svält, ”peak oil” och en annalkande global finansiell kris – gör ESF i Malmö ännu mer nödvändigt och aktuellt. Det är hög tid för den globala rättviserörelsen att återigen diskutera och söka politiska alternativ och framkomliga vägar, och att skapa gemensamma mål och strategier för en solidarisk och medmänsklig värld. Det är hög tid att göra medmänsklig rättvis global och lokal politik och att agera.
Frågan är om ESF kommer att kunna anta denna utmaning. Kan ESF bidra till att förändra världen? Är ESF ett användbart forum för att bekämpa nyliberalism och marknadsfundamentalism och söka alternativa utvecklingsmodeller? Ja, vår övertygelse är att de sociala forumena kommer fortsätta att vara ett forum som samlar organiserade människor som är kritiska till nyliberalismen och rörelser som vill förändra världen i grunden. Det är dags att ändra på maktstrukturer som i första hand utgår från transnationella företag och rika länders intressen, och istället få till stånd demokratiska strukturer som tar utgångspunkt i de behov och problem som utvecklingsländer och utsatta grupper i världen identifierar. Det sociala forumet behövs för att visa att det finns människor som åter vill sätta medmänsklighet, solidaritet och rättvisa på agendan.
Men det finns trender och processer inom forumrörelsen som bör uppmärksammas. Det finns tendenser mot att de sociala forumen förlorar förankring bland folkrörelserna och blir en diskussionsklubb för NGO:er och stiftelser. Det förberedande arbetet domineras alltmer av representanter för dessa kapitalstarka stiftelser och för organisationer med liten förankring bland gräsrötter – helt enkelt ett rörelsernas jetset, som hoppar från forum till forum. Det här är något som exempelvis ledare för de jordlösas rörelse i Brasilien – MST, som organiserar över en miljon jordlösa människor – nämner som ett problem: ”Hur många av oss jordlösa är det som har råd att åka och besöka de sociala forumen?” Det finns också tecken på att forumen ibland förvandlas till något som alltmer liknar en bokmässa. Ett annat problem är när kändisar prioriteras framför ”okända” fackf
Vi representerar två organisationer som aktivt deltar i förberedelserna. Miljöförbundet Jordens Vänner och Latinamerikagrupperna kommer under ESF att medverka i ett flertal seminarier, workshops, kulturaktiviteter och informationsmontrar. På ESF kommer vi att samarbeta med andra folkrörelser, vi har bjudit in gäster från rörelserna i Latinamerika och andra kontinenter för att lyssna och lära av deras erfarenheter och vi kommer att kampanja för matsuveränitet, biologisk mångfald och ursprungsfolks rättigheter, vi kommer att analysera problemen med monokulturer och EU:s bilaterala handelsavtal. Våra organisationer är också aktiva i World Social Forum och i den globala rättviserörelsen.
För oss är ESF en viktig arena både för analys och aktion, för agitation och samarbete. I det praktiska arbetet med ESF har våra organisationer hittat samarbetsprojekt. Vi protesterade den 17 april tillsammans med flera andra organisationer i världen när 50 kvinnor från Via Campesina-nätverket protesterade och blev nedslagna av ordningsmakten i Rio del Sul (Brasilien) till skydd för Stora Ensos dotterbolags illegala eukalyptusplantering. Fallet Rio del Sul illustrerar konsekvenserna för den biologiska mångfalden när monokulturerna som eukalyptusplantager får breda ut sig och för miljontals jordlösa människor när marken är extremt ojämnt fördelad såsom i Brasilien.
Exemplet visar också hur sammanlänkade vi är och hur det är mer än nödvändigt att folkrörelserna i världen agerar tillsammans.
Etanolen är den frågan som ännu tydligare kopplar problem i Syd till överkonsumtion i Nord. Sockerrörets monokulturer och ibland slavliknande arbetsförhållanden verkade först inte påverka debatten nämnvärt och etanol sågs som lösningen på alla problem som massbilismen orsakar. Men tack vare arbete från solidaritets- och miljöorganisationer har debatten nu vänt, och frågan kommer att fortsätta diskuteras på ESF.
Latinamerikagrupperna och Miljöförbundet Jordens Vänner ser ESF i Malmö som ett lämpligt tillfälle att åter samla progressiva rörelser och aktivister för att gemensamt fördjupa vår förståelse för den senaste tidens globala förändringar och utmaningar. Men att samlas och analysera räcker inte. Ett levande forum är ett forum som organiserar, som genererar alternativ, gärna flera sätt att organisera sig och flera olika alternativ!
Vi tror att detta kan bli möjligt endast om ESF förblir ett forum som samlar och drivs och organiseras av folkrörelserna. Organisationer på ESF måste denna gång i större utsträckning än tidigare fokusera på att få till stånd fungerande nätverk, gemensamma utåtriktade aktiviteter, kontakter med ännu oorganiserade människor och med andra organisationer som vill förändra världen men som ännu inte är engagerade i ESF.
Ett bra föredöme är hur folkrörelserna i Indien lyckades samla sig efter World Social Forum i Bombay 2004 till en stark rörelse mot privatiseringen av vatten.
För att ESF ska fortsätta utvecklas och stärkas måste detta forum bli ett avstamp för en vitalisering av folkrörelserna och mindre av en samtalsklubb. Vi måste använda oss av forumet för att organisera. Det måste bli mindre av bokmässa och mer av att göra lokal och global politik. Vi måste lägga mer fokus på samarbete och nätverk mellan olika rörelser och traditioner och sakfrågor. Vi måste se till att öka representativiteten och förankringen i deltagandet. Världen behöver mer än någonsin en vital och radikal och global rättviserörelse!
Fakta/ESF Norden
Det första Europeiska Sociala Forumet hölls i Florens 2002, sedan dess har europeiska forum ägt rum i Paris 2003, London 2004 och Aten 2006.
Ett europeiskt koordineringsmöte beslutade i Lissabon i april 2007 att förlägga nästa ESF till Skandinavien, och samma sommar blev det klart att arrangemanget ska äga rum i Malmö.
Arrangörsföreningen ESF Norden bildades i oktober 2007 och består av ett hundratal nordiska organisationer. En rad fackliga förbund är medlemmar, liksom andra främst solidaritets-, miljö- och vänsterorganisationer. Styrelsen har representanter från Sverige, Norge, Danmark och Finland.
ESF Norden har ett kansli i Malmö och nu i slutskedet arbetar sju personer där. Det mesta arbetet äger rum i föreningens 11 arbetsgrupper som samordnas av en koordineringsgrupp.
För mer information,
se www.esf2008.org