Det är inte populärt att jobba i Gällivare kommun. I augusti klagade kommunalrådet Birgitta Larsson, s, till SR Norrbotten över att de unga, både kvinnor och män, går till gruvan i stället för att ta kommunala arbeten. Kommunens personalavdelning startade en utredning om hur utvecklingen skulle kunna vändas. Inom äldreomsorgen har det varit så svårt att få tag på vikarier att de fått ringa in pensionerade vårdbiträden – ”vid Enens äldreboende är den äldsta vikarien 74 år”, rapporterade Norrländska Socialdemokraten under påsken i år.
Personalbrist ledde bland annat till att en diabetessjuk vårdtagare vid ett tillfälle inte fick sin insulininjektion på morgonen. Sedan april får inga anställda längre ringa in vikarier för sig själva – de återstående anställda måste täcka upp i stället. Inte heller får någon ta ut oplanerad semester, åtgärder som många anställda protesterat kraftigt mot, enligt Norrländska Socialdemokraten.
Kommunen har dock inga planer på att lösa situationen genom lönehöjningar. Inte heller vill den garantera fast tjänst eller heltid.
Däremot prövas andra lösningar. Kommunen har satt i system att rapportera till Arbetsförmedlingen om timanställda vägrar arbeta erbjudna pass. Därmed riskerar de som stämplar på deltid att förlora sin a-kassa.
”Sara”, som inte vill framträda med sitt riktiga namn, har jobbat som personlig assistent inom kommunen sedan 2004. Under hela den tiden har hon haft tillfälliga anställningar och gått mellan många olika brukare. Hon har blivit anmäld två gånger i år.
– Den ena gången ringde de klockan 12 en söndag och ville att jag skulle jobba samma dag, men jag var redan på väg till ett annat arbete hos en privat arbetsgivare. Den andra gången ringde de i maj och ville ge mig ett vikariat på 50 procent över sommaren, som jag inte sökt. Jag hade då redan arbetat så mycket att jag enligt Lagen om anställningsskydd, Las, hade rätt till en fast tjänst på heltid. Därför och eftersom det inte går att leva på en halvtidslön tackade jag nej. Arbetsförmedlingen ringde och frågade ut mig, men jag kunde visa att jag hade rätten på min sida, berättar hon.
I augusti medgav kommunen att den brutit mot Las och betalade 50000 kronor i kompensation samt erbjöd en fast tjänst, efter att hennes fackförening, syndikalistiska Gällivare/Malmbergets LS av SAC tagit strid i frågan.
– Det känns som att man alltid har ett hot hängande över sig med detta systemet. Jag vet småbarnsmammor som drabbats för att de behövt vara hemma och ta hand om sina barn, säger hon.
– Det blir ju närmast ett feodalt system det här, de anställda blir livegna, säger Joel Rutschman från Gällivare/Malmbergets LS. Det är också intressant att kommunen på detta sätt gör det omöjligt för de tillfälligt anställda att tacka nej samtidigt som den, enligt vår uppfattning, bryter mot Arbetstidslagen. Vi har exempelvis en medlem som arbetade 19 dagar i sträck, fortsätter han.
Uppgiften styrks av medlemmens timrapporter från kommunen. Huvudregeln i Arbetstidslagen är att en anställd har rätt till minst 36 timmars sammanhängande vila per vecka.
– Ja, vi har ett sådant samarbete med kommunen. Det var i samband med det så kallade ”deltidsprojektet” som vi mötte företrädare för kommunen och diskuterade detta. Vår uppfattning är att detta fungerar bra. Deltidsarbetslösheten har minskat. Målet var att fler skulle få heltidstjänst, och det uppfattar jag att vi nått, säger Lena Jatko, chef för Arbetsförmedlingen i Gällivare och Jokkmokk.
Har du några siffror på att det blivit så?
– Nej, några sådana siffror har jag inte.
Med att deltidsarbetslösheten har minskat menar du att det är färre som stämplar på deltid i dag?
– Ja, det är ju det vi kan se här.
Arbetaren hade vid denna tidnings pressläggning fortfarande inte lyckats få tag på någon ansvarig inom Gällivare Kommun för en kommentar till uppgifterna.
I februari i år avslöjade Norrbottens-Kuriren att det inom barnomsorgen cirkulerar en lista, med rubriken ”varning för konvertering”, på personer som är på väg att få ihop tillräckligt lång anställningstid för att enligt Las ha rätt till fast tjänst. De får nya erbjudanden om arbete enbart om de skriver under en avanställning, en så kallad ”ava”, där de avsäger sig rätten till Las-förtur.
– Ja, det förekommer inte bara där, utan överallt, säger ”Sara”.
– Det har fortsatt oförändrat efter avslöjandet i februari. De har också börjat använda ”allmän visstidsanställning” som ytterligare en metod att slippa erbjuda fast tjänst, säger Lena Israelsson, ordförande för Kommunals sektion 19 i Gällivare.
Under förra året lanserade Gällivare kommun ett pilotprojekt där deltidsanställda skulle kunna få ihop en heltid – genom att jobba halva dagen inom kommunen och halva dagen som telefonförsäljare på företaget Multipartner. Det var dock ”ingen som nappade”, uppger tidningen Sunt Liv.