I lördags fortsatte rättegången mot 49 män som anklagas för skadegörelse och stenkastning under demonstrationer mot höga matpriser i Mahalla den 6 och 7 april i år. De kan dömas till 15 års fängelse med stöd av undantagslagar som infördes 1981. Men försvaret visade under lördagen att delar av bevisningen bygger på falska uppgifter. Bland annat påstår polisen att man funnit stöldgods i en lägenhet som en av de åtalade inte har bott i på sju år.
När rättegången inleddes skanderade de åtalade slagord inifrån sin trånga järnbur i rättssalen: “Frihet, var är du? Säkerhetspolisen står mellan oss!” Samtidigt samlades politiska aktivister och anhöriga i domstolens foajé.
– Polisen kom till vårt hem flera dagar efter demonstrationerna och frågade efter min svåger. När de inte hittade honom tog de min man istället, säger Thabat abd el-Hameed, fru till en av de åtalade.
– När jag frågade varför han arresterades svarade en av dem: Det spelar ingen roll vem vi tar, ni är alla brottslingar!
En annan orolig kvinna berättar att hennes 18-åriga son greps av polisen på stadens allmänna sjukhus, där han vårdades för lunginflammation, eftersom han inte hade någon id-handling på sig.
– När vi till slut fick träffa honom efter tre månader var han helt förstörd. Hans händer skakade och han kunde inte kontrollera urinen. Men de vägrar att ens förflytta honom till ett sjukhus, trots att läkare intygat att han behöver vård, säger Um Kareem.
Rättegången har fördömts av Amnesty International, som menar att egyptiska säkerhetsdomstolar ofta använder sig av erkännanden och bevisning framtvingade under tortyr, samtidigt som dess domslut inte kan överklagas.
Oppositionsaktivister anser att de 49 utsetts till syndabockar efter protesterna i Mahalla. Ingen polis har åtalats trots att tre obeväpnade personer sköts ihjäl, inklusive 15-årige Ahmed Ali Mabrouk som träffades av en kula i halsen när han stod på sin familjs balkong. När rättegången fortsätter ska försvaret visa bilder och videofilm som motsäger den officiella versionen av händelseförloppet.
– Vi kommer att visa att det som inträffade i Mahalla var ett fredligt folkligt uppror innan polisen gick till attack. Det undergräver trovärdigheten i hela åtalet, säger försvarsadvokaten Heitham Fawzy.
Demonstrationerna i Mahalla bröt ut efter att säkerhetspolisen stoppat en planerad strejk i en textilfabrik. Tre fackliga aktivister greps men släpptes efter två månader. Nu hotas en av dem, Kareem el-Beheiry, och tre andra arbetare på fabriken med förflyttning till andra avdelningar inom statsägda Misr Spinning and Weaving. Enligt el-Beheiry är det ett straff för deras deltagande i en demonstration den 30:e oktober mot en planerad privatisering av fabriken.