Eyad al Sarraj, oberoende politiker och psykiatriker på Gaza Mental Health Programme, är övertygad om att den upptrappade konflikten kommer att leda till både ett starkare generellt stöd för Hamas och ett högre medlemsantal för organisationen. Han tycker att man redan nu kan se Hamas som något av en vinnare, eftersom de har klarat att hålla sig kvar vid makten. Han tycker också att den religiösa aspekten måste tas med i beräkningen, när man talar om stödet för Hamas.
– Vi talar om en religiös rörelse och folk här tror ju på att ”Gud är den främste beskyddaren”, säger Eyad al Sarraj till Arbetaren.
Han talar om Gaza som ett fängelse där skadade trängs med döda på de överfulla sjukhusen.
– Det värsta är hur barnen påverkas. Många kommer med all säkerhet att utveckla olika posttraumatiska syndrom.
Men den nuvarande situationen för barnen kommer enligt Eyad al Sarraj också att påverka den politiska framtiden med avseende på hur nästa generation ställer sig till grupper som Hamas.
– De barn som förlorar sina fäder, som ska beskydda och försörja dem, kommer att söka efter någon i maktposition som kan fungera som en slags ersättare.
– Och jag tror att denna ersättare kommer att utgöras av antingen Hamas eller andra militanta element, fortsätter han.
Trots den långvariga rivaliteten och fiendskapen mellan Hamas och Fatah hoppas och tror Eyad al Sarraj att den nuvarande situationen ska leda till ökad palestinsk enighet.
– Visst kan man misstänka att det finns personer inom Fatah som är glada över att Israel attackerar Gaza, eftersom de tror att det ska innebära slutet för Hamas.
– Men om Fatah inte har haft några känslor för palestinier i Gaza tidigare, så måste de ändå kunna sluta upp bakom dem nu – annars är de faktiskt att betrakta som förrädare, säger Eyad al Sarraj.
I Ramallah på Västbanken befinner sig Mustafa Barghouti, chef för frivilligorganisationen Union of Palestinian Medical Relief Committees, som också var informationsminister i den kortvariga palestinska samlingsregeringen 2007. Han betonar att det palestinska samhället inte bara består av Fatah och Hamas utan av ett helt politiskt spektrum, men att dessa två stora grupper kommer att tvingas till enighet eftersom de liksom alla palestinier befinner sig i skottlinjen.
– Det palestinska folket är enligt min mening redan enat, säger Mustafa Barghouti.
– Jag tror att det politiska samförståndet mellan Fatah och Hamas kommer att åstadkommas av en enda anledning och det är just detta folkliga krav på nationell, palestinsk enighet.
Barghouti menar att de senaste veckornas attacker gör det klart att alla palestinier, även de som bor i Gaza, befinner sig under israelisk ockupation. Han vill inte tala i termer av att en ökad radikalisering skulle vara förestående bland det palestinska folket.
– Det vi däremot kommer att få se är en ökad beslutsamhet för att få slut på ockupationen.
– En sak står nu fullständigt klar, att vi varken kan gå framåt politiskt eller ekonomiskt eller ens rädda våra barns liv om vi inte blir av med ockupationen, säger Mustafa Barghouti.
Den 3 januari samlades 150000 personer i staden Sakhnin för att protestera mot Israels bombningar i Gaza, vilket gör demonstrationen till en av de största någonsin bland palestinier i Israel.
Barghouti tolkar detta som ett uttryck för att det som nu pågår har historiska dimensioner.
– Jag tror att dessa människor inser att det inte handlar om en attack på Hamas eller Gaza, utan att det är en attack på hela vår framtid.
– De känner att denna aggression, om vi låter den fortsätta, innebär slutet för den palestinska saken, säger Mustafa Barghouti.
Några dagar efter att attackerna inleddes genomförde den Tel Aviv-baserade tidningen Ha’ aretz en opinionsundersökning som visar att omkring 70 procent av israelerna då stod bakom den militära operationen.
Fredsaktivisten Angela Godfrey-Goldstein från the Israeli Committee Against House Demolitions i Jerusalem bekräftar att det till en början var väldigt få personer som talade emot kriget, men att detta håller på att ändras.
– Även bland ”vanliga” människor, utanför den politiska vänstern, verkar det finnas det en känsla av att det här har gått för långt – jag tror att allt fler börjar ifrågasätta vad vi håller på med, säger Angela Godfrey-Goldstein.
Hon hoppas få se en intern debatt om vad det israeliska samhället egentligen ska gå ut på, i stället för att som nu bara pendla mellan krig och vapenvila. Hon menar att en av förklaringarna till Israels agerande i Gaza är att regeringen försöker vinna tid för att ytterligare utöka bosättningarna på Västbanken, som i dag växer med omkring 5 procent per år.
– På de bosättningar som är strategiskt viktiga för Israel att behålla byggs det frenetiskt.
Frågan om Israels politiska och samhälleliga vägval är också särskilt aktuell med tanke på det val till Knesset, det israeliska parlamentet, som ska hållas den 10 februari. Många har tolkat attackerna mot Gaza som en slags valkampanj för den sittande regeringen, något som upprör Angela Godfrey-Goldstein.
– Vad är det för slags valkampanj när man går ut och dödar spädbarn för att visa att man är tuff nog att styra landet? frågar hon och tillägger att en stor del av problemet handlar om att det i Israel inte finns något reellt alternativ till denna typ av politiker.
Fakta/Hamas vann valet
Hamas vann parlamentsvalet 2006. Mahmoud Abbas från Fatah är sedan 2005 palestiniernas president. Under 2007 gjordes flera försök till en samlingsregering och en sådan bildades också i mars det året, men föll kort därefter. Några månader senare tog Hamas över makten i Gaza, medan Fatah har behållit kontrollen över Västbanken.2005 drog sig Israel tillbaka från bosättningarna i Gaza men kontrollerar alla gränser och både Gaza och Västbanken står under israelisk ockupation.
Fakta/Hamas vann valet
Hamas vann parlamentsvalet 2006. Mahmoud Abbas från Fatah är sedan 2005 palestiniernas president. Under 2007 gjordes flera försök till en samlingsregering och en sådan bildades också i mars det året, men föll kort därefter. Några månader senare tog Hamas över makten i Gaza, medan Fatah har behållit kontrollen över Västbanken.
2005 drog sig Israel tillbaka från bosättningarna i Gaza men kontrollerar alla gränser och både Gaza och Västbanken står under israelisk ockupation.