Enligt egyptiska läkare har knappt 500 sårade släppts in i landet under de tre veckorna som bombningarna pågick. Under vapenvilans två första dagar släpptes en konvoj med medicinsk utrustning in via gränsövergången i Rafah och 400 ton livsmedel donerade av flera arabstater släpptes in via en annan gränsövergång. Samtidigt tvingades flera lastbilar med mat och filtar vända om, och någon generell lindring av blockaden är inte att vänta. Även införseln av förnödenheter genom hundratals tunnlar som binder samman egyptiska och palestinska Rafah har upphört nästan helt under Israels bombningar. Bara enstaka tunnlar har tagits i bruk igen sedan vapenvilan, enligt boende i området. Dessa tunnlar används inte bara för införsel av vapen, många Gazabor är också beroende av tunnlarna för att få in livsnödvändiga basvaror.
Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP ska Egypten och Israel ha nått en hemlig överenskommelse om åtgärder för att förhindra smuggling innan vapenvilan utlystes i lördags. Men många tvivlar på att regimen är kapabel eller villig att stoppa gränshandeln, som ofta pågår helt öppet.
– Regeringen tolererar tunnlarna därför att man inte har något val. Man är rädd att om man stryper införseln av varor till Gaza helt ska palestinierna storma gränsen igen. Och dessutom vore det ett hårt slag mot befolkningen på den egyptiska sidan. Det skulle leda till våldsamma protester, säger läraren Mustafa. Han bor i området som också drabbas av blockaden, vilken fråntar dem en viktig marknad för varor och tjänster.
Trots att statskontrollerade tidningar försökt piska upp hatstämningar mot Hamas och avleda uppmärksamhet från Egyptens roll i blockaden av Gaza har de egyptiska protesterna inte dämpats. Hundratusentals har demonstrerat mot kriget och Egyptens delaktighet i blockaden de senaste veckorna. Den största demonstrationen i Alexandria samlade uppemot 100000, men protester med tusentals deltagare har ägt rum nästan dagligen i städer runt om i landet.
Oppositionen menar att Egyptens upprätthållande av blockaden måste ses som ett försök av president Hosni Mubarak att försvaga Hamas. Mubarak kritiserade på måndagen återigen Hamas för att ha provocerat fram Israels offensiv mot Gaza. Han avvisade samtidigt kritiken mot landets delaktighet i blockaden.
– Jag beordrade att gränsen skulle öppnas för humanitära fall från konfliktens början, och den har varit öppen sedan dess, sade han då arabvärldens ledare samlades för ett ekonomiskt toppmöte i Kuwait i början av veckan.
Den egyptiska regeringens huvudargument för att inte häva sin blockad av Gaza är att detta skulle spela Israel i händerna genom att låta landet avsäga sig det ansvar för områdets befolkning som man har som ockupationsmakt. Man pekar också på att flera israeliska politiker föreslagit att Gaza borde skäras av från Israel permanent och göras till en del av Egypten. Men en socialistisk aktivist som Arbetaren talat med avfärdar argumentet:
– Det är löjligt att tro att palestinierna som kämpat för ett eget land i 60 år plötsligt skulle överge det och acceptera att bli en del av Egypten. Dessutom spelar vi redan israelerna i händerna genom att svälta ut palestinierna och heja på de israeliska F16-planen när de bombar Gaza till stenåldern. Och sedan när har Israel någonsin tagit sitt ansvar som ockupationsmakt?
Den egyptiska regimens motvilja mot Hamas beror delvis på dess starka ideologiska band till den interna islamistiska oppositionen. Men inom den sekulära oppositionen menar många att detta knappast är det enda skälet till att regimen gärna skulle se Hamas krossas.
– Hosni Mubarak har aldrig trott på intern folklig legitimitet, det är därför han hatar Hamas så mycket, skriver den anonyma kvinnliga bloggaren Baheyya.