Hon hade tur då kulan inte orsakade någon skelettskada utan passerade genom benets mjukdelar. Skottet träffade strax under knät, men hon kunde redan på fredagen återvända till Ni’lin. Hon träffades av en 22-kalibrig kula som flera personer beskjutits med under januari månad, inte bara i Ni’lin, utan även i Bil’in och Budrus, byar där protester mot murbygget pågått under flera års tid.
– Sedan invasionen av Gaza har man använt ammunitionen direkt mot demonstranterna, vi har sett hur de använder sig av prickskyttar, säger Ulrika Andersson till Arbetaren och säger också att organisationen har dokumenterat detta.
Dessutom har den israeliska armén även börjat använda en ny form av tårgas.
– Tårgasen är starkare, bränner mer på huden och känns mer i lungorna, och behållaren är tyngre – om man träffas kan den vara direkt livshotande, säger hon.
Förutom Ulrika Andersson sköts även en ung palestinsk man i foten. Han var kvar på sjukhuset i Ramallah under lördagen för att operera bort splitter ur foten.
Själva muren har ännu inte påbörjats i Ni’lin. Men liksom många andra palestinska byar, och städer, som ligger längs med den israeliska murens sträckning, har stora delar av Ni’lins mark redan konfiskerats. ISM skriver i ett pressmeddelande att muren kommer att dela byn i två delar och omringa den. Dessutom kommer stora delar av byns olivträd separeras från byn av muren, vilket gör att byborna i ett slag tappar sin viktigaste inkomstkälla.
Men byborna befarar också att byn kommer att isoleras när muren är färdigbyggd. Redan nu pågår ett tunnelbyg, genom vilken palestinierna enligt planen ska vara tvungna att färdas för att ta sig ut genom byn. I samband med det kommer också den israeliska armén att kunna kontrollera vilka som tillåts ta sig in och ut, samt kontrollera vilka tider människor ska kunna passera.
– Om man har jobb eller pluggar i Ramallah kommer man inte hinna att ta sig hem om vägspärren stänger vid sex-tiden, folk kommer därför att tvingas flytta till Ramallah, säger Ulrika Andersson.
Demonstrationerna mot murbygget sker efter icke-våldsprinciper och har ofta skett med stor kreativitet. Stenkastning är vanligt i samband med demonstrationerna, liksom israelisk tårgasbeskjutning, samt användande av ljudbomber, gummikulor, men också skarp eld. Flera palestinier har skjutits ihjäl i samband med protesterna. I juli förra året sköts tio-årige Ahmed Moussa ihjäl av den israeliska armén efter en demonstration, och enligt den israeliska tidningen Haaretz har ytterligare tre unga personer dödats i byn i samband med protester sedan dess.
Fakta / International Solidarity Movement
Rörelsen bildades sommaren 2001. Idén var att västerlänningar skulle ge skydd och stöd till palestinierna under demonstrationer och fungera som vittnen vid israeliska aktioner och attacker. Aktivisterna jobbar främst på Västbanken men finns, återigen, sedan en tid även på Gazaremsan.
Alla aktivister måste delta på en tvådagars träning där man lär sig mer om Palestinas historia, icke-våldsaktioner och om ISM:s uppbyggnad. ISM:s tre grundpelare är att rörelsen är palestinsk-ledd, man använder direkt aktion och icke-våld som metod och man jobbar alltid i grupp.
ISM-Sverige bildades under maj 2002 och minst 600 svenskar har varit i Palestina från Sverige. I dag finns lokalgrupper i Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå. Exempel på andra länder som aktivister kommer från är USA, Storbritannien, Danmark, Spanien, Italien, Japan och Island.