Hamnarbetarförbundet i Göteborg varslar om strejk från den 20 april. Detta för att förbundet, som representerar drygt 80 procent av hamnarbetarna i Göteborgs hamn, förvägras att företräda sina uppsägningshotade medlemmar.
I februari varslade Göteborgs hamn om övertalighet och eventuella uppsägningar för 130 kollektivanställda. Företaget har sedan dess enbart förhandlat med Svenska Transportarbetareförbundet som endast representerar en bråkdel av hamnarbetarna. Hamnarbetarförbundets som organiserar det absoluta flertalet, har alltså utestängts från förhandlingarna om avgörande frågor gällande övertalighet, schemaomläggningar, utbildningslösningar och avtalspensioner.
– Det är en helt ny situation för oss. Vi har förhandlat om våra medlemmars villkor med företaget ända sedan vi bildades 1972. Det verkar som detta inte är ett beslut från Göteborgs hamn utan har bestämts högre upp, säger Lasse Ladestam, huvudskyddsombud för Hamn4an.
Visserligen har arbetsgivaren hela tiden tecknat avtal med minoritetsorganisationen Transport och inte med Hamnarbetarförbundet.
– Det kan vi leva med, men inte att vi inte kan företräda våra medlemmar. Då har vi inget existensberättigande, säger Lasse Ladestam.
Fortsätter arbetsgivaren sin förhandlingsvägran så träder strejken i kraft den 20 april och pågår i fem dagar. I ett första skede kommer 130 av de äldsta, fast anställda att lägga ned arbetet – en symbolisk spegelbild av företagets varsel – och sedan kommer olika åldersgrupper att avlösa varandra.
Skulle strejken inte ge avsedd effekt räknar Lasse Ladestam med stöd från Hamnarbetarförbundet centralt, vilket också har utlovats:
– På förbundet är man väldigt oroliga för vår situation. Händer inget kommer andra hamnar att hjälpa till. Men vi tror att vi ska få arbetsgivaren att komma tillbaka till förhandlingsbordet och lösa det här innan dess.
Fakta / Inte med i LO
Svenska Hamnarbetarförbundet har 1650 medlemmar vid 21 av 24 hamnar. Fackföreningen bildades 1972 genom en utbrytning ur Svenska Transportarbetareförbundet, framför allt som en protest mot den ökande centraliseringen i förbundet. Hamnarbetarförbundet är fristående och ingår inte i LO-kollektivet.