Sammantaget kommer regeringen att satsa 45 miljarder för att bekämpa den ekonomiska krisen under 2009, varav 10 miljarder i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Både LO och TCO kritiserar regeringens vårbudget för att inte satsa tillräckligt.
Av de tio extramiljarder som regeringen anslår i vårbudgeten för att ”förhindra att arbetslösheten förblir hög” går merparten, drygt sju miljarder, till att förstärka arbetslöshetsförsäkringen.
2,6 miljarder går till olika typer av åtgärder. Så ska antalet praktikplatser för korttidsarbetslösa öka med 3 000, utöver de 19 000 platser som beslutades om i januari. Den som fortfarande är arbetslös efter det att arbetslöshetsförsäkringen slutar gälla efter ungefär ett och ett halvt år, kommer att anvisas jobbsökaraktiviteter med hjälp av arbetsförmedlingen, som arbetsträning och så kallad coachning.
Stefan Fölster, chefsekonom för Svenskt Näringsliv, har efterlyst offensiva åtgärder som tidigareläggningar av investeringar och uttryckt att regeringen fallit in i bidragstänkandet.
– Anders Borg är den bästa finansminister som socialdemokraterna har haft, sade han till TT.
Det uttalandet håller inte LO:s chefsekonom Lena Westerlund med om, även om hon håller med om att vissa infrastruktursatsningar kunde ha tidigarelagts.
– Vi tycker att regeringen borde ha satsat mer på kommunerna och det tror jag definitivt inte att Svenskt Näringsliv håller med om, säger Lena Westerlund till Arbetaren.
Hon avfärdar regeringens åtgärder helt:
– Egentligen innebär de bara en expansion av lågproduktiva insatser för arbetslösa och ingenting av kompetenshöjande som arbetsmarknadsutbildningar.
Mats Essemyr, utredare med ansvar för arbetsmarknadspolitik och a-kassa på TCO går ännu längre i sin kritik och menar att regeringens satsning i själva verket inte är någon satsning alls.
– De tio miljarderna är en följd av att arbetslösheten ökar. Då blir det automatiskt ökade kostnader för arbetslöshetsförsäkringen och även för garanti- och aktivitetsstöden. Hade det kommit fler utbildnings- och praktikplatser i år, då hade man kunnat tala om en satsning, säger Mats Essemyr till Arbetaren.