Genom regeringens uppdrag till Arbetsförmedlingen (AF) att inhandla privat arbetsförmedling är det lilla Sandvikenbaserade företaget KFG på väg att femdubbla sin omsättning. KFG driver nu ”jobbstationer” på 27 orter och har sedan sommaren 2008 tagit emot 9000 långtidsarbetslösa.
Enligt kontrakten med AF fungerar ersättningen till KFG så här: För varje arbetslös som företaget tar sig an får de 8000 kronor direkt. Om denne får ett jobb erhåller företaget 8000 kronor till, och om personen är kvar i jobb efter sex månader får KFG ytterligare 8000 kronor. Syftet är att skapa incitament att få ut arbetslösa i varaktig sysselsättning. Men hur fungerar det i praktiken?
Olle, en före detta chef på KFG som inte vill uppge sitt fullständiga namn, berättar för Arbetaren:
– KFG gör aktiviteterna så billiga att de helst ska gå med vinst även om de bara får ut det första steget. De sätter i stort sett 20 personer framför var sin dator. Om det sedan är så att en del är nyanlända invandrare som knappt förstår vad som står så spelar det ingen roll.
– Utöver det satsar man på arbetslösa som man tror har en förhållandevis god chans att få jobb, folk som är utbildade svetsare, lastbilschaufförer och sådant, för att om möjligt få ut det andra steget på dem. Resten av de arbetslösa skiter man i. Det tredje steget har man ingen strategi för alls, säger Olle.
– De profiterar på trasiga människor skulle jag vilja säga.
För att KFG ska få ut högre belopp än första steget måste alltså de arbetslösa få jobb. FIRIS, Föreningen individens rättigheter i samhället, har fått in flera klagomål från arbetslösa i KFG:s verksamhet över att trycket är hårt.
– De känner sig kontrollerade och pressade att söka alla möjliga slags jobb på avlägsna platser och utan anknytning till deras utbildning. De måste rapportera varje vecka hur många jobb de har sökt, säger Michael Gmar från FIRIS.
Nyligen avslöjade TV4-nyheterna att KFG har betydligt färre anställda än vad som står i avtalet med Arbetsförmedlingen. Enligt avtalet ska KFG ha en jobbcoach anställd per 16 arbetslösa – men i verkligheten har man i genomsnitt en coach per 40 arbetslösa. Enligt avtalet ska KFG dessutom erbjuda en ”jobbagent” per 48 arbetslösa och en ”rekryteringskonsult” per 96 arbetslösa – de verkliga siffrorna enligt TV4 är en på 290 respektive 1460. Den låga bemanningen drabbar inte bara de arbetslösa. ”Torgny” arbetade tidigare på en av KFG:s jobbstationer i Stockholmsområdet.
– Jag kallades för konsult, men hade precis samma uppgifter som en jobbcoach – och inget konsultarvode direkt. Till att börja med var KFG ett mer eller mindre normalt företag. Sedan började allting handla om att expandera och dra in så mycket pengar som möjligt.
– Plötsligt hade jag 60 arbetssökande att ta hand om och ingen handledning, ingen fortbildning, inget stöd uppifrån alls. Den ene arbetskamraten efter den andre gick in i väggen. De plockar in nyutexaminerade och kör slut på dem – vi hade en personalomsättning på 98 procent. Jag har fått köra folk till akuten.
Även arbetsledningen var bristfällig, enligt ”Torgny”.
– Arbetsmaterialet de använde, ”Power by know-how”, var papper KFG hade snott från ett annat ubildningsföretag, UGL, och satt in i en pärm. Arbetskamraterna satt och googlade för att hitta något användbart, berättar han.
Den 22 april meddelade fackförbundet Unionen att de stämmer KFG inför Arbetsdomstolen, sedan en medlem inte fått ut betalning för 151 timmars beordrad övertid. Samtidigt hoppas vd Bo Carlsson att KFG gör en vinst på 10 miljoner kronor i år. Den 17 april meddelade Arbetsförmedlingen att pågående upphandlingar av tjänster från privata arbetsförmedlingar stoppas i avvaktan på en granskning av de kontrakt som redan har ingåtts, tvärtemot arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins vilja.
– Att panikstoppa när vi behöver fler som förmedlar arbeten vore helt fel, sade han till TV4.
Den före detta KFG-chefen Olle anar att KFG:s roll kommer att utökas ytterligare.
– Jag uppfattar att KFG har en politisk förankring för vad de gör. Personal från arbetsmarknadsdepartementet har varit på två besök på deras huvudkontor. Och deras långsiktiga målsättning är inte att sammarbeta med AF, utan att ersätta dem. AF ses internt som en byråkratisk koloss vars arbete KFG skulle kunna göra bättre, säger Olle.
KFG har inte lämnat några svar på Arbetarens frågor.
Fakta / Privat arbetsförmedling
Regeringen gav 2006 Arbetsförmedlingen i uppdrag att upphandla privata tjänster. Till en början handlar det om verksamhet för långtidsarbetslösa. Under 2007 upphandlades privat arbetsförmedling till ett värde av 875 miljoner kronor.
Alla nya upphandlingar har nu stoppats av Arbetsförmedlingen i avvaktan på en granskning av om de redan ingångna avtalen följs av privatföretagen.