För bara ett par veckor sedan beslutade turkiska myndigheter att på nytt göra första maj till en helgdag, efter fackliga påtryckningar. En annan facklig framgång var att myndigheterna efter förhandlingar med bland annat det radikala facket Disk gick med på att släppa fram ett begränsat antal demonstranter till det för arbetarrörelsen så symboliskt viktiga Taksimtorget i Istanbul. Detta ses som en historisk seger då demonstrationer inte varit tillåtna på torget sedan 1978. På torget hölls en tyst minut för de 36 personer som dödades där 1977 efter att en okänd man skjutit in i en stor folkmassa. En banderoll med krav på att den skyldiga ska ställas till svars hängdes också upp.
– Alla här på torget ska vara stolta, sade Disk:s ledare Süleyman Çelebi i ett tal och riktade samtidigt kritik mot att myndigheterna begränsat antalet deltagare på torget, skriver den turkiska tidningen Hürriyet.
Polisen hade stängt av alla sidogator till torget, och konfrontationer uppstod när folk försökte ta sig igenom polisens blockeringar för att ta sig fram till torget. Polisen använde tårgas, pepparspray och vattenkanoner och flera personer hade under fredagseftermiddagen gripits. Amnesty International kritiserar polisens agerande och kräver nu att den turkiska regeringen ska respektera mötesfriheten.
I Iran mobiliserade oberoende fackföreningar till en gemensam protest i Laleh-parken i huvudstaden Teheran. Vid halvsextiden lokal tid, kort efter att omkring två tusen personer samlats, angreps manifestationen av iransk säkerhetspolis beväpnad med tårgas, batonger och elpistoler. På plats fanns också säkerhetsvakter från flera olika företag, bland annat från bussföretaget Vahed i Teheran, där bussförarfacket är starkt. Dessa vakter pekade ut fackliga aktivister, varpå de greps av polisen.
Dagarna innan första maj hade flera fackligt aktiva fått hotfulla telefonsamtal och varnats från att delta i manifestationen, rapporterar International Alliance in Support of Workers in Iran som också uppger att uppemot 150 personer greps i och utanför parken. Enligt vittnesuppgifter slog polisen också sönder mobiltelefoner och kameror för att försvåra rapporteringen av händelsen.
Manifestationen anordnades av flera oberoende fackföreningar, bland annat bussarbetarfacket i Teheran och facket vid sockerfabriken i Haft Tapeh.
Även en första maj-demonstration i staden Sanandaj i iranska Kurdistan attackerades av polisen. Manifestationen som hölls i Amiriyeh-parken hade knappt hunnit inledas innan polis och civilklädda säkerhetsvakter gick till angrepp med bland annat tårgas och pepparspray, skriver Iranian Workers Solidarity Network på sin hemsida. Även i Sanandaj misshandlades flera personer och 12 personer greps. Sex av dessa ska ha släppts mot borgen.
I Frankrike blev årets första maj-demonstration historisk då de åtta största fackliga centralorganisationerna demonstrerade gemensamt, något som aldrig tidigare skett. Sammanlagt hölls också över 300 demonstrationer runtom i landet, och hela 70 procent av fransmännen gav sitt stöd till protesterna, enligt en undersökning som publicerades i förra veckan.
Stor kritik riktades mot regeringens och president Nicolas Sarkozys krishantering:
– Trots att presidenten hävdar att han förstått människors oro så har han inte reagerat på medborgarnas bekymmer, sade Jean-Claude Mailly från fackföreningen Force Ouvrière till tevekanalen CNN.
”Vi betalar inte för deras kris” stod det på banderollerna i ett av de stora demonstrationstågen i Aten i Grekland som arrangerades av fackföreningen GSEE. Omkring 6000 personer uppges ha deltagit i demonstrationer i den grekiska huvudstaden. Senare utbröt konfrontationer mellan en mindre grupp demonstranter och kravallutrustad polis i närheten av universitetsområdet vid Athens Polytechnic. Enligt polisuppgifter ska det ha rört sig om cirka 300 anarkister. Polisen använde tårgas och demonstranter ska ha bränt minst en bil i centrala Aten, uppger Reuters.
I Grekland genomfördes också flera strejker i samband med första maj. Bland annat stördes färjetransporter och flygtrafik och det grekiska flygbolaget Olympic Airlines tvingades ställa in fler än hundra flyg under fredagen. Grekiska anarkister och syndikalister gick också i ett gemensamt demonstrationståg genom huvudstaden. Under marschen förstörde demonstranter tågföretaget Isap:s huvudingång. Isap är det företag där fackliga ledaren Konstantina Kouneva jobbade då hon utsattes för ett allvarligt syraattentat i december förra året (se Arbetaren 10/2009).
I tyskland demonstrerade en halv miljon människor på olika platser, enligt tyska fack. Vid sidan av fredliga första maj-tåg uppstod flera våldsamma konfrontationer mellan poliser och demonstranter, liksom mellan vänsteranhängare och högerextremistiska grupper. I Dortmund gick nynazister till attack mot ett första maj-tåg beväpnade med stenar och påkar, skriver Monsters and Critics. Enligt polisen genomfördes nynazistiska attacker i fem tyska städer. Sammanlagt greps 289 personer under dagen.
I Spanien demonstrerade tiotusentals i Madrid där ledaren för CCOO-facket, Ignacio Fernandez Toxo, sade i ett tal att han inte utesluter en generalstrejk i landet, ett krav som det anarkosyndikalistiska facket CGT driver.
I Manilla på Filippinerna demonstrerade tusentals filippiner, bland annat mot president Gloria Arroyos regering.
– Arbetarna upprepar sina krav på att regeringen måste få stopp på massuppsägningar och skapa anständiga jobb, sade Leody de Guzman från Union of Filipino Workers till BBC.
Filippiniska studenter planerade också en ockupation i staden Quezon City.
I Sydkorea demonstrerade omkring 8000 arbetare mot massuppsägningar och lönesänkningar i den ekonomiska krisens spår.