Det är den europeiska extremhögerns affischnamn Jean-Marie Le Pen som inför EU-valet har meddelat att hans Front National planerar att återuppliva den forna partigruppen Identitet, tradition och suveränitet, ITS. Le Pen har varit oumbärlig för den europeiska nyfascismens intåg i EU-parlamentet. Sedan 1987 har den 81-årige Le Pen konsekvent förnekat förintelsen och han har blivit en levande martyr för nyfascismens ”offermentalitet”. Länge såg det också ut som att Le Pen skulle ges uppdraget att i egenskap av parlamentets äldste ledamot inviga det nyvalda parlamentet i sommar. Detta satte dock partigrupper från både höger och vänster stopp för när de drev igenom nya regler i början av maj.
Partigruppen ITS etablerades 2007 men lades ner igen. Trots det har den ett stort symbolvärde då den var hemvist för många av EU:s nyfascistiska och högerextrema partier. Partier som belgiska Vlaams Belang och brittiska British National Party, BNP, är några av de partier som sannolikt kommer att ingå i ITS. ITS kommer troligen att bedriva ett aggressivt lobbyarbete mot islam och muslimer, motarbeta turkiskt EU-medlemskap, säga nej till abort och förespråka hårdare riktlinjer inom EU:s redan hårt kritiserade flyktingpolitik.
Belgiska Vlaams Belang har på senare år fått inflytande i många kommuner i flamländska Flandern och har sammanlagt 18 ledamöter i det belgiska parlamentet. Partiet bygger sin politik på islamofobisk propaganda och väntas behålla sina tre EU-mandat efter valet i juni. Efter det att den österrikiske nyfascismens frontfigur, Jörg Haider, körde ihjäl sig i oktober förra året har Vlaams Belang, tack vare sina framgångar, lyfts fram som politiska arvtagare. Vlaams Belang använder sig av samma koncept som Haiders nationalistparti i Österrike, som med unga företrädare och generösa bidrag från näringslivet inte bara har lyckats göra rasistiska åsikter rumsrena, utan i allt större utsträckning även får sätta agendan för samhällsdebatten.
Brittiska BNP har byggt sin valkampanj på sociala missnöjesstämningar och förtalskampanjer mot icke-vita samhällsgrupper, och de skyller den stigande arbetslösheten på vad de menar är en ”slapphänt” flyktingpolitik. Enligt en undersökning som nyligen publicerades i The Guardian kan BNP få så många som sex mandat i EU-parlamentet. Stödet till partiet kan dessutom komma att stärkas av den stora skandal där parlamentsledamöter från de tre största partierna anklagas för att ha missbrukat olika typer av ersättningar för stora belopp. Under valupptakten har BNP särskilt riktat sig mot äldre generationer, försökt väcka patriotiska stämningar till liv och har framgångsrikt kablat ut bilden av ett osäkert och otryggt Storbritannien.
I ITS kommer troligen även Alessandra Mussolinis parti italienska Sociala Alternativet att ingå.
Skulle Sverigedemokraterna mot alla odds ta ett mandat i juni kommer de sannolikt också att gå med i ITS.
Den andra plattformen för nyfascismens expansion i EU är Unionen för nationernas Europa, UEN. Partigruppen är med sina 44 ledamöter en samling nationalkonservativa partier som förespråkar hårdare tag mot invandring. De framför EU-kritik baserad på nationalism och skyller EU:s sociala och ekonomiska problem på ”islams utbredning”. I UEN sitter bland andra regeringspartierna Dansk Folkeparti och polska Lag och rättvisa. Liksom nyfascistiska italienska Lega Nord, vars EU-ledamot Mario Borghezio i SVT:s Dokument utifrån i söndags hördes förklara: ”Under ytan är vi det vi alltid har varit” med hänvisning till partiets rötter.
Nyfascister sitter även med i EU-parlamentets största partigrupp, högerorienterade EPP-ED (se Arbetaren 20/2009). I Östeuropa har fascistiska partiers samhällsinflytande ökat i takt med antalet hatbrott mot hbt-personer och romer. I dagsläget sitter två högerextrema partier från Rumänien i Bryssel, men opinionssiffror inför valet pekar på att det lär bli fler partier från yttersta högerkanten från forna Sovjetunionen i EU.
Tidskriften Expo visade nyligen i en kartläggning att nyfascistiska partier går till val i nästan alla EU-stater, och att partierna redan har EU-mandat i nio länder. Och opinionssiffror runtom i Europa förutspår att antalet parlamentariker från den yttersta högerkanten överlag kommer att öka efter valet i juni. Därmed skulle trenden att extremhögern med varje val ökar sitt inflytande i EU hålla i sig.