I Sverige var klimatet, vid sidan om fildelning och integritet, en av de viktigaste frågorna inför EU-valet, och en viktig anledning till framgången för Miljöpartiet.
I EU var den gröna partigruppen, EFA, visserligen den enda grupp som ökade, från 43 till totalt 51 platser i parlamentet. Men Karl Magnus Johansson, lektor i statsvetenskap på Södertörn, menar att det ändå inte bör tolkas som en grön seger, med tanke på framgången för den konservativa- kristdemokratiska partigruppen EPP/ED (se faktaruta).
– Det kommer att fortsätta att vara den ekonomiska krisen som påverkar klimatpolitiken inom EU. Vissa medlemsländer kommer inte att acceptera fler kompromisser i arbetet för att komma i kapp ekonomiskt, säger han.
Den gröna gruppen kommer att behöva samverka med större partigrupper inom parlamentet för att kunna göra skillnader i röstningar.
Enligt Karl Magnus Johansson kommer de gröna parlamentsledamöterna förmodligen att välja samverkan med den tredje största partigruppen, liberala ALDE. Men ALDE kommer ändå inte att kunna göra mycket åt klimatfrågan eftersom de två största partigrupperna, de konservativa och de socialdemokratiska grupperna, i största utsträckning kommer att styra det politiska spelet framöver.
– Och majoriteten av de konservativa ledamöterna förespråkar en näringslivsvänlig klimatpolitik, säger Karl Magnus Johansson.
Valet innebar även ett bakslag för de feministiskt progressiva krafterna i EU.
– För jämställdheten innebär det nya parlamentet en väldigt dyster framtid. Fler konservativa innebär färre EU-kritiska röster i parlamentet vilket påverkar hela agendan för EU; en mörkblåare agenda utan tvivel, säger Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Utskottet för kvinnors rättigheter, FEMM, har ett stort inflytande över agendan för jämställdhet. Det är troligt att den tidigare ordföranden slovaken Anna Zaborska, kommer att sitta kvar. Hon tillhör den konservativa gruppen i parlamentet och är uttalad abortmotståndare.
Formellt har EU inget mandat i abortfrågan, men den har ändå väckt en av de mest livliga debatterna i parlamentet, på grund av att medlemsländernas inställning skiljer sig åt så markant.
Drude Dahlerup ser det som troligt att fler konservativa EU-parlamentariker nu kommer att ställa sig bakom ”ja till livet”-grupper inom hela Europa, men hon är trots det inte oroad för att parlamentet kommer att kunna inskränka aborträtten för de länder som i dag har den säkrad.
– Min största farhåga är att EG-domstolen kommer att börja lägga sig i abortfall, säger hon.
Trots att abortfrågan inte ligger på EU-nivå utan ska lagstiftas på medlemsstatsnivå säger Drude Dahlerup att EG-domstolen ofta ”gör som den vill”. Och om domstolen kommer att börja döma i abortfall blir den logiska följden att direktiv och lagar kommer att stiftas på EU-nivå och därmed bli bindande för medlemsländerna.
– Det vore ett katastrofalt scenario, säger Drude Dahlerup.
De flesta bedömare är ense om att Kommissionens framtida konstellation är av än större betydelse än EU-parlamentet, eftersom det bara är Kommissionen som har rätt att lägga lagförslag inom EU.
Nya kommissionärer kommer att utses i höst, när Sverige fortfarande håller i ordförandeklubban.
Fakta / Högervridning i EU
Den konservativa-kristdemokratiska partigruppen (EPP/ED) tappade visserligen mandatplatser till andra partier men har ändå gått framåt, sett till proportionen gentemot motståndargruppen Socialisterna, PES. Nu har EPP/ED ett övertag med 267 ledamöter mot Socialisternas 159.
Just nu pågår en kohandel om vilka grupper som ska formas inom parlamentet. Sedan ska nyckelposter inom olika utskott förhandlas, vilket kommer att ge en tydligare bild av vi vilken riktning EU är på väg.