Mark Smith har hållit sig inlåst på Vestas fabrik i en vecka när Arbetaren når honom. Han förklarar varför de har valt att ockupera huvudkontorsbyggnaden:
– Vi hyser inget agg mot Vestas eller regeringen. Det enda vi gör är att försöka rädda våra jobb, våra familjer, våra samhällen. Och planeten. För det här handlar om planetens framtid. Om det varit en annan typ av arbete så tror jag inte att vi hade känt så starkt för kampen.
Det var i slutet av april som det danska storföretaget Vestas meddelade arbetarna att deras vindkraftsvingsfabrik skulle lägga ner. Det lilla ö-samhället Isle of Wight, redan hårt drabbat av arbetslöshet, kommer att förlora en viktig arbetsgivare när Vestas flyttar produktionen till USA, där efterfrågan är större.
– Vi försökte kommunicera med Vestas både här och i Danmark, det här var vårt sista val, säger Smith.
De ockuperande arbetarna har fått ett enormt stöd på Isle of Wight, i England och även globalt. Mark Smith har hamnat i centrum för den globala kampen för arbetsrätt och klimat. Från kontorsbyggnaden ser Smith dagliga stöd-demonstrationer från kollegor på Vestas, klimataktivister, socialister och fackliga företrädare.
Geoff Martin på RMT, Rail, Maritime and Transport, facket som starkast stödjer ockupanterna, hyllar Mark Smith och de andra arbetarna:
– Det hade varit lätt för dem att bara gilla läget, men det faktum att de gjorde ett modigt ställningstagande har gjort en liten fråga om 600 jobb till en nationell och global samlingspunkt för miljön och arbetsförhållanden, säger han till Arbetaren.
Geoff Martin berättar att han den senaste veckan har sett ökat stöd och intresse från hela världen. För RMT är det framför allt frågan om arbetsrätten som engagerar.
– Vi kämpar mot internationella företag som tycker sig ha rätt att anställa och sparka folk som de önskar – det har varit en viktig fråga i Storbritannien de senaste åren. Frågorna om hållbarhet och grön energi är förstås också viktiga, och den tydliga motsägelsen mellan regeringens retorik och att de sitter på sidlinjen i den här frågan.
Regeringen lovade tidigare i år att 400000 gröna jobb skulle skapas. ”Hur kan den processen börja med att 600 av oss förlorar våra jobb?”, säger arbetarna i ett uttalande inifrån fabriken. Protesterna har fått Ed Miliband, minister för klimatförändringar och energi, att reagera. Han menar att regeringen gör vad de kan och bör i frågan om Vestas-fabriken och skapandet av en hållbar ekonomi. Det stora problemet är att det finns ett starkt lokalt motstånd mot vindkraftverk, även på Isle of Wight, skriver Miliband i The Guardian.
– Det där är bara bortförklaringar, säger Geoff Martin på RMT-facket.
Mark Smith menar att lokalsamhällena visst vill ha vindkraftverk, bara inte på de föreslagna platserna.
– I slutänden är det upp till regeringen. Om de verkligen agerade i enlighet med vad de säger skulle dessa problem lösas.
De 18 arbetarna tänker stanna tills de har fått igenom sina krav, vilka är att regeringen tar över fabriken och säkerställer efterfrågan genom att skapa en grön ekonomi. I första hand gäller det för dem att hålla ut till fredag, dagen då Vestas har sagt att produktionen ska läggas ned, något som kommer att bli svårt när de inte har tillgång till kontorslokalerna. Innan dess ska en domstol ha avgjort om ockupanterna ska tvingas utrymma fabriken. RMT-facket nagelfar Vestas dokumentation till domstolen för att förhala processen.
– Vi kräver nationalisering, säger Geoff Martin på RMT. Om regeringen hostade fram pengar till att rädda bankerna borde de kunna hitta pengarna som krävs till detta.
Den brittiska klimatrörelsen håller med Martin. Organisationen Campaign against Climate Change skriver i ett öppet brev till klimat- och energiminister Ed Miliband att räddandet av Vestas är en nyckelfråga i klimatarbetet.
– En nedläggning skulle sända budskapet att regeringen inte är seriösa, varken i sin strävan att kämpa mot klimatförändringar eller med att skapa gröna jobb.