Landet befinner sig inte i krig men är ändå ett av världens mest instabila länder. Enligt uppgifter som har samlats in av lokala icke-statliga organisationer och Läkare utan gränser steg antalet rapporterade våldtäkter i landet förra året med 40 procent. Chefen för Haitian Violence Against Women, Nicole Magloire, menar att kvinnor nu känner sig bättre skyddade och därmed vågar anmäla:
– Tidigare var det svårare för kvinnor att anmäla våld och sexuella övergrepp på grund av de tabun som finns, och på grund av rädsla för gärningsmännen. Nu känner sig kvinnor säkrare och vågar rapportera i högre utsträckning och det är delvis därför som vi tar emot fler anmälningar.
Sedan 2006 har landets departement för kvinnofrågor och kvinnors rättigheter och FN-styrkan Minustahs genusenhet arbetat med en nationell femårsplan för att bekämpa våld mot kvinnor:
– Ett av våra huvudsakliga mål är att ge hjälp och trygga haitiska kvinnors deltagande i den politiska beslutsprocessen och i valprocesserna. Med en större närvaro på den politiska arenan kan kvinnor bidra till att minska våldet mot kvinnor, säger Natalie Ben Zakour Man, som jobbar med genusfrågor för Minustah.
Genusträning ingår också i den utbildning som Minustah-personalen får innan de placeras på Haiti. Detta efter att FN drogs in i en skandal för två år sedan då omkring 180 lankesiska soldater skickades hem efter anklagelser om sexuella övergrepp på kvinnor och barn.
FN försöker också öka antalet kvinnor inom sin personal i landet, och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uppmanat medlemsstaterna att skicka fler kvinnor till uppdraget i Haiti. Bara 8 procent av FN:s polisiära styrkor runt om i världen är i dag kvinnor och bara 2 procent av den militära personalen utgörs av kvinnor. Av de 18 länder som har fredsbevarande trupper har Haiti dessutom en av de lägsta andelarna av kvinnlig personal. Kvinnor utgör bara 1,5 procent av de 7000 soldaterna inom Minustah-styrkan, och bara 5,5 procent av de 2050 FN-poliserna är kvinnor. FN:s polisstyrka, Unpol, har också i uppdrag att stödja och utbilda det haitiska polisväsendet för att det bättre ska kunna hantera våld mot kvinnor och flickor, samt öka förekomsten av särskilt utbildad kvinnlig personal. Som ett resultat av det är nu omkring 14 procent av Haitis poliser kvinnor.
Även sexuella övergrepp med fler än en förövare är mycket utbrett i landet:
– När jag ledde Minustahs sexualbrottsavdelning hade jag ett fall där en 14-årig flicka blivit utsatt för sexuellt våld. Femton män deltog i övergreppet mot henne, säger Solange Guilavogui från Unpol som jobbar med genusfrågor.
60 procent av våldtäkterna som rapporterades 2008 rörde flickor under 18 år. Officiella siffror pekar också på att majoriteten av de sexuella övergreppen förra året riktades mot flickor mellan fyra och tolv år. De är därmed den största gruppen offer för en ny våg av sexuellt våld och våldtäkt i ett av världens fattigaste länder.
Lokala kvinnoaktivister hoppas nu att det 324 miljoner dollar stora lånet som IMF och Världsbanken utlovade i april i år ska användas också för att minska våldet mot kvinnor och flickor genom att stärka lokala organisationer, sjukhus och polis för att de bättre ska kunna hantera den alarmerande situationen i landet.
Fakta: Haiti
Kvinnor har varit måltavlor för våld under nära två decennier i Haiti, sedan militärkuppen 1991.
Rapporten National Commission of Truth and Justice från 1996 visade att ”våldtäkt har blivit ett politiskt vapen som används systematiskt för att ingjuta rädsla och för att straffa de delar av samhället som antas ha stött den demokratiska regeringen”.
Laglösheten och bristen på säkerhet under övergångsregeringen mellan mars 2004 och maj 2006 bidrog till en ökning av det höga antalet sexuella övergrepp som utfördes av väpnade grupper. Den medicinska tidskriften The Lancet har uppskattat att nästan 19000 av 100000 flickor våldtogs i huvudstaden Port-au-Prince mellan februari 2004 och december 2005. Staden har en befolkning på två miljoner.
Översättning Bella Frank