En onlineomröstning hjälpte lägret att besluta vilket kolkraftverk som ska angripas den 17 och 18 oktober. Till slut återstod två alternativ för höstens massinvasion. Landets största kolkraftverk, Drax, valdes bort till förmån för Ratcliffe. Anledningen, menar Robert Smith, en av deltagarna på lägret, är att Ratcliffe är en symbol för ny teknik, så kallad ren kol.
– Vi vill utmana koncepten ”ren kol” och ”ny kol”, och försäkra oss om att folk vet att det inte finns något sådant som ren kol, säger han till Arbetaren.
Kolkraftverket i Ratcliffe stängdes ned av aktivister redan 2007. Och tidigare i år arresterades 114 personer för att ”ha konspirerat” om att ta sig in på samma kolkraftverk.
Tidigare klimatläger har också bjudit på flera konfrontationer med polisen som försökt stänga ned tidigare läger. Därför separerades massaktionen från lägret detta år, enligt Smith.
– Vi har lyckats inta och behålla ett väldigt stort fält, och polisen har inte kommit in på lägret. Vi kan planera framtida aktioner, ha utbildningar i direkta aktioner och leva hållbart – i fred.
Förra årets läger var beläget utanför ett annat kolkraftverk, Kingsnorth.
– Vi fortsätter i Kingsnorth genom att försöka radikalisera lokalsamhället. Vi har startat ett medborgarnas hus i Kent, precis utanför Kingsnorth, som kallas Tipping Point, säger Smith.
Men det var bankerna som stod i fokus på årets läger, och aktivisterna har inte bara bott i tält och planerat framtiden. Flera aktioner genomfördes i helgen mot banker och reklamfirmor inne i centrala London.
– Om vi ska stoppa klimatförändringarna måste vi bekämpa vårt ekonomiska system, som är odemokratiskt, skapar maktlöshetskänslor och fortsätter att eskalera klimatförändringarna, säger Ro-
bert Smith.
I måndags blockerades Royal Bank of Scotland. Hopsatta och fastlimmade aktivister höll upp banderoller. På en stod det: ”Under nytt ägarskap”.
– Bank of Scotland ägs till 70 procent av vår regering, men finansierar ändå olje- och gas projekt, inklusive oljesandsprojekten i Kanada, säger Smith.
I tisdags gjordes en aktion mot BP med fokus just på Kanadas oljesand. Flera ursprungsinvånare deltog. De har kommit från Kanada för att solidarisera sig med den europeiska klimatrörelsen.
– Brittiska företag som BP och RBS, Royal Bank of Scotland, tillsammans med dussintals andra företag, är de som driver det här projektet, som har sådana förödande effekter på miljön och lokalsamhällen, säger Eriel Tehekwie från Fort Chipewyan – hjärtat av oljesandsutvinningen.
– Oljesanden förstör våra urskogar, sprider stora markgruvor i våra territorier, förgiftar vår mat och vårt vatten, stör det lokala djurlivet och hotar vårt sätt att leva.
– Det förkortar våra liv. Därför kallar vi det inte längre för ”smutsig olja” utan för ”blodolja”. Blodet från folket i Fort Chipewyan är på dessa företags händer, fyller George Poitras i.
En av klimatlägrets viktigaste frågor var att fortsätta organisera inför klimatmötet i Köpenhamn i december. Lägret planlägger aktioner tillsammans med Climate Justice Action, ett nätverk som bildats för att göra klimatmötet rättvist och anpassat efter forskares krav på en radikal global klimatomställning.
– Vi och 10 000 andra aktivister kommer att ta över podierna och säkerställa att alla de som negligeras i FN:s klimatsamtal – som ursprungsinvånarna från Kanada – ska höras, säger Robert Smith inifrån lägret.
Hur mycket folk kommer ni att mobilisera från Storbritannien?
– Vi vet inte hur många vi kommer att mobilisera men här på lägret har det varit 2000 deltagare och vi tror att 8000 har varit här. Massor av människor har deltagit i direkt aktionsträningar och i media- och lagfrågor. Vi hoppas att vi kan fortsätta i den här andan fram till Köpenhamn.