I december 2006 gav den borgerliga regeringen Forum för levande historia, FFLH, i uppdrag att informera om kommunismens brott. Med tanke på att kommunismen under snart 150 år varit, och fortfarande är, högerns värsta politiska fiende kan detta bara uttryckas på ett sätt: Det stinker. På nätet pågår sedan flera år en kampanj som syftar till att övertyga människor om att kommunism/socialism och nazism är samma sak. Kampanjen förs också på bred front i borgerlig media. Ett exempel är att de framställer 1900-talets tvångssteriliseringar som en typisk socialdemokratisk eller kommunistisk åtgärd, ett utslag av den numera så förhatliga ”sociala ingenjörskonsten”. Ingen seriös forskare, som är kunnig på området, skulle hävda att steriliseringarna var Socialdemokraternas påfund eller att de ensamma bar skulden för dessa.
När FFLH sedan, inför den aktuella utställningen om Pol Pot och massmorden i Kambodja, går ut med en reklamfilm där de förhånar enskilda svenska personer, Jan Myrdal och Gunnar Bergström, för att de reste till Kambodja under Pol Pot och inte såg något mördande. Och när FFLH insinuerar att Myrdal och Bergström inte såg vad som var uppenbart för alla, då har man tappat all mått och sans. Sedan när anses det legitimt i en demokrati att staten utpekar enskilda individer och gör dem till rikshatobjekt? Det är närmast självklart att de kambodjanska värdarna inte demonstrerade tortyr och mördande för sina besökare. USA bjuder inte heller in besökare att bevittna tortyren i Abu Ghraib eller i några av sina andra centra runtom i världen. Denna tortyr hade vi inte fått information om utan dagens mobilkameror. Lika övertygad som jag i dag är om massmorden i Kambodja och om att många svalt ihjäl under Pol Pot – lika övertygad är jag om att varken Myrdal eller Bergström såg något av detta under sitt besök. Gunnar Bergström har senare tagit avstånd från sitt tidigare stöd för Pol Pot. Jan Myrdal har, vad jag förstår, inte gjort så. Men inte ens detta berättigar svenska staten att håna eller peka ut honom som närmast medansvarig till Pol Pots mördande. Många människor försvarar i dag mördandet av människor i Irak och Afghanistan. När får vi se en rapport om USA:s brott mot mänskligheten och en käck reklamfilm om känt folk med blåa USA-glasögon?
Det var helt enkelt inte så att vi vid den här tiden, redan från början, informerades om vad som pågick i Kambodja. När Pol Pot tog makten fick vi information om att stadsbefolkningen drevs ut på landsbygden för att delta i jordbruksarbetet. Det lät inte alldeles galet då folk i Kambodja led nöd efter USA:s intensiva bombningar av landet. De borgerliga förfärades givetvis redan över att stadsbor tvingades arbeta med sina händer. För oss som inte ansåg att kroppsarbete var så hemskt verkade detta varken orimligt eller så förfärligt. Först efter en ganska lång tid började det komma ut information om det våld och mördande som förekom i det tämligen slutna Kambodja. Att det tog en tid innan det stod klart för omvärlden att Pol Pot och de Röda Khmererna förde ett skräckvälde, framgår också klart i FFLH:s rapport. När informationen om vad som pågick där så småningom nådde oss i den svenska vänstern, tvivlade många först på informationen. När det till slut kom vittnesmål från många olika håll, som tillsammans gjorde informationen trovärdig och insikten om mördandet därmed blev ofrånkomlig, tog de flesta, även inom vänstern, avstånd från Pol Pots regim. Det var alltså ingalunda så att de som först stödde Pol Pot också gav sitt bifall till massmördande. Att hävda att de gjorde det är grovt förtal och definitivt ingenting som fördjupar kunskaperna och insikterna om hur det gick till i Kambodja och i resten av världen på den tiden. Varje tid måste förstås utifrån förutsättningarna då. Annars lär man sig ingenting av historien.
Jag tror att det är rätt att hävda att händelserna i Kambodja, tillsammans med Vietnams angrepp på landet, var det som knäckte vänstern i Sverige och kanske i hela västvärlden. Här begick regimer, som västvärldens vänster hade stött under många år, förfärliga illdåd i stället för att fredligt bygga upp sina länder när de blivit av med kolonialherrarna. Detta krossade mångas illusioner. Ungefär som många har fått sina blåögda illusioner om den nyliberala ekonomin krossade av kriserna som följt i dess spår. Även där finns det människor som envisas med att försvara nyliberalismens låt-gå-politik och dess förmåga att lyckliggöra hela mänskligheten, trots återkommande krascher som medför katastrofer för miljoner människor. De fortsätter att förneka systemets avigsidor, ignorerar rapporter om tilltagande fattigdom eller skyller kriserna på att man inte bedrivit en tillräckligt nyliberal regim.
De rapporter om massmördande regimer som FFLH har gett ut är inte helt igenom dåliga. Det finns mycket som är lärorikt i flera av dem, men de senare rapporterna ger ändå sammantaget ett ofrånkomligt intryck av ensidig propaganda mot en viss politisk ideologi: Kommunismen/socialismen. Slutsatsen måste bli att lägga ner. Forumet åstadkommer inte levande historia, utan presenterar en enögd, tillrättalagd och propagandistisk historia. Det anstår inte en stat som vill kalla sig demokratisk att syssla med sådant.
Kerstin Berminge
Samhällsvetare och Fil doktor i vetenskapsteori. Bloggar på alba.nu/motvallsbloggen