Just nu möts världens 19 största ekonomier och EU i den gamla industristaden Pittsburgh under president Barack Obamas värdskap. I våras lovade G20 ett stimulanspaket om en biljon amerikanska dollar för att hjälpa världens krisdrabbade länder. Forum Syd visar dock i en ny rapport, ”G20:s svek mot de fattiga”, att endast tre procent av pengarna går till de fattigaste länderna. Av de pengar som kanaliseras via Världsbanken och Internationella Valutafonden, IMF, går 851 miljarder dollar till hög- och medelinkomstländer, att jämföra med 26 miljarder till låginkomstländerna. Kenneth Hermele, ekonom och en av författarna till rapporten, har små förhoppningar inför G20 men pekar på att ländernas stimulansåtgärder i alla fall ser ut att fortsätta:
– Det positiva är att den expansiva kraften i världsekonomin verkar hållas uppe. Det är bra även för fattigare länder eftersom det gör att efterfrågan på deras produkter och varor håller i sig lite längre än om man började dra åt svångremmen redan nu, säger han till Arbetaren.
Däremot är det inget som tyder på att några större summor pengar kommer att skjutas till de fattigaste ländernas pott.
En av de frågor som G20 kommer att ta upp i Pittsburgh är hårdare reglering och övervakning – framför allt bankernas bonussystem står i fokus. Efter att EU-ledarna i förra veckan beslutade om att driva kravet på en begränsning av bonusarna på G20-mötet sade statsminister Fredrik Reinfeldt att ”bonusbubblan” spruckit. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har hotat att lämna G20-mötet om inget tak sätts medan Obama inte vill ha något tak. I början av veckan fanns det vissa tecken på att G20 närmade sig en kompromiss, men detta påverkar inte de fattigaste länderna nämnvärt.
– Fattiga länder får ju ingenting även om en börsmäklare i London eller i Frankfurt får sin bonus beräknad på fem års sikt i stället för varje kvartal eller år. Det skapar mer stabilitet vilket är bra för alla, men för fattiga länder är frågan om skatteparadisen viktigare, säger Hermele.
I den frågan har begränsade framsteg gjorts – skatteparadisen har känt sig trängda och gått med på vissa lättnader i sekretessen. Men Forum Syd menar att det fortfarande återstår viktiga komponenter innan man kan tala om ett verkligt genombrott: att företag och banker tvingas att redovisa sin verksamhet så att det syns vad de gör, och var. Samt att det blir möjligt att driva in skatter från företagen även om de är registrerade i skatteparadis.
– Frågan om skatteparadisen har en stor potential. Om man fick bättre information och bättre skatteindrivningsmöjligheter så skulle en del av de pengarna komma de fattigare länderna till godo också, säger Hermele.
FN höll i tisdags ett stort klimatmöte i New York, och även på G20 kommer klimatet att diskuteras. På mötet i London i våras lovade G20 att ländernas egna stimulanspaket skulle sträva efter att göra gröna investeringar. Men Forum Syd konstaterar att endast omkring 15 procent av G20-ländernas sammanlagda krispaket kan ses som bidrag till en hållbar utveckling. Sydkorea har gjort störst procentuell satsning på en grön krislösning, EU hamnar på andra plats, och Kina på tredje, beräkningarna är dock mycket osäkra.
– På G20 tror jag inte man får se mer än allmänna uttalanden. Möjligtvis kommer man redan efter G20 att se hur det kommer att gå i Köpenhamn, säger Hermele och pekar på att förväntningarna inför FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i december tonas ner allt mer.