Det var i början av oktober som den venezuelanska riksåklagaren formellt beslutade om en förundersökning av de påstådda mordplanerna. Bakgrunden är flera sensationella vittnesmål. Ett av dessa kom i slutet av september. Då sände den arabiska tv-kanalen al-Jazeera en video-upptagning, som kommit i kanalens ägo via en anonym colombiansk källa. Den visar ett förhör med Geovanny Velasquez, en yrkesmördare som avtjänar ett 40-årigt fängelsestraff och som tidigare var medlem i den numera upplösta paramilitära organisationen AUC.
Under förhöret berättar Velasquez att ett erbjudande 1999 gick ut från Venezuela om 25 miljoner dollar för att mörda den då nyss valde presidenten Hugo Chávez. Velasquez hävdar att han accepterade erbjudandet och att han fördes tillsammans med andra paramilitära ledare till ett hemligt möte i Venezuela med högerpolitikern Manuel Rosales. Där ska Rosales ha förklarat att han personligen var ansvarig för operationen, men att pengarna kom från ”flera olika källor”. Paramilitärerna som utsågs för uppdraget började därefter träna i Catatumbo, nära den colombianska gränsen.
Al-Jazeeras inslag förklarar inte varför mordplanerna gick i stöpet. Den colombianska åklagarmyndigheten har varken bekräftat eller förnekat videons autenticitet.
Manuel Rosales blev senare guvernör i den viktiga delstaten Zulia, gränsande till Colombia. 2006 ställde han upp mot Chávez i presidentvalet som den enade oppositionens kandidat, men förlorade klart. I april i år flydde han landet, anklagad för flera fall av korruption och försnillning. Han beviljades politisk asyl i Peru. Rosales avböjde att svara på frågor från al-Jazeera.
I videon hävdade Velasquez också att det just nu fortfarande finns omkring 2500 colombianska paramilitärer inne i Venezuela med uppdrag att destabilisera landet och ”plocka Chávez”. På vems uppdrag framgår inte. Men redan 2004 greps ett hundratal tungt beväpnade paramilitärer i en hemlig bas som höll till på en ranch utanför huvudstaden Caracas, tillhörande en annan framstående oppositionspolitiker, Roberto Alonso. Även han är i dag i landsflykt, i Miami.
Velásquez sensationella uppgifter kommer bara två veckor efter ett annat uppseendeväckande tv-inslag. Den latinamerikanska tv-kanalen Telesur sände då en intervju med den colombianska underrättelsetjänstens, DAS, tidigare dataansvarige, Rafael García, som också han sitter i fängelse, dömd till 18 år.
García hävdade där att hans dåvarande chef, Jorge Noguera (som väntar på dom för flera åtalspunkter) placerades på posten därför att han var skyddsling till politiker som hade paramilitärer att tacka för valsegern i sina distrikt. Noguera ska sedan ha givit order om att DAS skulle sträva efter ”samarbete fullt ut” med paramilitära AUC.
Men den i sammanhanget intressantaste uppgiften är att DAS och paramilitära ledare uppges ha hållit möten med en venezuelansk oppositionsgrupp, Demokratiska Blocket, och venezuelanska militärer, för att utforma en gemensam strategi att destabilisera landet genom bland annat mord på ledande politiker. García spekulerar i att det var paramilitärer som låg bakom det uppmärksammade mordet på åklagaren Danilo Anderson, detta eftersom han själv ska ha observerat hur DAS smugglade stora mängder sprängämnen över gränsen och Anderson dödades med en bilbomb. García hävdar också att den dåvarande colombianske försvarsministern Fernando Londoño ska ha medverkat, en person som García beskriver som ”så ultrahöger att han betraktade [den colombianske presidenten] Uribe som kommunist”.
DAS avslöjades i början av detta år med omfattande illegal avlyssning av oppositionspolitiker, domare och andra offentliga personer, vilket blev början till en granskning av organisationen och åtal mot många av dess ledande befattningshavare. Garcia säger i intervjun att han inte tror ”att DAS kriminella aktiviteter kan ha varit okända” för den colombianske presidenten Álvaro Uribe, men har inga bevis för detta.
DAS är i dag på väg att avskaffas till förmån för en nybildad underrättelse- och säkerhetstjänst, ACI.
I förra veckan kom den i Venezuela välkända juristen Eva Golinger med ytterligare anklagelser. Hon hävdar att offentliggjorda amerikanska militära dokument visar att ”USA har detaljerad kännedom om de paramilitära grupper som opererar i Venezuela… och detta är bara en liten del, vem vet vad som finns i det hemligstämplade materialet”.
Efter att förundersökning inleddes i början av oktober har nu också flera venezuelanska politiker uppmanat Peru att återkalla Manuel Rosales asyl, så att han kan utlämnas och förhöras om de nya anklagelserna.