Socialdemokraterna slöt upp bakom Mona Sahlin under förra veckans kongress. Det gjorde även Vänsterpartiets och Miljöpartiets ledare som för första gången framträdde på en S-kongress. Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, MP, och Lars Ohly, V, menade att kongressens beslut gav bra grund för samarbete.
Kongressen var en framgång för Socialdemokraternas partiledning. Samtidigt är kritiken från vänster hård mot högervridning och visionslöshet.
Det är i och för sig inget ovanligt att Socialdemokraterna inte bråkar så mycket utan låter partiledningen få sin vilja igenom, skriver Dalademokratens chefredaktör Göran Greider i en ledare. Greider är ändå förskräckt över alla de möjligheter till offensiv vänsterpolitik som missades under kongressen. ”För mig är det en gåta att denna jobbkongress inte lyckades klämma ur sig att offentlig sektor är och måste förbli en av de viktigaste skaparna av jobb, nu och i framtiden”, skriver Greider, som också undrar varför det knappt gick att ana på kongressen att världen under ”det senaste året upplevt den djupaste finanskrisen sedan 1930-talet”.
I stället fick partiledningen igenom sina mål om fortsatt möjlighet till vinstuttag inom skola och vård, skattehöjningar som motsvarar en mindre del av de senaste årens sänkningar, och att låta bli att ingripa mot privatiseringen av Apoteket.
Miljöpartiets Karin Svensson Smith tycker att Socialdemokraternas kongress lagt en bra grund för ett fortsatt rödgrönt samarbete.
Du ser ingen risk att ni inte kommer att ha råd med den klimatpolitik som krävs när nu S varken ställer sig bakom er skatteväxling eller V:s skattehöjning?
– Nej, det är ingen jättestor risk. Man kan inte komma överens om man inte ger någonting. Vårt klimatmål är tydligt och vår politik kommer att utformas utifrån det.
Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets talesperson för utbildningsfrågor, är däremot missnöjd med S-kongressens beslut om att aktieägare fortsatt ska kunna plocka vinst från skolverksamhet, och säger att V kommer att fortsätta motsätta sig vinstuttag. Som i många andra frågor nåddes en kompromiss på S-kongressen i denna fråga mellan partiets vänsterfalang och partiledningen. Det resulterade i formuleringen ”vinster ska inte kunna tas ut genom att ge avkall på kvaliteten i skolan, eller genom att välja bort elever med störst behov”. Ett alldeles för vagt uttalande, enligt Dinamarca.
– Det hade varit bättre om man hade antagit tydligare krav och sagt att det måste till regelförändringar.
Dinamarca förespråkar till exempel ett förslag på regeländring som även lades under S-kongressen: att kommuner ska ha veto mot att fristående skolor etableras.
– Den fullständiga utblomningen av fristående skolor i vissa kommuner leder till att man måste lägga ned kommunala skolor för att de har för få elever.
De rödgröna arbetsgrupperna som tillsattes i januari ska presentera sitt gemensamma regeringsunderlag i februari nästa år.
Fakta/Några av besluten
S-kongressen sade nej till arbetstidsförkortning och slog fast att arbetsutbudet ska öka.
Förslaget om att höja a-kassan till 90 procent röstades ned med stor majoritet och målet blir i stället att minst 80 procent av inkomsttagarna ska ha 80 procent av inkomsten om de blir arbetslösa.
Det beslutades även om fortsatt deltagande i Afghanistan, tredelad föräldraförsäkring (en tredjedel till vardera vårdnadshavare och en tredjedel att dela på efter önskemål), och höjda skatter för höginkomsttagare.