I samhällsdebatten finns en utbredd myt att alla anställda automatiskt är olycksfallsförsäkrade på jobbet. Men det står alla företag fritt i enlighet med marknadsekonomins avtalsfrihet att inte sluta någon försäkring, ingen lag tvingar dem. Däremot har facket rätt att sätta arbetsplatser utan försäkring i blockad. Men på fredag kommer riksdagen stifta en lag som förbjuder facket att agera mot oförsäkrade utländska företag, med anledning av Lavaldomen.
Redan i dag står fler och fler utanför försäkringsskyddet. Några aktuella exempel:
Under slutet av sommaren använder en anställd på ett byggföretag i Stockholm motorsåg utan att få föreskrivna skydd. I en allvarlig olycka sågar mannen sig i benet. Då han arbetat i Sverige utan arbetstillstånd försöker arbetsköparen avskeda honom och tvinga honom att betala sjukvårdskostnaderna själv. Inom Byggsyndikatet av SAC Syndikalisterna kämpar han och hans kollegor fortfarande för att ersättning ska betalas ut.
En litauisk snickare, som arbetat med arbetstillstånd på ett lantbruk i Rosersberg, ligger i koma på Karolinska sjukhuset med allvarliga hjärnskador efter en fallolycka. Hans anhöriga upptäckte efteråt att arbetsköparen inte försäkrat honom. Byggnads säger att de kommer att utöva påtryckningar mot arbetsköparen. I båda fallen agerar facken trots att ingen laglig rätt till försäkring finns. Att få vård och försörjning vid sjukdom är en grundläggande mänsklig rättighet.
Inte bara människor från andra länder drabbas. Även som svensk medborgare finns risken att du efter en arbetsplatsolycka upptäcker att företaget du arbetat på inte har försäkring. Snarare vore det dags för en lagändring som gör det obligatoriskt för alla företag att teckna försäkring.
Lagen ändras efter domen i Lavalmålet. Där kom EU-domstolen fram till att fackförbundet Byggnads blockad, som riktades mot att det polska företaget Laval vägrade sluta ett svenskt kollektivavtal, var olagligt. Blockaden bröt mot unionens fyra friheter om fri rätt att flytta kapital, varor, tjänster och personer. För att ett företag ska kunna röra sig fritt över nationsgränserna måste de kunna beräkna alla kostnader i förväg, beslutade dom-
stolen.
Regeringen ändrar alltså nu lagen så det inte längre är tillåtet att sätta utländska företag i blockad för några andra krav än kollektivavtalets ”hårda kärna”. Det vill säga bland annat minimilönen och arbetstiden. För att få göra detta måste facket först kunna bevisa att företaget har sämre villkor än
kollektivavtalet, annars väntar skadestånd i domstol. Olycksfallsförsäkring får de inte kräva.
Byggnads och andra LO-förbund kommer nu att ligga lågt med blockader fram till valrörelsen, där man hoppas kunna driva frågan för att gynna Socialdemokraterna. Deras förhoppning är att oppositionen kommer till makten och ändrar lagen. Risken är dels att företag utan kollektivavtal tar över marknaden under tiden. Men också att Socialdemokraterna inte alls ändrar lagen när de väl fått makten.
Alternativet hade kunnat vara att undergräva lagändringen genom att ändå stoppa alla försök att dumpa villkoren. Fortsätta med blockader. Om facket varit partipolitiskt oberoende, satt kampen främst. Risken är skadestånd som riskerar några hundra ombudsmäns försörjning. Men alla arbetstagares rätt till försäkring vid olycksfall är viktigare.