Den geopolitiska splittring som tydliggjordes inför det honduranska valet kvarstår och fördjupas efter att valet genomfördes i söndags, under kuppregeringens ledning.
Under måndagen hade, enligt Pagina 12 och Telesur, Brasilien, Argentina, Uruguay, Paraguay, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Bolivia och Venezuela bekräftat att de inte kommer att erkänna valet, och sålunda inte heller den nyvalde presidenten Porfirio ”Pepe” Lobo Sosa från konservativa Nationella Partiet. Till den listan kommer säkerligen Ecuador och Kuba att ansluta sig. Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner kommenterade söndagens val med att kalla det ett ”pseudoval”.
I det motsatta lägret anslöt sig under söndagen och måndagen däremot Peru, Panama, Costa Rica och Colombia till den position som USA tills nyligen var ensam om. Med lite olika formuleringar välkomnade de valet som ”ett positivt steg” på väg mot demokrati och normalisering och kommer därför också att erkänna Lobo som Honduras legitime president.
Brasiliens president Ignazio ”Lula” da Silva undvek direkt polemik med kommentaren att erkänna valet ”är ett suveränt beslut som är upp till varje land”. Ordföranden för Mercosur-kommissionen (en institution vars funktion liknar EU-kommissionen), argentinaren Carlos ”Chacho” Álvarez, uttalade däremot att ”detta legitimerar en ny statskupps-metodologi – störta regeringen och utlys ett nytt val” och ”det är dramatiskt att höger- och center-högerregeringar nu går ut och legitimerar denna process”.
Reaktionerna på valet bekräftar tendensen till en formering (ännu utan alla gränser klara) av två strategiska block i Latinamerika, ett USA-lojalt och ett med Venezuela
och Brasilien som sina två tyngdpunkter.
Under mån-dagen hade en del relativt tunga länder som Chile och Mexiko ännu inte bekänt färg.
Samtidigt skiljer sig uppgifterna om vad som faktiskt hände under måndagen dramatiskt. Enligt Telesur dödades en demonstrant och 83 greps av polis medan honduranska El Heraldo bara rapporterar isolerade incidenter. Ingen hävdar dock att det har varit några riktigt stora kravaller – den av kuppregimen störtade presidenten Manuel Zelaya hade heller inte uppmanat anhängarna att demonstrera under valdagen, utan att stanna hemma.
Den stora stridsfrågan är valdeltagandet. Regimens valmyndighet anger 61 procent, 10 procentenheter mer än när Zelaya valdes. Fronten för motstånd mot kuppen uppger, med sina egna informella observatörers beräkningar som källa, däremot att valskolket legat kring 65–75 procent. I måndagens uttalanden hade åtminstone Bolivias utrikesminister accepterat Frontens uppgifter som ett faktum, medan regimens siffror hade förts vidare utan ifrågasättande av bland andra brittiska BBC. Eftersom de enda internationella observatörer som övervakat valet är från högergrupper närstående regimen kan det bli svårt att bringa full klarhet i vem som har mest rätt.
”Pepe” Lobo är en i dag 61-årig plantageägare som varit aktivist och yrkespolitiker inom Nationella Partiet sedan han var 19 år och bland annat lett dess ungdomsförbund. I förra valet, som han förlorade knappt mot Zelaya, hade han återinförandet av dödsstraff som främsta krav. I denna valkampanj har han i stället haft ett nytt bidrag till de 600 000 fattigaste familjerna och utdelning av 1,5 miljoner datorer till landets skolor som främsta paroller. Han har antytt att han kan komma att ta med representanter för alla de partier som accepterade valet i sin regering.