Det var vid halvtolvtiden på förmiddagen den 27 december 2008 som 80 israeliska bombflygplan flög in över Gaza och släppte sin dödliga last över det tätbefolkade området. Många av den första dagens dödsoffer var unga polismän som just hade avslutat sin utbildning. Attacken kom som en chock, inte minst för många av Gazas skolbarn som var på väg hem från skolan, och flera barn dödades också i detta första anfall. Under den 22 dagar långa attacken som Israel gav kodnamnet Operation Gjutet bly dödades uppemot 342 barn, och majoriteten av de 1400 palestinier som dödades var civila. Enligt den Gazabaserade människorättsorganisationen al-Mezan förstördes också mer än 11000 hem helt eller delvis under attacken, och ett stort antal hus har ännu inte byggts upp eller lagats.
– Många familjer bor i tält trots att vintern har kommit. Mindre skador på husen kan FN hjälpa till att reperarera, men större skador finns det ingen möjlighet att få hjälp med eftersom det inte finns något byggmaterial eller några pengar, säger fackföreningsmannen Fayyez al-Omary.
Många av medlemmarna i facket Independent Labour Committees Union, ILCU, är särskilt hårt drabbade eftersom de redan innan attacken levde under mycket svåra omständigheter. I och med att stora delar av Gazas jordbruk och fabriker förstördes har ekonomin ytterligare trasats sönder och ILCU:s medlemmar har allt mindre möjlighet att försörja sina familjer. Fayyez al-Omary uppmanar därför arbetare i Sverige och Europa att stödja Gazas arbetare ekonomiskt:
– Ni kanske tänker att en liten summa pengar inte gör någon nytta, men det har större betydelse här i Gaza än ni kan tro.
De psykiska effekterna på barnen i Gaza har varit omfattande. Fayyez al-Omarys barn har under året kämpat för att hantera upplevelserna de tvingades genomleva. Familjen bor i Beit Lahiya alldeles i närheten av den norra gränsen där den israeliska arméns stridsvagnar först rullade in när markoperationen inleddes den 3 januari. Fayyez al-Omary berättade för ett år sedan att hans tvåårige son Seif hade lärt sig att hålla för öronen när bomberna föll för att hans trumhinnor inte skulle spräckas av tryckvågorna. I dag är läget för Fayyez al-Omarys barn något bättre – de kissar inte på sig i lika hög utsträckning som tidigare.
– De går fortfarande i gruppsamtal i UNRWA:s regi för att få hjälp att bearbeta händelserna. Min dotter är där just nu, och min son brukar gå på förmiddagen, säger Fayyez al-Omary.
Sedan Israel avslutade attacken mot Gaza under morgontimmarna den 18 januari i år har rapporterna från människorättsorganisationer om misstänkta krigsbrott i samband med Operation Gjutet bly avlöst varandra. Palestinska, israeliska och internationella rapporter har upprepat budskapet om att krigsbrott begångna av båda parter måste utredas. Den tyngsta rapporten, under ledning av den internationellt erkände sydafrikanske domaren Richard Goldstone som släpptes i september, kom fram till att både palestinska Hamas och Israel gjort sig skyldiga till krigsbrott och möjligen även brott mot mänskligheten.
– Att det var en kollektiv bestraffning av Gazas befolkning för deras stöd till Hamas råder det inga tvivel om, sade Richard Goldstone till Arbetaren Zenit när han nyligen besökte Sverige för att ta emot Stockholm Human Rights Award från Sveriges advokatsamfund.
Men rapporterna har inte gjort livet lättare i Gaza, förklarar Fayyez al-Omary som under hela året har vädjat till det internationella samfundet och människor runt om i världen att sätta press på Israel att genast bryta blockaden av Gaza.
– Det finns inget globalt tryck på Israel att stoppa belägringen. Vi är berövade allt – sjukvård, handel – våra liv står stilla. Det krävs handling nu och omvärlden måste sluta vara så rädd för Israel, säger han.
Han ser dock positivt på det symboliska försöket att bryta Gazas belägring genom frihetsmarschen Gaza Freedom March som ska genomföras av internationella, palestinska och israeliska aktivister på nyårsafton (se artikel intill). Flera ur ILCU är engagerade i marschen och trots att den i realiteten inte kommer att kunna bryta blockaden spelar den roll, menar Fayyez al-Omary:
– Den är viktig eftersom folk från hela världen ställer sig sida vid sida med Gazas folk.
Fakta/Attacken mot Gaza
Attacken mot Gaza inleddes efter att en period av eld-upphör mellan Israel och Hamas hade löpt ut. Israel hävdade att attacken var självförsvar och ett svar på Qassam-raketer som avfyrades från Gaza in i Israel (under den 22 dagar långa attacken dödades fyra israeler av raketer). Den israeliska planen att attackera Gaza hade dock enligt uppgifter i den israeliska tidningen Haaretz börjat utformas redan i juni 2008, ett halvår innan vapenvilan löpt ut.
Israel använde vit fosfor, som inte får användas mot civilbefolkning. Bland annat mot ett UNRWA-kontor i Gaza City där mellan 600 och 700 civila hade tagit skydd, och som också innehöll ett bränsleförråd. Attacken mot UNRWA-byggnaden fortsatte under flera timmar trots att armén var fullt informerad om situationen. Samma dag besköts även al-Qudsjukhuset och al-Wafasjukhuset i Gaza City med vit fosfor.
Flera UNRWA-skolor besköts under den israeliska attacken mot Gaza, bland annat träffade flera israeliska missiler gatan utanför
al-Fakhuraskolan i flyktinglägret Jabaliya, en skola dit 1300 människor hade tagit sin tillflykt.
Under året har Israel lättat på blockaden av Gaza något. Men fortfarande tvingas Gazaborna att klara sig på en bråkdel av den import
som infördes till området för tre år sedan.