Ombudet Sofia Kalpazidou från syndikalistiska Storstockholms utbildningssyndikat av SAC säger till Arbetaren att en medlem i november 2009 blev uppsagd via telefon och utan förklaring av Lärarjouren. Bemanningsföretaget rekryterar huvudsakligen studenter vid Stockholms universitet för vikarieuppdrag.
– Med de nya Las-reglerna som den borgerliga regeringen införde för ett par år sedan får företagen större frihet att använda sig av vissa tillfälliga anställningar och underlättar för det som kallas ”osäkra anställningar”. De olika tillfälliga anställningarna har klumpats ihop och kallas nu ”allmän visstidsanställning”, säger Sofia Kalpazidou som menar att detta beteende är vanligt bland bemanningsföretag.
Innan en blivande vikarie får anställning och uppdrag hos Lärarjouren genomgår den en miniutbildning för att bli, som det heter på Lärarjouren, en kunskapsambassadör. Efter utbildningen skrivs ett anställningsavtal på för visstidsanställning.
Kai Bergendal skrev under sitt kontrakt efter utbildningen. Sedan blev det höstlov och tisdagen efter lovet ringde vd Ulrika Frisén från Lärarjouren och meddelade att anställningen inte skulle fullföljas.
– Hon sade att det berodde på min personlighet. Jag frågade vad jag hade sagt eller gjort men fick inga svar, säger Kai Bergendal till Arbetaren.
Bergendal skickade senare ett mejl med frågor om uppsägningen. Svaret löd: ”Vi står fast vid vårt beslut. Tack för informationen”.
Arbetaren har varit i kontakt med Lärarjourens vd Ulrika Frisén som inte har velat svarat på några frågor.
Trots den tvivelaktiga uppsägningen kan det bli svårt för Lärarjouren att dömas i Arbetsrättsdomstolen för ogiltig uppsägning. Däremot kan deras ovilja till förhandling komma att dömas som förhandlingsvägran, vilket är skadeståndsgrundande, säger ombudet Sofia Kalpazidou.
– Lärarjourens ombud har skrivit brev och mejl till oss med frågor om fallet. De vill också ha en kopia på anställningsavtalet, vilket är mycket märkligt. Vi svarar inte på några frågor utan bör ta upp dessa frågor vid en förhandling. Vi väntar fortfarande på en plats och ett datum från deras ombud, och nu har det gått tre månader.
Lärarjouren kan även komma att dömas för diskriminering. Sedan den första januari 2009 finns en diskrimineringsgrund i lagen som gäller personer med könsöverskridande uttryck – någon som inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön än ”det egna”.
Esteban Calderón är jurist på Byrån för lika rättigheter och företräder Kai Bergendal i diskrimineringsfallet, och förklarar för Arbetaren:
– Svårigheterna har legat i att Kai Bergendal aldrig uttryckligen fått höra att det är hens transmanifestation som ligger till grund för uppsägningen.
Men eftersom Kai Bergendal öppet och tydligt manifesterar sin könsöverskridande identitet, är en relativt känd hbtq-aktivist, och framför allt eftersom ingen annan trovärdig och sakligt grundad förklaring går att finna till uppsägningen, så föreligger starka skäl att anse uppsägningen som en överträdelse av diskrimineringsförbudet, något som lagen alltid anser vara en allvarlig kränkning.
I nuläget väntar Storstockholms utbildningssyndikat på besked från Lärarjourens ombud om tid och plats för förhandling.