Tre av fyra allmänna kurser kommer att läggas ned till hösten. Nedskärningen kommer efter att ägarna, Västra Götalandsregionen, förlorat upphandlingarna om nya platser, vilket innebär att styrelsen tar bort 50 platser på skolan. I slutet av januari ockuperade eleverna skolan som en första protest. Snart kan det vara dags igen. I fredags hölls ett stormöte på skolan där eleverna och boende i Biskopsgården diskuterade vad de kan göra för att stoppa neddragningarna. Efter sportlovet nästa vecka planeras en stor demonstration där ett beslut om att ockupera skolan på nytt väntas tas.
– Folk är arga, flera elever som har barn och bor här ute har sagt att de är beredda att ta en prick i polisens register om det skulle behövas för att bevara platserna, säger Murat Solmaz från Biskopsgårdens folkhögskolas elevkår till Arbetaren Zenit.
Det som upprör Murat Solmaz och de andra eleverna är att Göteborgs kommun, som alltså köper platser av Västra Götalandsregionen, nu har valt att prioritera andra skolor vilket leder till att folkhögskolans filialer ute i förorterna drabbas hårt.
– Vi hade bjudit in de ansvariga politikerna till vårt möte i fredags, men de valde att inte komma, säger Murat Solmaz.
Ordföranden i Göteborgs folkhögskolas styrelse, socialdemokraten Gladys Yanelli, säger däremot att de haft en god dialog med eleverna.
– Jag förstår att eleverna är upprörda, men efter två år med underskott är vi tvungna att spara när vi inte fått de nya upphandlingarna, säger Gladys Yanelli.
De allmänna linjerna är främst till för elever som vill läsa in sin grundskole- och gymnasiekompetens, samt för möjligheten att plugga upp sina betyg för att få behörighet till att söka vidare till högskola eller yrkesutbildningar.
Biskopsgården är redan en hårt utsatt förort med många elever som har barn i området. Därför är det extra viktigt att utbildningsplatserna finns kvar, menar Murat Solmaz.
– Det känns inte som att de som bestämmer gillar folkbildning helt enkelt, att de med störst behov inte ska få chans att utbilda sig, säger han.
Att politikerna inte dök upp på stormötet i fredags upprör många elever vid skolan och stödet bland de boende i Biskopsgården är stort. Sveriges Radio har uppmärksammat protesterna och vill nu få till en debatt mellan berörda elever och ansvariga politiker, något Murat Solmaz hoppas blir av. Biskopsgårdens folkhögskolas rektor Madeleine Larsson, som även sitter med i Göteborgs folkhögskolas styrelse, bekräftar att antalet platser har krympt från 100 till 70, och nu alltså ska minskas till 20 på den allmänna linjen:
– Men det är vad styrelsen har bestämt och det går inte att göra så mycket åt situationen, även om eleverna naturligtvis är fria att själva bestämma hur de vill protestera, säger hon men tar avstånd från alla planer på att ockupera skolan.
Gladys Yanelli säger att det inte bara är Biskopsgårdens folkhögskola som kommer att drabbas av neddragningarna utan även andra filialer runt om i staden. Hon säger att tjänstemän på Västra Götalandsregionen nu jobbar hårt för att få till nya upphandlingar.
– Helst skulle jag naturligtvis vilja ha en folkhögskola i varje förort, men eleverna måste förstå att vi faktiskt måste ha en bas att stå på för att kunna driva kurserna. Det är helt enkelt inga roliga tider nu, säger hon.
Murat Solmaz från elevkåren säger att stämningen var god efter mötet och att de nu väntar på demonstrationen efter sportlovet, då planerna om att åter ockupera skolan kan komma att fattas.
– Vi tänker genomföra en stor och bred demonstration, vi i förorten är den nya arbetarklassen och därför är folkhögskolan så viktig här ute i Biskopsgården, säger han.