Från klockan elva på fredagskvällen blev festklädda gäster hejdade av en inte alltför ovanlig syn. Gula strejkvästar lös i vinternatten utanför Berns glasveranda när syndikalisterna i Stockholm för tredje gången på fyra år satte restaurangen i blockad.
Yvonne Sörensen, VD på Berns, sade att blockaden fick äga rum så länge inga gäster hind-rades rent fysiskt att komma in i lokalerna. Runt 25 blockadvakter slöt upp utanför Berns under den bistra fredagskvällen för att dela ut flygblad om hur arbetsvillkoren ser ut på företaget. Allt gick lugnt till och flera besökare kom fram för att diskutera med blockadvakterna om vad konflikten handlade om.
Striden på Berns hårdnade för två år sedan när städningen drevs av underentrepenören NCA. Efter en blockad vanns trygga anställningar, fast schema och reglerad arbetstid. Kontraktet för hotellstädningen har nu löpt ut och i stället har Berns beslutat sig för att driva hotellstädningen i egen regi. Stockholms Restaurang- och hotellarbetarsyndikat hävdar medlemmarnas rätt att fortsätta jobba på Berns eftersom många av dem har arbetat där i flera år, och att Berns nu rensar ut arbetare som tagit strid för sina fackliga rättigheter.
I förhandlingar med Berns inför uppsägningen av NCA gav facket förslaget att hotellstädningen skulle skötas via ett kooperativ bestående av de tidigare anställda. Detta alternativ avvisades dock av företagsledningen. Facket kräver nu att Berns ska återanställa medlemmarna direkt eller betala arbetarna avgångsnederlag.
– Kravet på avgångsnederlag ser jag som ren utpressning eftersom ingen av dessa arbetstagare någonsin varit anställda på Berns Salonger, säger Yvonne Sörensen.
Hon säger att Berns inte har full beläggning på hotellet och att återanställa de sju syndikalisterna inte är möjligt på grund av arbetsbrist. Yvonne Sörensen säger att det är olyckligt att anställda har blivit drabbade, men tycker att ansvaret i första hand ligger på underentrepenören NCA.
– Att anställda skulle ha blivit sparkade från Berns Hotell för att de kämpade för sina fackliga rättigheter är inte sant. Vi vill att våra anställda ska vara medvetna om sina fackliga rättigheter och har bland annat personalmöten fyra gånger per år där vi flera gånger bjudit in Hotell och restaurangfacket för att informera våra anställda om deras fackliga rättigheter, säger Yvonne Sörensen.
Seija Soilander har jobbat på Berns i över tio år. Först som arbetsledare och ekonom, därefter genom eget företag och slutligen som anställd genom NCA.
– Vi vill få folk att försöka förstå att vi vill jobba, inte demonstrera. Vi vill ha ett bra samarbete med ledningen men Berns vill inte förstå oss.
Problemet ligger i att många invandrare inte kan språket och inte heller är medvetna om sina rättigheter, när de får vetskap om vilka rättigheter de har och kräver dem får de sparken, säger Alvaro Aguilar, som deltog i blockaden. Sverige ska vara ett land där arbetarnas rättigheter respekteras. Ändå kan vi få sparken, säger han.
Seija Soilander håller med. Folk är rädda för att stå upp för sina rättigheter i rädsla för att förlora jobbet, säger hon.
– Vi har inga rättigheter i Sverige. Arbetsgivaren har rätt, arbetaren har inga rättigheter.