Under januari månad, då de nya reglerna om utförsäkringar började gälla, har totalt 12 776 deltagare anmälts till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktionsprogram. Majoriteten är kvinnor, 8 483 stycken jämfört med 4 293 män.
Mia Svan fick diagnosen reumatism 2003 och har sedan dess varit sjukskriven i perioder. För två år sedan blev hennes tjänst som receptionist inom Stockholms Läns Landsting ersatt. Hon fick en tillfällig tjänst i ett arkiv vilket förvärrade hennes sjukdomstillstånd. Någon omplaceringsutredning gjordes aldrig, i stället blev hon erbjuden avgångsnederlag, som hon själv kallar för ”mutor”.
– Det ser bättre ut för arbetsköparen att man säger upp sig själv. De verkar inte räkna med protester, säger hon.
Mia Svan varslades i augusti förra året vilket ledde till uppsägning i november.
– Det här är deras sätt bli av med oss. Det finns inte plats för sådana som jag som till råga på allt är 50 plus, lågavlönad, lågutbildad och som dessutom är kvinna med en kronisk sjukdom. Vi anses vara lättare att ersätta. Jag tror inte arbetsgivaren skulle göra så här med läkare.
Regeringens politik är en paradox, menar hon.
– Samtidigt som många sjuka vill ut och jobba blir många av med sina jobb på grund av att de är sjuka. De tar hellre in unga och friska.
I samband med att fallet tas upp i domstolen planerar Vårdsyndikatet att driva en kampanj för att uppmärksamma hur Försäkringskassans regler slår mot kvinnodominerande vårdyrken. Det är viktigt att visa att fackföreningar också har ett viktigt ansvar i frågan, säger Tove Ladberg.
– Det är arbetsköparna som verkställer besluten gällande utrensningen av de som är sjuka och där har facket en viktig roll.
Stockholms Läns Sjukvårdsområdet, SLSO, som är personalansvariga, vill inte ge några kommentarer i ärendet.
Fakta De nya reglerna
I januari införde Försäkringskassan ett maxbelopp på antalet sjukersättningsdagar. Upp till 90 dagar är en person berättigad till sjukersättning om den inte kan utföra sitt ordinära arbete, från dag 91 till 180 har personen rätt till sjukpenning om den kan göra någon annan form av arbete hos arbetsgivaren.
Från dag 181 måste personen prövas gentemot hela arbetsmarknaden innan den har rätt till fortsatt sjukpenning vilket kan leda till uppsägning om Försäkringskassan finner att personen kan utföra något annat arbete på arbetsmarknaden.
Efter ett år blir personens arbetsförmåga omprövad och den maximala tiden för sjukskrivning är 550 dagar.
Om en person bedöms att inte vara tillräckligt sjuk för att fortsätta vara sjukskriven slussas den vidare till Arbetsförmedlingens introduktionsprogram.
Källa: Försäkringskassan