Vi jobbar på Samdistribution, Bonniers boklager, som distribuerar böcker till bokhandlar och bokklubbar. Böcker kommer från tryckerierna ute i landet till oss i Stockholms utkant och packas sedan om för att skickas till bokhandlar runt om i hela Sverige. På vår arbetsplats har det alltid varit ett antal inhyrda. De har varit ett komplement till den fasta arbetsstyrkan under ordertoppar kring julhandel och bokrea. I slutet av förra året blev 14 personer uppsagda för att de var ”övertaliga”. När samtidigt antalet inhyrda förblev detsamma, började det likna ersättare snarare än ett komplement.
I september förra året presenterade Samdistributions vd, Anders Kandelin, en domedagskalkyl för bokbranschen 2010. Det förutspåddes en dramatisk minskning av orderingångar och vd:n sade att företaget var tvungna att göra sig av med upp till 20 personer om företaget skulle överleva. På ett företag med 80-talet anställda innebär det en personalminskning på 25 procent.
GS, före detta grafiska fackföreningen, kollektivavtalsslutande fack på vår arbetsplats, krävde att företagets kalkyl skulle granskas av en konsult. Denna bedömde företagets domedagskalkyl som bristfällig. Han menade att den inte gav tillräckligt stöd för att hävda arbetsbrist. Men företaget genomförde uppsägningarna och 14 personer fick gå, genom utköp och uppsägning.
Den förutspådda undergången har ännu inte märkts av. De uppsagda arbetskamraterna kommer att jobba kvar till den sista februari, men samtidigt jobbar det nu också i genomsnitt 17 personer inhyrda från bemanningsföretag, huvudsakligen Personaljouren. Det innebär alltså att åtminstone 30 personer över smärtgränsen för företagets överlevnad är på arbetsplatsen dagligen. Om nu läget är så skarpt borde väl det märkas först i antalet inhyrda? Inhyrd personal är betydligt dyrare per dag än fast. De arbetskamrater som har insyn i och planerar orderingångar och kommande kampanjer har inte heller sett någon tendens till minskat arbete i framtiden. Mycket tyder på att uppsägningarna är en del av en långsiktig strategi att omvandla fast arbetsstyrka till inhyrd. Vad det innebär för de anställda i långa loppet är en total dumpning av arbetsvillkor.
Som bemanningsanställd förväntas man befinna sig på standby. Man ska vara tillgänglig upp till 16 timmar per dag utan att få någon ersättning och ha flexibla arbetstider. För att inte riskera att stå utan jobb i flera veckor har man sällan råd att tacka nej till erbjudanden om jobb, oavsett villkor. En anställning via bemanningsföretag, även de som skrivit under LO:s avtal, innebär betydligt sämre villkor än en anställning direkt av företaget man faktiskt arbetar åt.
Uppsägningarna av den fasta personalen har, utöver ekonomiska argument, en ideologisk funktion. Företaget ser en möjlighet att sätta tillkämpade rättigheter ur spel. De hoppas göra organisering på arbetsplatserna omöjligt genom den inhyrda personalens utbytbarhet, att tysta de kritiska rösterna på golvet. Består personalen bara av extrapersonal är det ingen som vågar kritisera löner och säkerhetsbrister. Då kommer en annan från bemanningsföretaget att ta ens plats. Som inringd finns inget utrymme att vara obekväm.
Bemanningsföretag är ingen ny företeelse, men arbetsköparna har börjat bli mindre måna om att dölja utvecklingen och en samhällelig trend har blivit synlig.
Vinstdrivna arbetsförmedlingar var förbjudna i Sverige fram till 1993, men legaliserades av den Moderatledda regeringen. Mellan 1996 och 1998 utvärderades effekterna av avregleringen i ”Rosengrenutredningen”. Enligt utredningen ersatte bemanningsföretagen inte fasta jobb utan skapade tvärtom nya. Men verkligheten har visat sig vara en annan. I dag finns cirka 60000 registrerade arbetare på bemanningsföretagen, samtidigt varslades 95864 personer i Sverige, bara under 2008.
I dag ser vi konsekvenserna av otillräcklig lagstiftning. En växande bemanningstrend där företag efter företag säger upp sin fasta personal och ersätter dem med inhyrd. Ibland får samma personer som blivit uppsagda erbjudande att återvända, men som inhyrd, som på klädföretaget Urban Outfitters. Men listan på företag innehåller bland andra Lagena, Marabou, Coop och nu även Samdistribution, där vi arbetar.
LO har tills nu valt att blunda. De har inte oroat sig nämnvärt eftersom ”de flesta bemanningsföretag skriver under kollektivavtal frivilligt”. Efter tryck från kämpande gräsrötter har nu LO tagit upp bemanningsfrågan som nummer sju på sin kravlista inför avtalsrörelsen. Men i den senaste tidens strider har de lokala klubbarna antingen lagt sig platt eller känt sig övergivna av centralorganisationen. Hur vet vi att LO:s nya centrala slagord inte bara är tomma ord? Vår fråga till Wanja Lundby-Wedin är: Vad tänker LO göra för att bekämpa bemanningsföretagen?
Det är dags att på allvar ta upp kampen mot bemanningstrenden. Vi kräver att om inte kollektivavtalen ger arbetarna skydd mot bemanningsföretagen måste det åter lagstiftas om.
Det är dags att vi som fackföreningar slutar beklaga oss och istället enas om en strategi för att säkra tryggheten på våra arbetsplatser och därigenom våra liv. Hur ska vi agera? 81 procent av LO:s medlemmar är beredda att strejka för att stoppa bemanningsföretagen.
Vi är beredda att strejka, är LO:s centralorganisation det?
[email protected]